12 utbredte feil i nye kjøkken

Mange av oss gjør noen klassiske feil når vi innreder et nytt kjøkken.

Kjøkkenet skal ikke bare se pent og innbydende ut, det skal også være en velfungerende arbeidsplass, der flere personer kan jobbe samtidig, uten å gå i veien for hverandre.

Dette er egentlig enkle utgangspunkt, men likevel gjør vi ofte en eller flere klassiske feil når vi innreder nye kjøkken fra bunnen av. Selv om forholdene på det enkelte kjøkken nesten alltid gjør det umulig å følge alle de gode rådene, så er det i hvert fall kjekt å kjenne til dem, slik at du er fullt klar over kompromissene du ender opp med.

1. Vi blander sammen funksjonene

Det er en gylden regel å tenke en “arbeidstrekant” i innredningen, slik at vask, tilbereding og oppbevaring danner hvert sitt hjørne i en trekant. Selv om kjøkkenet ditt kanskje består av en rekke skap langs én og samme vegg, er det likevel fornuftig å samle de tre funksjonene hver for seg.

2. Vi setter skapene for tett mot veggen

Det betyr ofte at en dør ikke kan åpnes helt, slik at en trådkurv eller skuff kanskje ikke kan trekkes ut. Står et skuffeskap for tett på veggen, kan skuffen kanskje ikke trekkes ut uten å skrape mot veggen – eller uten å slå mot en dørkarm. Ideelt sett bør det være 5 cm fra et skap til veggen – og sprekken skal dekkes av et avstandsstykke.

3. Vi setter skuffer, dører eller kanskje en ovn i et hjørne mellom to skap

Da blir det nesten alltid vanskelig å åpne dem og komme til dem – og det er alltid umulig å bruke begge skapene i hjørnet samtidig.

4. Vi glemmer at vi skal ha plass på begge sider av vasken

Vi skal på en eller annen måte kunne sette fra oss de vaskede tingene, uten å blande dem med de som er skitne.

5. Vi glemmer at vi har bruk for plass på begge sider av stekeplatene

Ideelt sett skal du ha 50 cm til å sette fra deg gryter og kar på begge sider av platen.

6. Vi glemmer arbeidsplassen mellom vasken og stekeplaten

Det er den delen av benken du vil få mest glede av å kunne jobbe ved, så pass på den. Har du muligheten til å få en 80 cm bred benkeflate her, vil du bli glad for det.

7. Vi setter skap som står overfor hverandre for tett

Det skal helst være 120 cm, eller litt mer, mellom dem, slik at to mennesker kan komme forbi hverandre, og slik at en åpen skuff eller dør ikke blokkerer veien forbi skapene.

8. Vi overvurderer verdien av hjørneskap

Uansett hvor smarte karuseller du utstyrer et hjørneskap med, får du mye mindre glede av plassen i det enn i et vanlig skap. Benkeplassen over et hjørneskap er også kun til å sette ting på. Du kan ikke jobbe i hjørnet.

9. Vi velger hylleskap fordi det er det tradisjonelle

Skuffer er raskere og enklere å bruke enn hyller – og synlige skuffer kommer du raskere ned i, enn i skuffer som er skjult av en dør eller en annen synlig skuffefront. Du får også skuffer som er dype nok til å oppbevare flasker med olje, eddik og annet tett på stekeplatene. Da har du enkel tilgang til det du bruker ofte, uten at det trenger å stå fremme hele tiden.

10. Vi setter oppvaskmaskinen for langt fra vasken

Det er smart å ha vask, oppvaskmaskin og oppvaskstativ tett på hverandre.

11. Vi setter overskapene for lavt

Som en grunnregel bør det være 51 cm fra benkeplate til overskap, ellers vil overskapet skjule noe av benken når vi jobber foran den.

12. Vi setter benkeplaten for lavt – eller for høyt

For en gjennomsnittlig nordmann vil 88-90 cm gi en god arbeidshøyde ved kjøkkenbenken. Hvis kjøkkenets primære brukere er veldig høye eller lave, vil det gi en bedre arbeidsstilling å plassere benkeplaten høyere eller lavere. Er det flere benker i kjøkkenet, kan du velge å sette dem i to høyder.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Nytt kjøkken