Slik planlegger du ditt nye kjøkken

Nytt kjøkken hører til i den dyre avdelingen blant oppussingen hjemme. Det lønner seg derfor å planlegge jobben og innredningen godt. Her får du oversikt over hva du skal tenke på før du setter i gang!

Det nye kjøkkenet ditt skal være lekkert, flott og et naturlig samlingspunkt for hele familien. Men det skal også være en effektiv arbeidsplass, der matlagingen kan gjøres lett og ubesværet.

Før du setter i gang med prosjekt “Nytt kjøkken”, skal du ha kontroll på en del ting.

De viktigste er:

Hva vil du med kjøkkenet? Skal det inngå som en del av stua, slik at familien bruker det som samlingspunkt? Skal det brukes av flere samtidig? Og hvis dere lever av takeaway og ferdigretter – hvorfor investere i nytt kjøkken? Hvorfor ikke nøye seg med en mikrobølgeovn og et kjøleskap med ismaskin?
Skal hele familien delta? Er det kun én som lager mat, er det selvsagt den som kjøkkenet skal innredes etter. Men skal flere delta, skal det også tas hensyn til dem. Tenk over en arbeidsplass til barna, der de kan rekke opp. Noe å stå på er da et krav, hvis det ikke er plass til et lavere arbeidsbord.
Hvor mange penger har du til prosjektet? Kan du bruke de bestående strøm-, vann- og avløpsinstallasjonene? Beholder du hvitevarene? Legg et endelig budsjett når du vet hvordan kjøkkenet skal innredes – og legg på 15-20 % til uforutsette utgifter.

Les mer om de viktigste vurderingene her.

De 5 kjøkkensonene

Når du skal planlegge et nytt kjøkken, kan det være smart å dele det inn i soner.

Det sikrer best mulig innredning. I tillegg får du tenkt inn alle detaljer, slik at det daglige kjøkkenarbeidet blir både enkelt og effektivt.

Multimedia

1. Oppbevaringssonen
Oppbevaring av kjøkkenmaskiner og servise som benyttes sjeldent. Plasseres ytterst/lengst vekk fra øvrige soner.
2. Matsonen
Her plasseres kjøleskap, fryser og uttrekksskap til oppbevaring av hermetikk og tørrvarer, m.m. Alt skal være lett tilgjengelig under matlagingen.
3. Tilberedningssonen
Her hakkes, snittes og røres før maten skal i kjøleskapet, i ovnen eller på komfyren. Det er også her avfallet er – ved siden av vasken, på motsatt side av oppvaskmaskinen. Da kan vasken og avfallssystemet brukes samtidig. Tilberedningssonen bør plasseres til høyre for rengjøringssonen (for høyrehendte). Det er også her du oppbevarer det kjøkkenverktøyet som du bruker mest.
4. Rengjøringssonen
Her klargjøres grønnsakene, og her skylles gryter, glass og service før de settes i oppvaskmaskinen. Plasser oppvaskmaskinen til venstre for vasken. Da kan du kaste matavfall i søpla, og deretter sette det skitne i oppvaskmaskinen.
5. Kokesonen
Består oftest av en kokeplate og en separat ovn. Kokesonen skal helst være inntil tilberedningssonen, og det er her du oppbevarer de kjelene, pannene, ildfaste formene også videre, som brukes hyppigst. Ovnen kan være litt lenger unna, ettersom den som regel ikke benyttes like ofte som kokeplaten.

Hvordan skal kjøkkenet innredes?

Kjøkken kan se vidt forskjellige ut. Noen vil for alt i verden unngå overskap, andre synes det er pent hvis kjøkkenet ligner en garderobevegg når det ikke brukes.

Men i utgangspunktet opererer kjøkkenleverandørene med fire typer kjøkken når de skal tegne forslag til kundene. Hvilken type som passer til huset ditt, avhenger helt av forholdene.

”Arbeidstrekanten”, regelen om at den totale lengden fra kjøleskap til vask til komfyr og tilbake til kjøleskapet skal være mellom 3,5 og 5 meter, er grei nok, men den kan ikke alltid brukes. Særlig ikke hvis kjøkkenet bygges på én lang linje, med alt ved siden av hverandre.

Det lange, rette kjøkkenet
Ser smart ut, men det krever at du beveger deg mye, fordi alle arbeidsplasser er plassert på samme side. For at et rett kjøkken skal fungere godt, skal det helst være 4-5 meter benkeplass.

Kjøkkenøy
En opplagt innredning hvis det ofte er flere som bruker kjøkkenet, fordi det er mulighet for arbeids-, sitte- og ståplasser på flere sider. Det kan dog gå utover arbeidstrekanten hvis øya har flere funksjoner. Den er et opplagt sted å plassere vasken, fordi den ofte inngår i kjøkkenarbeidet. Kokeplaten hører kanskje ikke hjemme her, fordi steking kan sprute på de som oppholder seg ved øya.

Vinkelkjøkken
En god mulighet i et smalt kjøkken, fordi det skaper både åpenhet og luft. I større rom gir det muligheten til etablering av ei øy eller spiseplass, og flere kan jobbe samtidig.

Hesteskokjøkken
Skaper både benkeplass og skapplass. Hjørnene kan utnyttes med dype skap, med karuseller eller annet uttrekk. Vask og kokeplate skal helst plasseres cirka midt på hver side.

Viktige detaljer

Nedenfor kan du lese om noen viktige vurderinger du må gjøre når det gjelder utsug, avfallssortering og støy.

Fritthengende eller integrert ventilator?
En tradisjonell løsning, der ventilatoren bygges inn i et skap over stekeplatene er billig, men den gjør at plassen over grytene blir trang. Vurder i stedet en ventilatorhette, som henger ned fra taket. De er effektive og gir bedre plass over grytene. Du kan også lage en støysvak løsning, med avsug som integreres i taket og en ekstern motor. Da får du både god plass og lav støy, men løsningen er ofte dyrere.

Avfallssortering
De fleste har avfallsposen plassert under vasken, men det er egentlig ikke særlig smart hvis dere er flere på kjøkkenet. Plasser heller avfallsskapet til høyre for vasken; da kan andre komme til for å trekke ut skuffen selv om det jobbes ved vasken. Det er særlig smart når du skal sortere avfallet – og heldigvis finnes det smarte skuffesystem med plass til for eksempel fire bøtter.

Flytt støyen ut
Sjekk støynivået når du kjøper ventilator. Et støynivå på 32 til maksimalt 54 dB er akseptabelt. Men husk at en stigning på bare 3 dB er det samme som en fordobling av støynivået. En vanlig samtale ligger på 60 dB. Hvis du har mulighet, så plasser gjerne viftemotoren utenfor kjøkkenet, for eksempel på loftet eller ytterveggen.

Lys i kjøkkenet

Multimedia

I mange hjem er kjøkkenet et sentralt rom - et samlingssted der hele familien møtes. Her lages ikke bare mat flere ganger om dagen, det gjøres også hjemmearbeid, blir surfet på PC-en, spilt spill, hyggesnakket, også videre. De mange forskjellige funksjonene gir et blandet lysbehov.

Rommet skal ha et godt grunnlys - igjen er spotlys i taket en god idé. Husk at de ikke trenger å bli plassert med like stor avstand seg imellom, men skal sitte der du har behov for lys.

Et godt arbeidslys er et krav, så du kan se hva du driver med. Det kan du for eksempel få med lyspaneler montert under overskap. Det kan også være et par pendler med lukkede lampeskjermer, som retter lyset dit du normalt står og jobber, for eksempel ved vasken eller skjærebrettet.

TYPISK FEIL
Du har dårlig arbeidslys, så du ikke kan se hva du jobber med, fordi du har spotlys i taket som er plassert slik at du kommer til å skygge for deg selv.

Planlegging og budsjett

Der er mye du kan gjøre selv når du skal lage deg et nytt kjøkken. Men det er også ting du må ha håndverkere til.

Vann, avløp og strøm skal du ikke røre mye av på egen hånd. Heller ikke selv om du har sett hvordan det gjøres.

Det er derfor viktig å finne ut tidlig i prosjektet hvordan kjøkkenet skal fungere, og hvilke installasjoner som skal stå hvor. Da kan du spørre de enkelte håndverkerne om pris (spør gjerne to av hver, slik at du kan sammenligne), og husk å få et skriftlig tilbud.

Når du vet hva som skal lages, skal du ha kontroll på i hvilken rekkefølge. Det er for eksempel ikke lurt å få elektrikeren på besøk først etter at du har pusset veggene, og rørleggeren skal helst føre nye avløp mens gulvet er åpent. Ikke etter at nytt gulv er lagt.

Tak

Skal taket repareres?
Hvis du river ned en vegg, skal taket repareres slik at overgangen mellom rommene blir fin. Men selv om du beholder kjøkkenet som det er, vil det være en god idé å skrape av løs maling eller puss. Du trenger ikke å vaske taket, gi det i stedet et strøk sperregrunning, og mal etterpå. Hvis taket har hull og sprekker, skal det sparkles og slipes. Da kan det være en god idé å legge glassfilt før du maler.

Vegger

Puss eller fliser? Eller begge deler?
Veggene skal under alle omstendigheter renses og rettes opp, slik at underlaget er jevnt og rett. Det er en dårlig idé å sette opp fliser på en ujevn vegg i den tro at det kan rettes med litt ekstra flislim. Og skal du legge på glassfilt, er det ingen vei utenom å pusse først.

Vann og varme

Rørleggerarbeid skal alltid utføres av fagfolk.
Så når du planlegger hvordan det nye kjøkkenet skal se ut, skal du vurdere om vasken skal være der den er, og om en eventuell oppvaskmaskin kan bruke avløpet fra vasken. Det sparer en del penger til elektriker og rørlegger. På den annen side er det nå tingene kan flyttes, mens alt likevel er kastet ut. Kanskje skal du også flytte en radiator.

Elektrisk opplegg

Du kommer ikke utenom å bruke en elektriker.
Nytt kjøkken betyr nye stikkkontakter. De får du aldri for mange av. Elektrikeren skal inn før du ordner veggene, slik at ledninger kan trekkes dit stikkontaktene skal være.

Gulvet

Hva gjemmer seg under det gamle kjøkkengulvet?
Et gammelt linoleumseller vinylgulv dekker som regel over både et lag plater, en masse små spiker, sparkelmasse og kanskje aller nederst et gammelt bordgulv. Det er en stor jobb å komme ned til bordene, og du kan ikke regne med at du får noen til å høvle/slipe gulvet før alle spikerne er borte. Spiker vil nemlig ødelegge maskinene. Sparkelmassen vil du for øvrig kunne skrape av med en spade. Husk å skrape, ikke grave, for ellers ødelegger du gulvet.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Nytt kjøkken