Veien til et nytt kjøkken

Det er mange ting å ta høydefor når du skal sette opp en nykjøkkeninnredning. Gjør Det Selvgir deg en masse tips til hvordandu styrer planleggingen ogholder oversikt over økonomien.

Setter du opp kjøkkenet selv, sparer du penger til monteringen. Og har du tid og pågangsmot, kan du spare penger på å gjøre både tømrerog gulvarbeidet selv. Uansett om du velger å gjøre alt selv eller leier håndverkere, så er det enkelte ting du skal ha kontroll på. Disse tingene kan du lese mer om på de neste sidene.

Uten en god planlegging, et budsjett og en ganske stram styring, så kan et prosjekt som total renovering av et kjøkken fort havne ut av kontroll.

I denne artikkelen viser vi deg de mange tingene du skal huske å tenke gjennom, før du trykker på startknappen. Dette er ikke en skremmekampanje, tvert i mot, for det å lage sitt eget kjøkken er virkelig en spennende oppgave. Men vi synes det er viktig at du er klar over hva det er du setter i gang med, når du ved frokostbordet foreslår: “Kanskje vi skulle revet ned veggen for å bygge et større kjøkken?”

Husk å bruke mye tid på planlegging, tegninger, innhenting av priser, osv., det lønner seg til slutt. Og når kjøkkenet står der, så er de innledende utfordringene for lengst glemt, og du kan nyte det ferdige verket sammen med resten av familien.

1. Planlegging og budsjett

To sider av samme sak. Hvem skal gjøre hva, når og i hvilken rekkefølge?

Og hva kommer det til å koste? Der er mye du kan gjøre selv når du skal lage deg et nytt kjøkken. Men det er også ting du må ha håndverkere til. Vann, avløp og strøm skal du ikke røre mye av på egen hånd. Heller ikke selv om du har sett hvordan det gjøres.

Det er derfor viktig å finne ut tidlig i prosjektet hvordan kjøkkenet skal fungere, og hvilke installasjoner som skal stå hvor. Da kan du spørre de enkelte håndverkerne om pris (spør gjerne to av hver, slik at du kan sammenligne), og husk å få et skriftlig tilbud.

Når du vet hva som skal lages, skal du ha kontroll på i hvilken rekkefølge. Det er for eksempel ikke lurt å få elektrikeren på besøk først etter at du har pusset veggene, og rørleggeren skal helst føre nye avløp mens gulvet er åpent. Ikke etter at nytt gulv er lagt.

A. Tak
Skal taket repareres?
Hvis du river ned en vegg, skal taket repareres slik at overgangen mellom rommene blir fin. Men selv om du beholder kjøkkenet som det er, vil det være en god idé å skrape av løs maling eller puss. Du trenger ikke å vaske taket, gi det i stedet et strøk sperregrunning, og mal etterpå.

Hvis taket har hull og sprekker, skal det sparkles og slipes. Da kan det være en god idé å legge glassfilt før du maler.

B. Vegger
Puss eller fliser? Eller begge deler?
Veggene skal under alle omstendigheter renses og rettes opp, slik at underlaget er jevnt og rett. Det er en dårlig idé å sette opp fliser på en ujevn vegg i den tro at det kan rettes med litt ekstra flislim. Og skal du legge på glassfilt, er det ingen vei utenom å pusse først.

C. Vann og varme
Rørleggerarbeid skal alltid utføres av fagfolk.
Så når du planlegger hvordan det nye kjøkkenet skal se ut, skal du vurdere om vasken skal være der den er, og om en eventuell oppvaskmaskin kan bruke avløpet fra vasken. Det sparer en del penger til elektriker og rørlegger.

På den annen side er det nå tingene kan flyttes, mens alt likevel er kastet ut. Kanskje skal du også flytte en radiator.

D. Elektrisk opplegg
Du kommer ikke utenom å bruke en elektriker.
Nytt kjøkken betyr nye stikkkontakter. De får du aldri for mange av.

Elektrikeren skal inn før du ordner veggene, slik at ledninger kan trekkes dit stikkontaktene skal være.

E. Gulvet
Hva gjemmer seg under det gamle kjøkkengulvet?
Et gammelt linoleumseller vinylgulv dekker som regel over både et lag plater, en masse små spiker, sparkelmasse og kanskje aller nederst et gammelt bordgulv.

Det er en stor jobb å komme ned til bordene, og du kan ikke regne med at du får noen til å høvle/slipe gulvet før alle spikerne er borte. Spiker vil nemlig ødelegge maskinene. Sparkelmassen vil du for øvrig kunne skrape av med en spade. Husk å skrape, ikke grave, for ellers ødelegger du gulvet.

2. Nedriving og flytting av strøm

Pass på ledningene, som kan gjemme seg inne i veggene. La være å dra i dem, men la dem henge til elektrikeren kommer og flytter dem.

Skal det være, så la det være. Riv en vegg hvis du har mulighet for det.

Det skal gjerne være rikelig med plass i et kjøkken, slik at det kan brukes til noe mer enn bare å lage mat. Så hvis det er plass til det, skal du kanskje vurdere om det er et naborom som kan brukes til kjøkken.

Finn blokk og blyant, og tegn drømmekjøkkenet ditt. Sammenlign med det gamle kjøkkenet, og se hva som kan bevares, og hva som må flyttes. Tegn inn installasjonene, og sett i gang med rivingen. På de fleste vegger vil det være trukket ledninger av et eller annet slag - enten inne i veggen eller utenpå.

Under alle omstendigheter skal ledningene flyttes, slik at de ikke henger og dingler midt i rommet. Bryt veggen fra hverandre veldig forsiktig (og nå snakker vi ikke om at du skal fjerne en bærende vegg), slik at du ikke kommer i skade for å ødelegge rør eller ledninger. Når veggen er fjernet, kan elektrikeren komme og trekke nye ledninger, eller i hvert fall koble fra dem du har frilagt.

Her viser vi et eksempel på hvordan et gammelt kjøkken med en minimal spiseplass kan endres til et stort, moderne rom. Her er det både plass til å utfolde seg kulinarisk, og til at ungene kan sitte og gjøre lekser ved et spisebord med en skikkelig størrelse.

Du kan tegne kjøkkenet selv, med blokk og blyant, eller du kan laste ned et tegneprogram fra nettet på hjemmesidene til en kjøkkenleverandør.

Er veggen av lekter og gipsplater, er den enkel å få hull på.

3. Vegger, gulv og rør

De gamle flisene skal bort, og sporene fjernes. Uansett om du skal sette opp fliser igjen eller ikke, skal veggene rettes opp. Større hull i murvegger pusses med pussmørtel - det kjøpes ferdigblandet i sekker som bare skal tilsettes vann. Trekk på pussen med et stålbrett, og la den sette seg et kvarters tid, før du pusser over med et pussebrett. Det er ikke vanskelig - og du sparer penger til en murer.

Gammel tapet fjernes eller sparkles ut. Hvis tapetet sitter fast (det gjør for eksempel gammel strie), så kan du løse det med å fullsparkle, før du sliper og sparkler igjen. Da er det klart for glassf lt, som dels forsterker veggen, og dels er det fint underlag for malingen senere.

Overganger i gulvet, der det tidligere har vært en vegg (eller en kakkelovn), skal utjevnes. Små ujevn heter kan slipes eller høvles ned med spesialmaskiner. Dette er selvfølgelig bare nødvendig hvis du vil ha frilagt et tregulv. Skal du legge nytt gulv av et eller annet slag, trenger du ikke å gjøre dette. Da skal du i stedet sparkle gulvet med selvnivellerende gulvsparkelmasse.

Sitter tapetet godt fast uten å løsne, selv om det vætes, er det ingen grunn til å rive det av. Du kan klare deg med å sparkle over gan gene - eller du kan helsparkle hele veggflaten.

Er det høydeforskjell på gulvet etter en fjernet vegg, kan den høvles ned om den ikke er mer enn 3-4 mm. Er det mer, lager du en overgang av et bord på tvers, som tilpasses så det flukter.

Skal det felles ned et bord i gulvet, er det en god idé å skjære sporet rent med en dykksag først. Bruk en føringsskinne, så kantene blir helt rette.

Hull i pussede murvegger skal pusses opp. Hullene skal ikke være større enn en håndflate før det ikke er nok å sparkle. Og skal veggen bære fliser, er du nødt til å pusse den.

Når veggene er pusset og sparklet, er det en god idé å kle dem med glassfilt. Vent med å ordne gulvet til vegger og tak er ferdig.

4. Montering av innredningen

Begynn med å sjekke leveransen og sette sammen innredningen. Dette skal du gjøre av flere grunner. Sjekkingen skal du gjøre for å forvisse deg om at du virkelig har fått alt du har bestilt (og alt som står på følgeseddelen). Det er ergerlig å mangle sokkelen når du skal i gang med å sette innredningen på plass.

Montering av innredningen gjør du med en gang, slik at du får sjekket om det faktisk er plass til det du har fått levert. Mens du setter sammen, finner du også ut om det mangler for eksempel et beslag til en dør eller et bein til et av underskapene. Det er ting som er ergerlig å mangle den dagen alt skal settes inn på plass. Til slutt monteres beina, og alle elementene settes unna mens du gjør klart for oppsetting.

5. Oppsetting av skapelementer

Her er det kjekt å være to om jobben. Det er vanskelig å bakse med overskapene alene, også selv om du slår opp hjelpelister på veggen først. Én som holder, og én som skrur - dermed går det som en lek.

Når du skal montere underskap, så start med å skru en lekt på veggen, som bakkanten av skapene kan hvile på. Visstnok er det bein på de viste skapene, men lekten gjør det lettere å få alt til å stå nøyaktig i vater.

Skru fast skapene ned i lekten gjennom bunnen, og skru skapene sammen gjennom skapsidene. Avslutt med å justere de fremste beina. Dermed har du et perfekt fundament for benkeplaten som skal oppå.

Går det rør gjennom skapene, må du gripe fatt i sagen og bygge om skapene litt. Her ser du avløpet fra etasjen over og avløpet fra vasken.

Støttelister på veggen gjør at det blir lettere å få overskapene på plass, og det blir lettere å få dem til å henge rett.

Alle elementer er på plass. Nå er det klart for benkeplaten.

6. Tilpassing av benkeplate

Benkeplater kan kjøpes nøyaktig på mål. Men det krever at du har vært veldig nøye med oppmåling og utregning før du bestilte. Og det skal ofte skje i så god tid at du ikke kan vite helt sikkert hvor mye plass det egentlig er (på millimeteren). Derfor, og av hensyn til prisen, lønner det seg å kjøpe litt for store standardplater, og deretter skjære dem til selv når de skal legges på plass. Til den jobben skal du bruke en god sirkelsag med et skarpt (nytt) blad, som kan sage i benkeplaten uten at den fliser opp treverket, og du skal helst bruke en føringsskinne for å sikre et helt snorrett snitt.

Platen kan skjøtes med spesielle beslag, som freses inn i undersiden av platene. Men du kan også skjøte dem med en innskutt fjær. Det er en list som passer inn i et spor (en not) i begge plater. Lar du fjæren være 5 mm for bred, slik at benkeplatene ikke sklir helt sammen, kan du legge en skipsfuge i skjøten; den fanger opp bevegelse i platen på grunn av skiftende temperatur og fuktighet.

Her skal komfyren stå. Før benkeplatene festes, sjekker du at frontene flukter og at høyden er lik på begge sider.

Benkeplater skjæres med sirkelsag og føringsskinne.

Vinkler sjekkes med en stor gulvvinkel. En eventuell skjev vinkel i hjørnet kan du skjule med en hulkillist mot veggen.

7. Montering av sokkel

Fordelen ved å velge de viste Ikea-skapene med bein, er at du kan klikke på en sokkel.

Du slipper å bygge en komplett ramme av tre eller mdf-plate, som skal tilpasses nøyaktig etter gulvet, for å få skapene til å stå rett.

I tillegg er det lett å komme til for å gjøre rent under kjøkkenskapene. Soklene har en smart plastlist i bunnen, som dels utligner små ujevnheter i gulvet, og dels tetter så det ikke legger seg smuler og skitt mellom sokkelen og gulvet.

Bunnen av sokkelen utstyres med en myk plastlist. Gripere dyttes inn i sporet midt på sokkelstykket.

Sokkelstykkene klikkes på så lett som ingenting.

8. Skuffer, dører og lister

Nå mangler bare det siste småtteriet.

Sett på dørene, og juster dem slik at de sitter likt med vannrette overkanter og like mye luft mellom alle dører. Sett på skuffefrontene, og rett dem inn slik at overkantene på de øverste skuffene flukter med dørene. Avslutt med å lime og spikre på lister langs veggene. Her brukes hulkil-lister i samme tresort som benkeplaten.

Hulkillistene limes på benkeplaten før den får olje, ellers holder ikke limet skjøten vanntett.

Når listene er limt på, sikres de med et par stifter som dores ned med en dor. Hullene sparkles.

Det var en lang vei til et nytt kjøkken. Men det var vel verdt jobben.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Nytt kjøkken