Hagegang av marktegl og granitt

Er du lei av grå betongheller og herregårdsstein? Her kan du se hvordan du bygger en flott og annerledes hagegang av marktegl og granitt, som er lagt med en effektiv kantsikring.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 uke
Pris
750 kr/m2
Farger på hagegangen med marktegl

De røde markteglene er et friskt alternativ til klassisk grå betongstein.

Intro

I Norge har vi mest tradisjon for å legge heller og stein av betong eller granitt på hageganger. Det er både praktisk og flott, men den grå fargen finnes nesten overalt. Vi har derfor vendt blikket mot byggetradisjoner lenger sør i Europa, og laget en sterk hagegang av flotte, røde marktegl.

LES OGSÅ: Galleri med 11 utelamper

Se hvordan du legger den fargerike hagestien

Du skal være nøye når du retter opp grusen og lager fall på hagegangen. Selve jobben med å legge steinene er ganske enkel.

I gjør det selv-veiledningen går vi gjennom trinn for trinn hvordan du:

  • legger kant og underlag som sikrer at belegningen ikke sklir
  • legger selve belegningen.

God fornøyelse!

Veiledning

01
Kant og underlag 6 Trinn

For å forsikre oss om at belegningen ikke sklir ut til sidene og skaper store sprekker mellom belegningssteinene, lager vi en sterk kant av store brostein. Vi utstyrer dem med en kantsikring, så vi vet at “rammen” ligger helt fast.

Vi bygger rammen på et underlag som allerede består av et bærelag med en ekstra bunnsikring av grov grus. Vi viser derfor hvordan du legger avrettingslaget oppå de eksisterende lagene, og hvor mange centimeter hvert lag bør utgjøre.

1

Grav ut til brosteinene. Legg dem slik at oversiden av steinene kommer til å flukte med husets eksisterende fundament.

2

Slå fast brosteinene i underlaget med en gummihammer, og bruk en murersnor og et vater til å forsikre deg om at steinene ligger helt rett og ikke varierer i høyden.

3

Legg et 2-4 cm tykt avrettingslag. Fordel grusen i et jevnt lag med en rive. Kornstørrelsen er her 0-8 mm.

4

Rett opp gruslaget med et langt bord eller en rettholt. Det er viktig at gruslaget faller 1-2 cm per meter ut mot gaten, slik at regn og nedbør ledes vekk fra huset.

5

Legg brostein rundt lyskassen, før den lukkes med en rist. For å være helt sikker på at steinene blir liggende, lager vi en kantstøp. Til formålet lager vi en blanding av 1 del sement og 5 deler støpesand.

6

Er det behov for tilpassinger, hugger du av brosteinene med hammer og meisel. Her legger vi små steiner rundt et nedløps- rør, slik at de dekker området best mulig.

02
Belegningen 8 Trinn

Når du har målt opp, og kantblokkene er plassert riktig, minner resten av jobben mest av alt om et puslespill i overstørrelse. Selve mønsteret gir seg selv når du først har lagt et par rekker, og brosteinene kan legges i utallige formasjoner. Ved de rette rekkene kan det lønne seg å legge et bord med samme bredde som to brosteiner. Da forsikrer du deg om at det er plass til alle steinene.

1

Begynn med å legge marktegl rundt lyskassen ved hoveddøren. Vi legger dem et mønster med to steiner på tvers og to steiner på langs.

2

Legg to rekker brostein som et kryss, og fyll deretter opp med marktegl. Det er viktig at krysset er vinkelrett, slik at teglene ikke blir “tvunget” ut av vinkel. Det vil i så fall ødelegge symmetrien.

3

På arealet til selve stien sjekkes det at bredden går opp med det antallet steiner du har tenkt å bruke. Med riktig planlegging unngår du å tilpasse steinene med en vinkelsliper.

4

Når du har funnet bredden, kan du trekke en murersnor og legge resten av granittsteinene. Rett deretter opp avrettingslaget, slik at det heller 1-2 centimeter per meter ut mot veien.

5

Legg markteglene etter samme mønster som foran hoveddøren, og legg brostein i rekke på tvers av hagegangen med et passe intervall. Det skaper spill i belegningen og bryter den røde overflaten.

6

Vibrer alle steinene på plass med en platevibrator, slik at hagegangen blir plan og steinhard. Sørg for å komme deg ut i alle hjørner og kroker, så det ikke er noen steiner som stikker opp.

7

Fyll fugene med fugesand. Den enkleste måten å fylle dem på, er ved å feie diagonalt over dem. Vibrer eventuelt igjen med en platevibrator, og etterfyll fugene.

8

Når fugesanden ikke synker lenger, er det bare å lene seg tilbake og nyte synet av den nye hagegangen.

Materialer

  • Marktegl
  • Store brostein
  • Små brostein
  • Grus til bunnsikring, 0-63 mm
  • Grus til bærelag, 0-32 mm
  • Avrettingslag/settelag, 0-8 mm
  • Fugesand, 0-2 mm
  • Sement
  • Støpesand, 0-16 mm

Spesialverktøy

  • Platevibrator
  • Gummihammer

Tidsforbruk

Det er tidkrevende å anlegge en hagegang. Regn med å bruke en ukes tid hvis den er cirka 20 m2.

Pris

Cirka 15.000 kroner for 20 m2.

Vanskelighetsgrad

Du skal være nøye når du retter opp grusen og lager fall på hagegangen. Selve jobben med å legge steinene er ganske enkel.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Legge belegningsstein