Innkjøring med betongheller og brostein

Med en blanding av betongheller og brostein får du en imponerende flott innkjøring. Her kan du se hvordan du legger belegningen på et solid underlag med innebygget fall.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
5 dager
Pris
15.000 kroner

Intro

Hemmeligheten bak enhver flott innkjørsel skjuler seg i underlaget. Det skal nemlig bygges opp riktig, slik at det tåler at en tung bil kjører ut og inn flere ganger daglig, uke etter uke, år etter år.

En klassiker i den forbindelse, er en innkjørsel der du tydelig ser to dype spor fra hjulene på bilen. Men akkurat dette scenarioet unngår du, hvis du følger oppskriften på disse sidene.

Helt grunnleggende skal en innkjørsel være et sted mellom 40 og 50 cm dyp, målt fra toppen av belegningen og ned, i dette tilfellet målt fra toppen av betonghellene.

LES OGSÅ: Finn veiledning og inspirasjon til en innkjørsel som passer til dine behov.

Moldjorden skal fjernes

Det nederste tykke laget er et bærelag, som komprimeres så tett og hardt at belegningen ikke synker. Det øverste tynne settelaget sørger deretter for at steinene hviler stabilt.

Det er viktig at du får gravd deg ned til råjorden. Løs moldjord vil ikke bære vekten av bærelaget og steinene. Selv om det flotte mønsteret av betongheller og brostein kanskje ser vanskelig ut, kan du fint legge det selv – bare ta deg god tid til å få det nøyaktig.

I bunn og grunn handler det om å holde de riktige avstandene, noe som gjøres enklest med et 10 cm bredt bord, og deretter plassere en brostein i midten mellom alle betonghellene.

Til slutt fuger du med fugesand, og deretter er du den lykkelige eier av en ny og flott innkjørsel, som vil tåle tung biltrafikk i mange år fremover.

LES OGSÅ: Finn tips og inspirasjon til belegning.

Mange muligheter med mønstrse

I denne artikkelen kan du lese om hvordan du lager riktig oppbygging av underlaget og legger et mønster av betongheller og brostein. Men du har mange andre muligheter til å være kreativ med forskjellige steiner og mønstre, og her kan du se fem flotte eksempler med stein i flere størrelser og farger.

Huskeregler

Uansett hvilket mønster og hvilke kombinasjoner av stein du velger til en innkjørsel, er det noen få regler du skal overholde.

■ Betongstein og -heller bør generelt være minst 6 cm tykke.

■ Unngå heller på over 40-50 cm, hvis de ikke er laget spesielt for å kjøre på.

■ Unngå lange, gjennomgående fuger (over halvannen meter), hvis du ikke legger dem på tvers av eller skrått på kjøreretningen.

God fornøyelse.

Veiledning

01
Skift massen 5 Trinn

Først graver vi vekk all moldjorden, slik at vi bygger oppå en ren, stabil bunn av råjord. I vårt tilfelle drenerer jorden godt, så vi nøyer oss med å grave ned 40 cm, og legge et 30 cm tykt bærelag med stein i mange størrelser. Her bruker vi naturgrus, men det mest vanlige er å bruke knust granitt (pukk).

Husk at den stampede overflaten skal være like plan som belegningen, og at du skal forberede fallet som leder vekk regnvannet. Til slutt legger du ut settelaget, som steinene skal legges på.

1

Grav vekk. Hvor dypt du må, avhenger av hvor mye moldjord det er. Du skal også ha plass til minimum 30 cm bærelag under settelaget og belegningen.

2

Mål hyppig etter. Sørg for at bunnen graves slik at den flukter med fallet vekk fra huset. Fallet skal minimum være på 2-3 prosent, altså 2-3 cm per meter.

3

Nå skal du legge ut den første porsjonen til bærelaget i en tykkelse på 15 cm. Sørg for at det er like tykt overalt, med riktig fall ut mot veien. Rett opp grusen fortløpende med en jernrive.

4

Bank gruslaget godt sammen med en platevibrator på 150 kg, før du legger det neste gruslaget, også på 15 cm. Til slutt gir du hele gruslaget enda en tur med platevibratoren.

5

Skift til den lille platevibratoren (85 kg), når settelaget skal stampes. Settelaget fordeles i et jevnt, tynt lag på 4-5 cm og vannes før det komprimeres lett.

02
Grusen rettes opp 4 Trinn

Nå skal du rette opp overflaten på settelaget, slik at steinene ender opp med å ligge i akkurat riktig høyde med en gang du plasserer dem.

Det er umulig fordele settelaget nøyaktig nok med øyemål og et vater. Men hjelpen er like enkel som den er genial. Du plasserer to jernrør parallelt i den høyden gruset skal rettes opp til, gravd litt ned i grusen. Deretter trykker du ned et langt bord, til det ligger på begge rørene, og trekker av overflødig grus. Du skal hele tiden passe på at bordet har kontakt med rørene.

1

De to jernrørene graves ned i settelaget. Plasser dem så dypt at overflaten på grusen skrapes av overalt, slik at det ikke oppstår fordypninger. Avstanden mellom rørene skal være litt kortere enn det bordet du senere trekker av grusen med.

2

Rørene plasseres 5,5 cm under den planlagte overflaten på belegningen. Da er det plass til de 6 cm tykke hellene, minus de cirka 5 millimeterne belegningen trykkes sammen når vi til slutt kjører over den med en platevibrator. Fallet på rørene er på 2 cm per meter. Sørg for å måle nøyaktig, så du ender opp med riktig høyde.

3

Overskytende grus trekkes av med et rett bord - eller en metallskinne, som her. Bordet beveges sikksakk, så du får løsnet grusen. Når grusen blir for tung å flytte, fjerner du haugen bak bordet - mens du fortsatt styrer sikkert på over siden av rørene.

4

Løft opp rørene, og fyll furene med grus. Vi fuktet settelaget litt før vi kjørte over det med den lille platevibratoren, vi kan derfor forsiktig gå på den avrettede over flaten uten å sette spor i den.

03
Belegningen legges 4 Trinn

De støpte betonghellene er med sine rene linjer og faste mål enkle å legge i den avrettede grusen. Besto hele belegningen av disse steinene, var det grovt sagt bare å begynne et sted og fylle på til flaten var dekket.

De uregelmessige brosteinene er en helt annen sak. De må vi plukke ut og plassere én for én. Fordi disse små steinene er omkring 10 x 10 x 10 cm, kommer du også til å måtte grave dem ned gjennom settelaget, slik at de hviler på selve bærelaget.

1

Hellene legges ut. Vi har spent ut en murersnor i begge retninger til å rette inn etter. Første rekke legges med støtte av en rett planke - med 10 cm mellom hver stein. Den 10 cm brede planken flyttes, og sikrer at de neste rekkene holder samme avstand.

2

Hellene dunkes fast med en lang, tung broleggerstang. Vi slår ikke rett på steinene, men med en planke mellom - da rettes hellene litt til i høyden etter hverandre. Du kan også bruke en stolpestump å dunke med.

3

Gjør en prøvelegging av brosteinene. De er omtrent 10 cm i alle retninger, og passer i mellomrommene. Fordi hellene er 40 x 40 cm, går det i prinsippet opp, men prøv å finne stein som passer sammen.

4

Grav ned steinene, til de stikker 5-10 mm over betonghellene. Grav ut til et par stein om gangen. Deretter fylles fugene, og be legningen kjøres over med den lille plate-vibratoren, utstyrt med en kunststoffplate.

04
Vanskelige steder 2 Trinn

Skal belegningen ligge pent rundt kloakklokk, må du bruke en vinkelsliper med en god kutteskive. Mål avstandene til hellene, og ta også høyde for plassen brosteinene vil oppta.

1

Plasser hellene på sine riktige plasser rundt lokket. Hold fast en tommestokk på midten av lokket, og tegn opp rundingene på hellene. Det skal være 10 cm luft til brosteinene mellom dekselet og hellene. Deretter skjærer du til hellene og legger dem.

2

Legg de små steinene på plass rundt lokket. Legg dem slik at de passer penest mulig.

Materialer

  • Betongheller, 40 x 40 x 6 cm
  • Brostein, 10 x 10 x 10 cm
  • Grus til bærelag, 0-60 mm (1 m³ rekker til ca 6 m² ved et lag på 15 cm)
  • Grus til settelag, 0-4 mm (1 m³ rekker til ca 20 m² ved et lag på 4-5 cm)
  • Fugesand, 0-4 mm (25 kg rekker til ca 8 m²)

Spesialverktøy

  • Platevibrator, 85 kg (med kunststoffplate) + en større modell på
  • 150 kg
  • Nivelleringsinstrument
  • Broleggerstang
  • 2 jernrør

Tidsforbruk

4-5 dager for 15 m² innkjørsel.

Pris

10.000-15.000 kroner for materialer til 15 m² innkjørsel + transport utgifter for grus og stein og fjerning av bortgravd avfall.

Vanskelighetsgrad

Det er ikke vanskelig å lage denne innkjørselen, men det er et stort og tungt arbeid, der du skal være veldig nøye med oppbyggingen av bunnen under steinene.

Tegning

3D-modell

3D-modell

Belegning i innkjørselen

Oppbygging av underlag. Råjord, bærelag, avrettingslag og stein.

Åpne 3D-modellen

Video

VERKTØY: Slik bruker du platevibratoren

Platevibrationen er en relativt enkel maskin, til gjengjeld er den helt uunnværlig når du skal sikre en fast og jevn bunn under belegningsstein. I denne videoen kan du se hvordan du bruker maskinen.

TEKNIKK: Fall på belegning

Med et måleplan er det enkelt å måle opp til fall

TEKNIKK: Avrettingslag til belegning

Med to rør og et rett bord blir det helt plant

TEKNIKK: Rundinger i stein og heller

Skjær med en kraftig vinkesliper - i flere etapper

TEKNIKK: Fuging av stein og heller

Med riktig fugesand blir belegningen solid

Tips & Triks

To typer grus

Alle de forskjellige størrelsene på steinene i grusen til bærelaget, gjør at det pakkes til en solid bunn. Men det gjør det også umulig å rette opp nøyaktig. Derfor legges stein og heller i et mer finkornet settelag.

Bærelag

 Settelag

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innkjørsel