Bygg inn en avløpsrenne i belegningen

Renner regnvannet fra innkjøringen inn i garasjen, eller legger vann fra steinbelegningen seg langs husveggen, kan du løse problemet med en renne, som effektivt leder vannet til et avløpssystem eller kloakken.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 dager
Pris
2.000 kroner

Betongen skal være jordfuktig, slik at rennen kan trykkes på plass. Rennen monteres og legges i den fuktige betongen i full lengde. Risten legges på til slutt.

Intro

Været blir mer ekstremt, og det betyr blant annet mer regn. Derfor er rene og riktig dimensjonerte takrenner en selvfølge for de fleste huseiere. Vannet skal ledes vekk fra huset, slik at det ikke ødelegger det og skaper omfattende fuktskader.

Det samme gjelder faktisk også steinlagte innkjøringer og hageganger – vannet skal ledes vekk, slik at det ikke samler seg langs grunnmuren eller samler seg i pytter og får grusen under steinbelegningen til å synke sammen.

Løsningen kan være en renne dekket av en rist, om akkurat som en vanlig takrenne leder vannet videre til et avløpssystem eller ned i kloakken.

Veiledning

01
Forarbeidet er avgjørende 6 Trinn

Før du setter i gang med å legge rennen, må du fjerne noen belegningssteiner, slik at det blir plass til den. I vårt tilfelle passer det med tre rekker. Når steinene er borte, skraper du vekk avrettingsgrusen og legger den i en haug, før du graver videre. Avrettingsgrusen skal du nemlig bruke når du skal legge steinene igjen etterpå.

Sett sammen rennen i riktig lengde, og trykk endestykkene på plass. Bunnen er flere steder klargjort til et avløp, slik at du bare skal slå ut en rund skive med en hammer og trykke på det medfølgende tutstykket. 1

Sett sammen rennen i riktig lengde, og trykk endestykkene på plass. Bunnen er flere steder klargjort til et avløp, slik at du bare skal slå ut en rund skive med en hammer og trykke på det medfølgende tutstykket.

Sett opp en snor midt i utgravingen, slik at du har noe å styre etter når rennen skal legges. 2

Sett opp en snor midt i utgravingen, slik at du har noe å styre etter når rennen skal legges.

Fyll betong i utgravingen og rundt avløpsrøret tuten skal plasseres i. Betongen glattes cirka 8 cm under overflaten på belegningen. Vi blander betongen av én del sement, tre deler støpesand og litt vann. 3

Fyll betong i utgravingen og rundt avløpsrøret tuten skal plasseres i. Betongen glattes cirka 8 cm under overflaten på belegningen. Vi blander betongen av én del sement, tre deler støpesand og litt vann.

Den sammensatte rennen trykkes ned i betongen. Den skal trykkes så langt ned, at risten havner 3-5 mm under snoren. 4

Den sammensatte rennen trykkes ned i betongen. Den skal trykkes så langt ned, at risten havner 3-5 mm under snoren.

Fyll opp med avrettingsgrus rundt rennen når betongen er blitt hard. Rett opp gruslaget, slik at det passer med at steinene ligger 3-4 mm over de andre. 5

Fyll opp med avrettingsgrus rundt rennen når betongen er blitt hard. Rett opp gruslaget, slik at det passer med at steinene ligger 3-4 mm over de andre.

Legg risten på plass etter at du har stampet steinene ned. Når du begynner å bruke innkjørselen, vil steinene synke de siste millimeterne, slik at de kommer til å flukte med den øvrige belegningen. Deretter er det bare å parkere bilen i den behagelig tørre innkjøringen. 6

Legg risten på plass etter at du har stampet steinene ned. Når du begynner å bruke innkjørselen, vil steinene synke de siste millimeterne, slik at de kommer til å flukte med den øvrige belegningen. Deretter er det bare å parkere bilen i den behagelig tørre innkjøringen.

Tidsforbruk

2-4 dager, inkludert tilkobling til avløpssystem eller kloakk.

Pris

Cirka 2000 kroner for 6 meter.

Vanskelighetsgrad

Jobben er ikke teknisk vanskelig, men du skal være nøye.

Tegning

Multimedia

3D-modell

3D-modell

Avløp i innkjørselen

Led vannet effektivt vekk.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Fyll betong i utgravingen

Rennen er trykket ned i betongen.

Åpne 3D-modellen

3D-modell

Legg risten på plass

Risten er plassert 3-5 mm lavere enn belegningen for å skåne den mot et massivt trykk.

Åpne 3D-modellen

Video

TEKNIKK: Drensrenne i belegning

Støpes fast i betong - i plan med belegningen

Video

TEKNIKK: Fall på belegning

Med et måleplan er det enkelt å måle opp til fall

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innkjørsel