Unngå å få naboens grus i innkjørselen

Er du lei av å feie grusen fra naboens innkjørsel bort fra din egen? Bygg da en effektiv grense med store kantblokker, som du legger ut på et solid oppbygget underlag.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
6.000 kroner
Kantblokk: Unngå naboens grus

Bygg en høy kant i innkjørselen av kantblokker - og unngå grusen til naboen.

Intro

I et boligfelt bor man ofte tett, og selv om du har et godt forhold til naboen, har du neppe lyst til å få grus fra innkjørselen hans inn på din steinbelagte innkjøring. Hvis to innkjøringene grenser mot hverandre, kan det likevel skje. Det er derfor vi her setter en rekke kantblokker for å lage en oppdeling som grusen ikke kan komme seg over. Det gjelder selvfølgelig å snakke med naboen først, slik at dere er enige om hva som skal skje.

Kantblokker: Slipp naboens grus

Kantblokker i midten deler de to innkjørslene.

Les mer om innkjørsel

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi hvordan du deler opp din og naboens innkjørsel med kantblokker. Det en enkel og rask jobb. Det vanskeligste er å skjære til steinene. I artikkelen viser vi hvordan du:

  • fjerner den gamle steinkanten
  • legger kantblokker
  • gjør kanten sterk med kantsikring

Veiledning

01
Rennen graves og fylles med grus 5 Trinn

Først graver vi en renne, som vi fyller med grus. Det kan være vanskelig å grave i innkjørselen, og en borhammer kan eventuelt hjelpe deg med å løsne underlaget. Grusen skal stampes grundig med en platevibrator.

Vi graver rennen vår 45 cm bred og cirka 20 cm under den eksisterende belegningen. Vi har selvfølgelig husket å forsikre oss om at rennen passer til den platevibratoren vi har lånt.

1

Rennen graves 20 cm dyp. Det kan være vanskelig å løsne jorden for å grave rennen. En borhammer med meisel kan hjelpe - ellers er det om å gjøre å bruke en skarp spade til å løsne jorden.

2

Grus fylles i rennen. Når jorden er gravd vekk, skal rennen fylles opp med grus i størrelse 0-32 mm.

3

Fordel grusen i rennen. Med en spade trekkes grusen ut i et jevnt lag. Laget skal slutte cirka 2 cm under den eksisterende belegningene. Da er det plass til det etterfølgende settelaget.

4

Grusen stampes. En 80 kg platevibrator er et krav når du skal stampe dette bærelaget. Etter stampingen er det 4-5 cm opp til belegningen - det er plassen til settelaget.

5

Settelaget fordeles. Det skal legges et lag på 4-5 cm. Vi bruker en lekt til å trekke på settelaget i riktig tykkelse.

02
Den gamle steinkanten fjernes 4 Trinn

Betongblokkene kommer til å gå litt ut på innkjøringen til naboen. Derfor skal steinene også rettes til, slik at de støter inn mot den nye kanten.

Vi fjerner den gamle steinkanten, som har avgrenset innkjørselen vår fra naboens, slik at vi kan lage en pen avslutning opp mot de nye kantblokkene.

Det kan være vanskelig å fjerne steiner som har ligget der i mange år, men med en skarp spade til å lirke løs steinene skal det gå greit.

1

Steinene tas opp. Her kan du se hvor langt den gamle kanten gikk. Den fjernes hele veien. Etterpå skal steinene forlenges til den nye kanten. Fjern også gammel fugesand.

2

Sett opp en rettesnor. Snoren til høyre skal både vise retningen på steinene og styre høyden. Snoren er satt 1 cm over forventet overkant på kantblokken, og 1 cm vekk fra kanten på den.

3

De ekstra steinene legges. Vi bruker snoren til å legge de nye steinene etter. På den andre siden av snoren, til høyre, skal kantblokkene plasseres.

4

Steinene gjenbrukes. Det gjelder å gjenbruke så mange steiner som mulig fra den gamle kanten. Med nye steiner kan det bli en fargeforskjell, så prøv å finne steiner som ligner de gamle mest mulig.

03
Kantblokkene legges 6 Trinn

Nå har vi kontroll på rennen og be-legningen er forlenget. Dermed kan vi legge betongblokkene på plass og ferdigstille prosjektet. Betongblokkene skal ikke støpes fast, men i stedet støttes med et lag grus på siden ut mot innkjøringen til naboen. Grusen skal stampes grundig med platevibratoren.

De siste steinene, som skal tilpasses mot betongblokkene, er du nødt til å tilpasse med en vinkelsliper. Er det snakk om mange steiner, kan det lønne seg å leie en steinkutter.

1

Høyden tilpasses. Kantblokken er 21 cm høy. Det er høydeforskjell mellom de to innkjøringene, men 14 cm er nok til å holde grusen borte.

2

Kantblokkene legges etter snoren. De legges slik at det er 1 cm mellom snoren og steinene. Pass på at du ikke dytter for mye borti snoren.

3

Den siste betongblokken tilpasses. Den siste steinen ligger inn mot en lyktestolpe. Blokken er skåret til med en vinkelsliper med diamantblad. Med en slegge har vi fjernet de skarpe kantene som skiven på vinkel­ sliperen etterlater.

4

De siste steinene legges på plass. Det er fylt opp med den samme grusen som til bærelaget bak kantblokkene. Den eksisterende belegningen blir forlenget, slik at den avsluttes mot kantblokkene.

5

Steinene vibreres på plass. Stein­ belegningen er forlenget helt ut til betongkanten. Vi kjører over steinene et par ganger med platevibratoren.

6

Fugene fylles. Når steinbelegningen er ferdig, skal fugene fylles med fugesand. Bruk spesiell fugesand, aldri strandsand. Fei sanden i fugene med en kost. Kjør over med platevibratoren, og fyll etter igjen.

Materialer

  • Bærelag, 0-32 mm
  • Settelag, 0-8 mm
  • Kantblokk her 42 x 21 x 14 mm
  • Belegningsstein, her 21 x 14 x 7 mm
  • Fugesand

Spesialverktøy

  • Platevibrator

Tidsforbruk

Regn med en helg.

Pris

Ca 6000 kr for denne innkjørselen.

Vanskelighetsgrad

Dette er enkelt og raskt arbeid. Det vanskeligste er å kutte steinene.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Innkjørsel