Led vekk regnvannet med en sivebrønn

Har du ikke et avløp i nærheten av boden eller garasjen, er en sivebrønn en enkel og effektiv måte å bli kvitt regnvannet på. Vi viser hvordan du etablerer en liten 11-liters sivebrønn i løpet av en ettermiddag.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
½ dag
Pris
1.500 kroner
Med nedløpsrøret hevet et par cm over risten, ledes alt vannet direkte ned i brønnen.

Med nedløpsrøret hevet et par cm over risten, ledes alt vannet direkte ned i brønnen.

Intro

Er garasjen din, carporten eller noe annet plassert langt unna avløpssystemet på eiendommen, er du nødt til å finne alternative løsninger hvis vannet ikke skal flomme ut på plenen eller steinbelegningen. I sistnevnte tilfelle vil vannet vaske vekk fuge sanden mellom steinene, og hvis den først forsvinner, risikerer du at belegningen setter seg og blir ujevn.

Problemet løses enkelt med en nedsivingsbrønn. Det er en både pen og funksjonell løsning. Her graves det ut til en 11-liters brønn med løvfang, slik at den ikke tettes igjen.

Brønnen er effektiv og kan fint romme vannet fra et mindre garasjetak som vårt på snaue 15 m2. Brønnen koster cirka 1150 kroner, og kan kjøpes i flere byggvarehus.

Veiledning

01
Slik gjør du 8 Trinn

Når du skal plassere sivebrønnen i en steinbelegning, er det smart å plassere den slik at du skal skjære i så få steiner som mulig. Fjern steinene, slik at du kan komme til for å grave et hull til sivebrønnen. Det skal være så dypt at risten er 3-5 mm under kanten på steinene.

Hullet skal være cirka 10 cm større i om omkrets enn brønnen, slik at det er plass til steiner som skal fungere som drenering for regnvannet.

Har du en leirholdig og “fet” grunn, bør du lage hullet større, så du får mer stein rundt brønnen. Da lager du i prinsippet brønnen til mange flere liter.

1

Mål opp hvor risten skal plasseres. Marker deretter brønnens plassering på steinene. Kan den plasseres slik at du unngår å skjære i alle de omkringliggende steinene, er det selvsagt en fordel.

2

Grav ut til brønnen. Fjern de forskjellige lagene i belegningen, og legg dem i hauger. Da har du grus til å legge under steinene senere. Grav hullet litt for dypt, så du har plass nok. Rett opp bunnen med litt grus.

3

Sett brønnen i hullet. Den skal plasseres 3-5 mm under steinene, så vannet uhindret kan renne ned i brønnen. Toppen på brønnen skal følge belegningen, som nesten alltid er laget med et fall.

4

Hell forsiktig drenerende steiner i hullet rundt brønnen, slik at den ikke flytter seg. Steinene fylles i hullet til cirka 10 cm fra toppen av brønnen.

5

Legg fiberduk oppå steinene når brønnen står der den skal. Fiberduken sikrer at grusen oppå ikke faller ned mellom steinene.

6

Legg grus oppå fiberduken. Rett den opp med en liten murerskje, eller trykk den godt sammen med hånden. La grusen være et par millimeter for høy, for den stampes ned når steinene kommer oppå.

7

Steinene skjæres til etter avmerkingene. Bruk en vinkelsliper med diamantskive, og legg steinene på plass. Har du ikke en vinkelsliper med diamantskive, kan den leies.

8

Sett på plass løvfang og rist. Tøm løvfanget for grus og fugesand etter at du har feid ned litt fugesand mellom steinene. Det gjøres i flere omganger. Etterpå er brønnen klar til bruk.

Materialer

  • Nedsivingsbrønn, 25 x 25 cm (her fra ACO)
  • Stein/pukk, 16-32 mm
  • Fin grus
  • Fiberduk
  • Fugesand

Spesialverktøy

  • Vinkelsliper med diamantskive

Tidsforbruk

En halv dag.

Pris

Cirka 1500 kroner

Vanskelighetsgrad

Det er enkelt å montere en sive-brønn i en eksisterende belegning. Her kan alle henge med.

Video

Deling av stein og heller

En kraftig vinkelsliper med diamantskive fikser jobben

VERKTØY: Slik bruker du vinkelsliperen

I denne videoen kan du se hva vinkelsliperen kan, og hvordan du bruker den. Sliperen gir deg masser av kraft når du skal skjære i jern, betong og stein. Og med riktig kutteskive kan du lage nøyaktige snitt i alt fra aluminium og plast til hardtbrente fliser. Du lærer også alt om innstillinger og beskyttelsesustyr, slik at du kan jobbe trygt.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Legge belegningsstein