Fugesand gir belegningen ekstra styrke

Les om hvorfor det er så viktig å feie fugesand grundig ned i alle fugene når du har lagt belegningsstein. Les også hvorfor du ALDRI skal bruke vanlig strandsand til oppgaven!

Fugesanden feies diagonalt ned i fugene – slik blir de enklest fylt opp.

Når du har lagt en terrasse eller en innkjørsel, er det fugesand du skal feie ned mellom steinene. Fugesand er viktig, ettersom det "pakker" seg ned i sprekkene mellom steinene, slik at hele steinflaten fungerer som én stor plate og likevel tillater den enkelte stein å bevege seg litt, for eksempel når det kjører inn en bil i innkjørselen.

Fugesanden består av grus i størrelsen 0-4 mm

Fugene mellom steinene skal være 2-5 mm, slik at det er plass til fugesanden. Fugesanden skal ha en kornstørrelse på 0-4 mm, det betyr at fugematerialet består av smågrus som har en maksimal størrelse på 4 mm samt cirka 5 prosent finstoff, som blant annet inneholder leire. Da vil fugesanden "pakke" seg godt ned i fugene.

Du kan kjenne om det er en bra fugesand, ved å se om den kan samles og formes med hånden når den er litt fuktig.

Bruk aldri strandsand som fugesand

Fugesand må IKKE sammenlignes med strandsand. Fugesanden er kantete og i forskjellige kornstørrelser, mens strandsanden består utelukkende av bittesmå runde sandkorn, som ikke kan "pakke" seg i fugen. Den vil derfor lynraskt bli skylt ut og forsvinne. Og når fugene ikke er fylte, begynner steinene å røre på seg slik at du ikke lenger har en stabil belegning.

Fugesand mot ugress

Fugesand kan kjøpes klart til bruk i byggvarehusene. Det finnes typer fugesand som er ekstra motstandsdyktige ovenfor ugress. Bruker du dette, vil fugen bli så tett at ugresset har vanskelig for å vokse i fugen. Denne typen fugesand koster litt ekstra.

Fei kun tørr fugesand i fugene

Når du feier fugesanden i fugene, er det viktig at både belegningen og fugesanden er helt tørr. Ellers vil ikke fugene bli helt fylt opp. Fugene blir raskest fylt opp hvis du feier fugesanden diagonalt på fugene. Når de er fylt helt opp, skal belegningen feies helt ren og kjøres over med en platevibrator. Platevibratoren sørger for å riste på plass fugesanden, slik at du er helt sikker på at fugene blir fylt opp. Fei deretter fugesand i fugene igjen, på kryss og på tvers, og fei belegningen ren. Kjør på med platevibratoren en siste gang – etterpå skal alle fugene være helt fylt opp.

Etterfyll med fugesand om nødvendig

Det er en god ide å sjekke tilstanden på fugene på steinbelegningen din årlig. Fyll opp fugene med mer fugesand hvis det er nødvendig, slik at du alltid har en så sterk belegning som mulig. La aldri fugesanden ligge på terrassen eller i innkjørselen. Du kan nemlig risikere at leiren i fugesanden smitter av.

    Akkurat nå leser andre ...