Slik gjør du når steinene sklir

Du har gjort deg flid med steinbelegningen, men likevel sklir steinene ut. I løpet av kort tid ser de ut som noe du slett ikke vil ha på eiendommen din. Heldigvis kan de skjeve steinene rettes opp igjen. Samtidig kan du forsikre deg om at de holder seg der de skal.

Intro

Hvis du har lest bare én av byggeveiledningene våre om steinbelegninger, kjenner du fremgangsmåten: et godt lag grus som er vibrert grundig og rettet fint opp med litt mer grus. Dermed har du et solid underlag til en terrasse, hagegang eller en innkjørsel.

Men til tross for de solide gruslagene, er det en risiko for at alt sklir fra hverandre. Kanskje ikke sånn umiddelbart, men i løpet av noen måneder eller år vil mange steinbelegninger sakte men sikkert skli ut i bakken rundt hvis de mangler kantsikring.

Støp en kant, og stopp flukten

Har skaden skjedd, må du legge steinene på plass igjen og forsyne belegningen med en kantsikring i form av betong.

Bygger du en helt ny innkjørsel eller terrasse, tar du naturligvis høyde for problemet på forhånd. For med riktig kantsikring, holder du på steinene.

Veiledning

01
Slik retter du opp belegningen 8 Trinn

Ta det helt med ro: Du trenger ikke å legge om hele belegningen. Men de steinene som har sklidd ut, inkludert de der fugene har utvidet seg betydelig, er du nødt til å ta opp og legge på plass.

Du skal skaffe deg litt avrettingsgrus, slik at du kan rette opp underlaget. Når steinene sklir ut til siden, gjør gruslaget under det samme.

Avhengig av arealets størrelse, kan du rette opp grusen under hver enkelt stein etter hvert som du legger dem på plass, eller rette det opp ved å trekke av overflaten med et rett bord.

1

Ta opp steinene. Start langs kanten, og ta opp de steinene der fugene har sklidd ut (mellomrommet mellom flisene er for stort).

2

Rens kantene på steinene. Det skal ikke sitte jord, sand eller noe annet på kantene når steinene senere legges tilbake på plass.

3

Fordel litt avrettingsgrus på arealet der steinene skal ligge.

4

Legg steinene tilbake. Rett opp grusen for hånd etter hvert som du jobber deg fremover. Sørg for at steinene ligger helt tett.

5

Bank steinene med en slegge, slik at de kommer ned i riktig nivå. En trekloss mellom steinene og sleggen beskytter steinene.

6

Legg den ytterste rekken på plass. Her ligger steinene i motsatt retning.

7

Sjekk steinenes innbyrdes nivå og eventuelle fall fortløpende med vateret. Arealet her skal gjerne helle litt nedover mot grusbedet.

8

Legg de siste steinene på plass. Dermed er hele arealet pent igjen. Nå er neste skritt å sikre at det ikke sklir ut en gang til.

02
Slik sikrer du steinene fremover 7 Trinn

Nå ligger steinene pent der de skal. Men problemet er ikke helt løst ennå, for gjør du ikke noe mer, vil steinene helt sikkert skli ut igjen.

Derfor skal du lage en kantsikring av betong. En ferdigblandet tørrbetong som kjøpes i sekker er en fin og billig løsning, selv om det går med en del sekker til en kantsikring som denne.

Målet er å lage en trekantet betongkant, som rekker halvveis opp på kanten på steinene og dermed holder dem på plass selv om belegningen belastes.

1

Fei fugesand ned i fugene mellom steinene. Du kan med fordel kjøpe fugesand som danner en fast overflate, for eksempel Top Lock fra Dansand.

2

Grav en renne langs kanten av flisgangen. Grav deg ned cirka 15 cm i en bredde på 15-20 cm.

3

Fyll betong i rennen. Rett den opp, slik at den danner en trekant som skråner vekk fra belegningen.

4

Rett opp betongen. Den skal rekke opp til omtrent midt på steinene, og skråne vekk fra belegningen.

5

Dekk betongen med jord. Du trenger ikke å vente på at betongen tørker.

6

Rett alt pent til. Her skal småsteinene tilbake på plass, slik at jorden dekkes.

7

Fei steinbelegningen ren for jord. Betongen herder i løpet av de kommende dager og uker, og vil fremover sikre at belegningen blir liggende der den skal.

03
Slik kantsikrer du fra starten av 6 Trinn

Hvis du anlegger en ny steinbelegning som hagegang, terrasse eller innkjørsel, skal du lage kantsikringen fra begynnelen, slik at du unngår problemet. Her lager vi en “luksusløsning”, og støper fast betongblokker hele veien rundt belegningen med en ganske tørt oppblandet betong. Men en trekantet støp uten kantstein gjør også jobben.

1

Grav en renne. Til de valgte kantblokkene skal rennen være 35 cm bred og cirka 25 cm dyp (kantblokkens høyde pluss 10 cm). Hell betong i rennen til det passer med den høyden du ønsker blokken i. Legg deretter til et par centimeter ekstra betong.

2

Bank blokkene på plass, slik at overkanten flukter med murersnoren.

3

Sjekk blokkene fortløpende med et vater. Da forsikrer du deg om at de ligger vannrett og i samme nivå.

4

Rett opp betongen til den danner en trekant på yttersiden av blokken (motsatt side av belegningen). Betongen skal rekke halvveis opp på blokken og skråne fra den.

5

Fortsett støpen hele veien rundt langs kanten, og dekk den fortløpende med jord. Underveis fornemmer du hvordan den nystøpte betongklossen blir både stor og tung - så tung at den holder belegningen sikkert på plass.

6

Kantblokkene er solid plantet i betongen. Betongen rekker halvveis opp på yttersiden av blokkene og danner en solid kloss, som er like lang som hele arealet. En slik kloss flytter seg ikke. Heller ikke hvis du kjører bil over steinene i innkjørselen.

Video

Kantsikring

Med faststøpte kantblokker ligger belegningen helt fast

Fuging av stein og heller

Med riktig fugesand blir belegningen solid

Tett igjen for fugesanden

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Legge belegningsstein