Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Styrk belegningen med kantsikring

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Belegningen i innkjørselen eller på terrassen vil før eller siden skli ut i sidene eller få stygge kjørespor, hvis den ikke blir holdt effektivt på plass. Ekspertene er derfor ikke i tvil: Kantsikring er en veldig god investering. Den forlenger levetiden på belegningen med mange år. Her viser vi to forskjellige løsninger – synlig kantsikring med betongblokker og usynlig kantsikring med betong, som støpes under terrengnivå.

Kantsikring: Styrk belegningen med kantsikring

Kantsikring: Sørger du for å sikre kantene på terrasser og innkjørsler, vil de ligge pent og stabilt i mange år.

Kantsikring – 2 muligheter

Ønsker du synlig kantsikring rundt terrassen eller innkjørselen, skal den bygges opp før resten av belegningen. Skal den være usynlig, etableres den helt til slutt.

En synlig kantsikring består av blokker eller stein satt i betong, og hindrer belegningen i å bli presset ut til siden. Det ser pent ut, men det er primært beregnet til innkjørsler, der belastningen er større enn på en terrasse.

Et resultat med nesten samme styrke, kan du oppnå med en usynlig kantsikring. Her graver du en renne som fylles med jordfuktig betong, som støpes inn mot de ytterste steinene.

Kantsikring: FEIL

FEIL!
Når de ytterste steinene ikke er støttet i siden, vil de før eller siden bli presset ut og vekk fra hverandre. Jo tyngre trafikk det er på området, desto raskere sklir steinene ut.

RIKTIG KANTSIKRING – MED SYNLIGE KANTER

RIKTIG KANTSIKRING – MED SYNLIGE KANTER
En stor kantstein eller kantblokk, som er støpt solid fast i betong, holder på de ytterste steinene og styrker hele belegningen.

RIKTIG KANTSIKRING MED JORDFUGTIG BETON

RIKTIG – MED USYNLIGE KANTER
Du kan også nøye deg med å stabilisere de ytterste belegningssteinene med betong, som støpes litt under bakkenivå, slik at den ikke synes.

Redaksjonen anbefaler: Få gatas flotteste innkjørsel

USYNLIGE KANTER

Kantsikring med usynlige kanter

1. Kantene på belegningen kan fint sikres selv om du ikke legger synlige kantstein. Grav en cirka 15 cm dyp renne langs steinene – og gjør det fortløpende, så de ytterste steinene ikke vipper.

Kantsikring med usynlige kanter

2. Rennen fylles opp med tørrbetong (jordfuktig betong) som er bløtt opp med litt vann. Den skal være så fast, at den sikrer kanten når den legges ut. Betongen glattes til, slik at den går 2-3 cm opp på steinen.

SYNLIGE KANTER

Kantsikring med synlige kanter

1. En snor settes i den høyden som den ferdige belegningen skal være. Så graver du ut til kantblokk + betong under (5 cm til terrasse, 10 cm til innkjørsel).

RIKTIG KANTSIKRING MED JORDFUGTIG BETON

2. Jordfuktig betong blandes. Bruk bare litt vann, slik at blandingen er fast. Legg et lag som er cirka 2 cm tykkere enn den ønskede høyden.

RIKTIG KANTSIKRING MED JORDFUGTIG BETON

3. Kantblokken bankes på plass, slik at betongen blir kompri.

RIKTIG KANTSIKRING MED JORDFUGTIG BETON

4. Blokkens overkant skal følge snoren, når det gjelder både retning og høyde. Sjekk med vateret om oversiden er vannrett eller har ønsket helling.

RIKTIG KANTSIKRING MED JORDFUGTIG BETON

5. Når du har satt 2-3 blokker, støper du en skrå avstiving på innsiden. Støpen skal gå cirka 10 cm ut fra blokken og 5 cm eller mer opp på siden.

RIKTIG KANTSIKRING MED JORDFUGTIG BETON

6. Det er viktig å kontrollere at det er plass til belegningen. Regn med at det skal være plass til 2 cm settesand mellom belegningen og betongen.

RIKTIG KANTSIKRING MED JORDFUGTIG BETON

7. På yttersiden støper du 10 cm ut til siden og opp til cirka 1-2 cm under det kommende bakkenivået, slik at støpen blir skjult av jord eller gress.

RIKTIG KANTSIKRING MED JORDFUGTIG BETON

8. Betongen dekkes fortløpende til, slik at den ikke tørker for raskt. Dermed oppnår den full styrke.

Jordfuktig betong

Kjøper du ferdige sekker med tørrbetong (jordfuktig betong) til kantsteinene, skal du bare blande litt vann i betongen. Det skal være akkurat så mye at betongblandingen virker som lett fuktig jord.

Betongen blir sterk, og den støtter kantsteinene mens den herder. Den krymper også mindre når det er mindre vann som skal fordampe. Det sikrer også bedre styrke.

LES OGSÅ: Slik bruker du tørrbetong!

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake