Slik bruker du tørrbetong!

Tørrbetong er – av gode grunner – et populært alternativ til å blande betong fra bunnen av. Se fordelene og ulempene ved å bruke tørrbetong her.

Tørrbetong: Når stolper skal stå godt fast, er det opplagt å bruke tørrbetong. Betongen helles “tørr” i hullet, før det tilsettes litt vann og røres rundt.

Når stolper skal stå godt fast, er det opplagt å bruke tørrbetong. Betongen helles “tørr” i hullet, før det tilsettes litt vann og røres rundt.

Tørrbetong er betegnelsen for en betongblanding som bare skal tilsettes vann før bruk.

Tørrbetong består av sement, diverse tilsettingsstoffer og sand. Sanden har som regel en kornstørrelse på 0-2 til 0-8 mm, der størrelsen er beskrevet på sekkene.

Hva kan du bruke tørrbetong til?

Tørrbetong kan for eksempel brukes til støping av gulv og fundamenter, eller til å støpe fast stolper i bakken til for eksempel et gjerde. Tørrbetong er også godt egnet til diverse reparasjoner av betong.

Tørrbetong: Til mindre støpeoppgaver og småreparasjoner av for eksempel en sokkel eller en betongtrapp, klarer du deg fint med tørrbetong, som bare skal tilsettes litt vann.

Til mindre støpeoppgaver og småreparasjoner av for eksempel en sokkel eller en betongtrapp, klarer du deg fint med tørrbetong, som bare skal tilsettes litt vann.

Hva er fordelene ved tørrbetong?

En av fordelene med tørrbetong er at du bare skal tilsette vann. Du slipper dermed å blande betongen av sement, sand, stein og vann.

En annen fordel er at du ofte slipper unna med litt mindre klin og påfølgende rengjøring. Skal du støpe fast stolper, kan du nemlig begynne med å helle litt vann i hullet, helle tørrbetong rundt stolpen og deretter tømme på det siste vannet. Etterpå vil betongen herde ved hjelp av vannet du tømte på og fukten fra bakken. Du slipper med andre ord helt unna blandearbeidet når du bruker tørrbetong slik.

Hva er prisen på tørrbetong?

Den største ulempen ved tørrbetong er prisen. En pose med 25 kg tørrbetong kan kjøpes fra cirka 50 kroner. Det høres umiddelbart ikke så dyrt ut, men hvis du skal støpe et stort fundament eller et stort betongdekke, er det vesentlig billigere å blande betongen selv. Tørrbetong egner seg derfor best til mindre oppgaver.

Hva er blandingsforholdet når du skal blande tørrbetong?

Du skal tilsette vann som tilsvarer cirka en tiendedel av vekten på tørrbetongen. Har du en sekk tørrbetong på 25 kg, skal du derfor tilsette cirka 2,5 liter vann. Bruker du mer vann, så betongen blir tynnere, svekker du betongen. I verste fall kan det medføre sprekkdannelser.

For å holde styring på blandingsforholdet, anbefales det å å blande hele poser tørrbetong om gangen.

LES MER: Slik arbeider du med betong

    Akkurat nå leser andre ...