Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Slik bruker du tørrbetong!

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Tørrbetong er – av gode grunner – et populært alternativ til å blande betong fra bunnen av. Se fordelene og ulempene ved å bruke tørrbetong her.

Tørrbetong: Når stolper skal stå godt fast, er det opplagt å bruke tørrbetong. Betongen helles “tørr” i hullet, før det tilsettes litt vann og røres rundt.

Når stolper skal stå godt fast, er det opplagt å bruke tørrbetong. Betongen helles “tørr” i hullet, før det tilsettes litt vann og røres rundt.

Tørrbetong er betegnelsen for en betongblanding som bare skal tilsettes vann før bruk.

Tørrbetong består av sement, diverse tilsettingsstoffer og sand. Sanden har som regel en kornstørrelse på 0-2 til 0-8 mm, der størrelsen er beskrevet på sekkene.

Hva kan du bruke tørrbetong til?

Tørrbetong kan for eksempel brukes til støping av gulv og fundamenter, eller til å støpe fast stolper i bakken til for eksempel et gjerde. Tørrbetong er også godt egnet til diverse reparasjoner av betong.

Tørrbetong: Til mindre støpeoppgaver og småreparasjoner av for eksempel en sokkel eller en betongtrapp, klarer du deg fint med tørrbetong, som bare skal tilsettes litt vann.

Til mindre støpeoppgaver og småreparasjoner av for eksempel en sokkel eller en betongtrapp, klarer du deg fint med tørrbetong, som bare skal tilsettes litt vann.

Hva er fordelene ved tørrbetong?

En av fordelene med tørrbetong er at du bare skal tilsette vann. Du slipper dermed å blande betongen av sement, sand, stein og vann.

En annen fordel er at du ofte slipper unna med litt mindre klin og påfølgende rengjøring. Skal du støpe fast stolper, kan du nemlig begynne med å helle litt vann i hullet, helle tørrbetong rundt stolpen og deretter tømme på det siste vannet. Etterpå vil betongen herde ved hjelp av vannet du tømte på og fukten fra bakken. Du slipper med andre ord helt unna blandearbeidet når du bruker tørrbetong slik.

Hva er prisen på tørrbetong?

Den største ulempen ved tørrbetong er prisen. En pose med 25 kg tørrbetong kan kjøpes fra cirka 50 kroner. Det høres umiddelbart ikke så dyrt ut, men hvis du skal støpe et stort fundament eller et stort betongdekke, er det vesentlig billigere å blande betongen selv. Tørrbetong egner seg derfor best til mindre oppgaver.

Tørrbetong: Hva er prisen på tørrbetong?

Hva er blandingsforholdet når du skal blande tørrbetong?

Du skal tilsette vann som tilsvarer cirka en tiendedel av vekten på tørrbetongen. Har du en sekk tørrbetong på 25 kg, skal du derfor tilsette cirka 2,5 liter vann. Bruker du mer vann, så betongen blir tynnere, svekker du betongen. I verste fall kan det medføre sprekkdannelser.

For å holde styring på blandingsforholdet, anbefales det å å blande hele poser tørrbetong om gangen.

LES MER: Slik arbeider du med betong

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Slik bruker du tørrbetong!
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake