Beslag som svinger

Der fins et hav av hengsler. Primitive og avanserte. Store og små. Og til mange forskjellige formål. Her kikker vi nærmere på de vanligste hengslene, setter typer og betegnelser i system. Og vi hjelper deg med å velge riktige hengsler til dører, vinduer, lokk, klaffer og lemmer.

Kasse etter kasse står de på hyllene i byggmarkedet og hos jernvarehandleren. Hengsler i alle mulige former, størrelser og farger. Og da det ikke er hver dag du har bruk for et hengsel - heller ikke som garvet gjør det selv-menneske - er det lett å gå seg vill blant de mange hengseltypene.

Så når du står der med planene til ei ny dør, en klaffeller et klaffebord, kan du nok finne et hengsel som kan brukes. Men det er en viss fare for at du kan kommer hjem med et hengsel som er mindre egnet.

Les mer om beslag

Ingen informasjon

Du kan ikke regne med at det er hjelp å hente på emballasjen når du står der og vender og dreier hengsel etter hengsel - og forgjeves forsøker å gjette deg til hvordan det vil se ut når det er montert. Ikke engang en helt enkel snitt-tegning kan du regne med å finne på emballasjen. Men er du heldig og har funnet fram til den riktige typen, må du så finne den riktige størrelsen og det riktige antallet.

Heller ikke her er produsentene spesielt meddelsomme. Ikke et eneste sted har jeg sett at bæreevnen til et hengsel er oppgitt.

Ved hjelp av din egen sunne fornuft må du derfor selv bestemme hvor store hengslene skal være og hvor mange du skal montere.

Du kan få hengsler til alt

De mange typene, størrelsene og variantene - slikt som gjør det så vanskelig å velge - gjør det samtidig mulig å finne et hengsel som er som skreddersydd til akkurat din oppgave.

På de neste sidene gjennomgår vi de vanligste hengslene, delt opp i fire grupper. Så med denne veiledningen i hånden har du litt hjelp neste gang du har bruk for et hengsel.

Her har du bruk for hengsler

Hengsler brukes til mange formål. Jeg har valgt å kikke nærmere på fire områder der de er helt uunnværlige.

1

Dører og vinduer

Hengsler til vinduer og ytterdører er laget etter samme prinsipp og atskiller seg bare ved størrelsen. Det gjelder ikke hengsler til innvendige dører som er lettere enn utvendige, og som kan være «snap in», som kan være en litt svakere konstruksjon.

Nye dører og vinduer leveres med fabrikkmonterte hengsler. Så behovet oppstår bare når hengslet må skiftes ut - enten fordi det har blitt slarkete eller ødelagt på annen måte.

2

Hobby og «alt det andre»

I hobbyverkstedet er det mest bruk for enkle hengsler som kan brukes til mange ulike formål. Det fins så mange utgaver og størrelser at du alltid kan finne et som passer - uansett om du skal lage et kraftig klaffebord eller sette nytt lokk på et lite skrin.

3

Skap og møbler

Innendørs er det mange hengsler - i kjøkkenet, entréen, badet og soverommet. Men skal døra ligge inne i eller utenpå skapet? Skal hengselet være synlig? Skal det være lakkert eller av messing eller stål? Skal hengslene holde skapdøra lukket? Alle disse valgene må du ta for å finne det som passer best.

4

Porter, grinder og lemmer

Hengsler til porter, grinder og lemmer kjennetegnes ved å være store og kraftige. Ofte skal de bære tunge konstruksjoner og må derfor stå for en støyt.

Dessuten er de først og fremst beregnet til utendørs bruk, og derfor varmgalvaniserte slik at de er ordentlig rustbeskyttet.

Hvilken vei svinger døra?

Hengsler med tapp kan skilles fra hverandre slik at du kan løfte av ei dør eller et vindu. Det er en fordel, men det betyr samtidig at de må monteres på en bestemt måte - og du kan derfor ikke fritt velge hvilken side av karmen de skal monteres på. Tapp-hengsler til dør- og vindusmontering betegnes derfor som høyre eller venstre, avhengig av hvordan døra/vinduet åpnes.

For å angi plassering av hengselet skal du se på døra fra hengselsiden.

A: Høyrehengslet dør.

B: Venstrehengslet dør.

1. Dører og vinduer

Vanlig dørhengsel

Et vanlig hengsel med tapp slik at døra/vinduet kan løftes av (løftehengsel). Døra/vinduet ligger inne i ramma slik at du må stemme ut til hengslet.

Bruksområde: Eldre dører og vinduer.
Materiale: Stål (lakkert/forsinket), rustfritt stål, messing.
Type: Høyre og venstre-hengsel. Symmetrisk og asymmetrisk

Nothengsel

Nesten alle fabrikklagde ytterdører og vinduer er utstyrt med disse hengslene som monteres i ei not (et spor) i ramma og i døra/vinduet. Også her er det klokt å ta med det gamle hengselet til jernvarehandleren når du skal kjøpe et nytt.

Bruksområde: Fabrikklagde ytterdører og vinduer.
Materiale: Forsinket stål med tapp av rustfritt stål/messing.
Type: Til tre-, aluminiums- og stålkarmer.

Innstikkshengsel (snap-in)

Hengselet er diskret og vanlig til innvendige dører. Døra med hengsel skyves vannrett inn i beslaget i stedet for å senkes ned på en tapp. Døra kan hengsles i både høyre og venstre side.

Bruksområde: Innvendige dører.
Materiale: Karmdel av stål og dørdel av stål/nylon.
Type: Finnes både med og uten en skrue midt i klikkbeslaget.

2. Hobby og "alt det andre"

Bladhengsel

Bladhengselet er lengre og smalere enn kanthengselet. De fleste bladene har rette kanter og med skarpe hjørner. Men noen er formet som spisser eller har runde hjørner (kistehengsel).

Bruksområde: Lemmer, klaffer og lignende.
Materiale: Stål, lakkert stål, messing og rustfritt stål.
Type: Forskjellige størrelser med blad i flere lengder.

Kanthengsel

Hengselet er langt og med smale blad. Det brukes til montering på plater og på de smale kantene på lister og bord. De monteres oppå eller i en utstemming.

Bruksområde: Plater og dører, rammer og mye annet.
Materiale: Stål, lakkert stål, messing eller rustfritt stål.
Type: Forskjellige størrelser med fast eller løs tapp.

Piano-hengsel

Et langt, smalt kanthengsel som monteres langs hele kanten av et emne. Det fins også uten hull (stanghengsel), først og fremst beregnet til sveising og nagling.

Anvendelse: Lokk og dører.
Materiale: Stål, messingbelagt stål, messing og rustfritt stål.
Type: Forskjellige lengder med og uten hull.

3. Møbler og skap

Skjult skaphengsel

Hengselet har mange justeringsmuligheter, men monteringen krever en del presisjon. Hengselet er skjult inne i skapet, men døra ligger normalt utenpå.

Bruksområde: Skap i for eksempel kjøkken, entré og bad.
Materiale: Stål/stål og plast.
Type: Forskjellige justeringsmuligheter og åpningsgrader.

Flatt skapdørhengsel

Dette er et hengsel til dører som ligger «inne» i skapet. Du behøver ikke å stemme ut for hengslet, og det gir likevel liten avstand mellom dør og skapside.

Bruksområde: Skapdører
Materialer: Lakkert stål eller messing.
Type: Forskjellige typer og størrelser.

Innboringshengsel

Hengselet er forsynt med to eller flere tapper som bores og limes inn i kanten på skap og dør. Deretter er bare den loddrette delen av hengselets synlig, og dørene kan løftes av.

Bruksområde: Skapdører.
Materiale: Lakkert eller stål belagt med messing.
Type: Forskjellige størrelser med to eller flere tapper.

Overfallshengsler

Dørhengslet fins i ulike utgaver med vinkel som tillater at døra ligger utenpå skapet. Denne typen er noe lettere å montere enn det skjulte skaphengselet.

Bruksområde: Skapdører.
Materiale: Lakkert stål eller messing.
Type: Forskjellige stiler, typer og størrelser.

4. Porter, grinder og lemmer

Stabel-hengsler

Det består av to deler, en del med tapp til karm/mur og en del - som kan hektes av - til døra porten eller grinda.

Bruksområde: Tunge porter og grinder.
Materiale: Varmforsinket stål.
Type: Mange størrelser. Til montering med skruer (i tre) og til murgjennomføring (til mur).

T-hengsel

T-hengselet minner om stabelhengselet, men er beregnet til litt lettere utendørs konstruksjoner. T-hengselet kan ikke skilles slik at dør/port/grind kan løftes av.

Bruksområde: Lette porter og grinder.
Materiale: Varmforsinket stål.
Type: Forskjellige størrelser.

Utendørs hengsel for lemmer

Til dette brukes en form for bladhengsel som er kraftig, varm-forsinket og gjerne laget for å syns. (NB! «Lem-hengsel» betegner er en annen, kort falset konstruksjon, spesielt for skodder.)

Bruksområde: Lemmer, bordklaffer, lokk og lignende.
Materiale: Varmforsinket stål.
Type: Forskjellige størrelser og fasonger på bladene.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Beslag