Beslag
Det finnes et hav av forskjellige beslag, som alle er designet til hvert deres spesifikke formål. Her på sidene finner du hjelp og veiledning til hvilke beslag du kan bruke til dine gjør det selv prosjekt.
Hullplate-beslag
Hullplate-beslag er som navnet antyder - en flat plate med hull i. Der er derfor også det enkleste byggbeslaget. Beslaget er skjært ut av standardplater med hullene jevnt fordelt. Nettopp derfor må du være bevisst på å finne den riktige størrelsen på beslaget og holde deg til de avstandene mellom skruene og fra skruene til kanten, som sikrer at treet ikke sprekker.
Vinkelbeslag
Vinkelbeslag er det mest utbredte beslaget, og det finnes i mange forskjellige størrelser, og i platetykkelser fra 1,5 til 4 mm. Beslagene har ofte “for mange” hull og kan brukes i forskjellige posisjoner og i forskjellige sammenføyninger. Ofte er hullmønsteret også forskjellig på de to flikene, slik at beslag og skruer skal kunne plasseres helt riktig. Vær oppmerksom på at du ikke plasserer skruene for langt ut, så treet sprekker.
LES OGSÅ: Bygg med vinkelbeslag
Bjelkesko
Den vanlige bjelkeskoen er et smart beslag, som skrus opp på en stolpe, en bjelke eller en vegg, der den vannrette bjelken senere legges ned i beslaget og skrus fast. Ønsker du å gjøre jobben med et litt mer diskre beslag, kan du bruke et endebeslag eller en skjult bjelkebærer.
Stolpesko
Stolpesko binder sammen loddrette stolper og vannrette sviller med støpte fundament. Beslagene bærer konstruksjonen, løfter den fri av fukt - og kanskje det viktigste: holder den nede om vinden eller annet prøver å løfte den opp. Du kan støpe fast beslaget alene eller vente til stolpen, eller kanskje hele konstruksjonen, er på plass.
LES OGSÅ: Slik bruker du stolpesko
Plasser skruene riktig i beslaget
Skruene gjør ikke like stor nytte overalt på beslaget – og nytten av hvert enkelt hull avhenger av hvordan en sammenføyning belastes. I tillegg å ta hensyn til kantavstand og innbyrdes avstand mellom skruene, skal du plassere skruer der belastningen i beslaget er størst. Det kreves flere skruer der kreftene trekker skruene ut, enn der trekket går på tvers av dem.