Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Godt grep til nye hengsler

Skriv ut Lagre artikkel

Når du skal flytte eller bytte ut et beslag, er de gamle skruehullene nesten alltid i veien. Det problemet løser vi enkelt og effektivt her.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
20 kroner

Intro

Det skjer ganske ofte at du vil ha glede av å kunne flytte eller skifte ut et beslag – men så finner du ut at de nye skruene ikke kan sitte der du vil, fordi de gamle skruehullene er i veien.

Dette kan løses på mange dårlige måter, og du har kanskje allerede prøvd et par av dem – men her viser vi en metode som er like enkel som den er effektiv.

Tett igjen gamle skruehull

Du borer opp de gamle skruehullene og propper dem igjen med en plugg, en rundstokk eller en trepropp. Da kan du uten problemer sette det nye beslaget akkurat der du vil at det skal sitte, og med et like solid feste som om det aldri hadde sittet et annet beslag der.

Her viser vi metoden på en gammel dør som har fått en ny karm, slik at hengselet må flyttes litt.

Vi bruker et proppbor. Med det kan vi lage propper som passer perfekt til hullene. Men du klarer det fint med et vanlig trebor og noen treplugger også.

Veiledning

1

De gamle skruehullene bores opp med et trebor. Her bruker vi et 12 mm bor som hører til et proppborsett. Du kan fint bruke et vanlig trebor, det skal bare passe til proppene du vil lime i hullet.

2

Proppene trykkes ned i hullene, etter at du har vendt dem i litt trelim. Det skal være lim på hele kontaktflaten.

3

Proppene bankes helt i bunn med en hammer. Vil de ikke helt ned, er det kanskje for mye lim i hullet. Da må du bare trekke ut proppen med en tang, og prøve igjen.

4

Overskytende del av proppen stemmes av i små porsjoner når limet er seigt og gummiaktig. 20-30 minutter er normalt nok å vente. Bruker du plugger, skjærer du av toppen med en fintannet sag.

5

Forsenkningen til hengselet tilpasses. Her skal vi bare flytte det gamle hengselet et par millimeter til siden. Kanten til forsenkningen skjærer vi med kniv, med støtte på en metallvinkel.

6

Det overskytende treverket fjernes forsiktig med stemjernet. Her blir det for brutalt å slå på jernet, så vi presser det frem – vi stikker, som det heter på fagspråket.

7

Forbor til nye skruer. Hengselet legges på den nye plassen, og midt i hullene forborer vi til de nye skruene. Boret skal være like tynt som skruekjernen. Det gir gjengene noe å skjære og gripe i.

8

Til slutt skrus hengselet på plass. Her bruker vi de gamle skruene, som passer til den gamle døren og hengslene. Etterpå gjenstår det bare å sparkle og male.

9

Døren er på plass i det gamle hullet, på sine opprinnelige hengsler. Men de er flyttet, så døren sitter perfekt i den nye dørkarmen.

Materialer

Her tetter vi hullene med propper som vi borer ut av en mørk tresort, men det er mest for å gjøre bildene tydeligere. Har du ikke et proppbor, så er 10 eller 12 mm plugger – eller biter som er skåret ut av en rundstokk – like godt egnet til oppgaven.

Tidsforbruk:

1-2 timer.

Pris:

Noen få kroner – eventuelt 15-20 kroner til plugger.

Vanskelighetsgrad:

En helt enkel liten operasjon, som ofte vil spare deg for mange problemer – og som gir en god og solid løsning.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Reparasjon: Godt grep til nye hengsler
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake