Godt grep til nye hengsler

Når du skal flytte eller bytte ut et beslag, er de gamle skruehullene nesten alltid i veien. Det problemet løser vi enkelt og effektivt her.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
20 kroner

Intro

Det skjer ganske ofte at du vil ha glede av å kunne flytte eller skifte ut et beslag – men så finner du ut at de nye skruene ikke kan sitte der du vil, fordi de gamle skruehullene er i veien.

Dette kan løses på mange dårlige måter, og du har kanskje allerede prøvd et par av dem – men her viser vi en metode som er like enkel som den er effektiv.

Tett igjen gamle skruehull

Du borer opp de gamle skruehullene og propper dem igjen med en plugg, en rundstokk eller en trepropp. Da kan du uten problemer sette det nye beslaget akkurat der du vil at det skal sitte, og med et like solid feste som om det aldri hadde sittet et annet beslag der.

Her viser vi metoden på en gammel dør som har fått en ny karm, slik at hengselet må flyttes litt.

Vi bruker et proppbor. Med det kan vi lage propper som passer perfekt til hullene. Men du klarer det fint med et vanlig trebor og noen treplugger også.

Materialer

Her tetter vi hullene med propper som vi borer ut av en mørk tresort, men det er mest for å gjøre bildene tydeligere. Har du ikke et proppbor, så er 10 eller 12 mm plugger – eller biter som er skåret ut av en rundstokk – like godt egnet til oppgaven.

Tidsforbruk:

1-2 timer.

Pris:

Noen få kroner – eventuelt 15-20 kroner til plugger.

Vanskelighetsgrad:

En helt enkel liten operasjon, som ofte vil spare deg for mange problemer – og som gir en god og solid løsning.

Veiledning

1

De gamle skruehullene bores opp med et trebor. Her bruker vi et 12 mm bor som hører til et proppborsett. Du kan fint bruke et vanlig trebor, det skal bare passe til proppene du vil lime i hullet.

2

Proppene trykkes ned i hullene, etter at du har vendt dem i litt trelim. Det skal være lim på hele kontaktflaten.

3

Proppene bankes helt i bunn med en hammer. Vil de ikke helt ned, er det kanskje for mye lim i hullet. Da må du bare trekke ut proppen med en tang, og prøve igjen.

4

Overskytende del av proppen stemmes av i små porsjoner når limet er seigt og gummiaktig. 20-30 minutter er normalt nok å vente. Bruker du plugger, skjærer du av toppen med en fintannet sag.

5

Forsenkningen til hengselet tilpasses. Her skal vi bare flytte det gamle hengselet et par millimeter til siden. Kanten til forsenkningen skjærer vi med kniv, med støtte på en metallvinkel.

6

Det overskytende treverket fjernes forsiktig med stemjernet. Her blir det for brutalt å slå på jernet, så vi presser det frem – vi stikker, som det heter på fagspråket.

7

Forbor til nye skruer. Hengselet legges på den nye plassen, og midt i hullene forborer vi til de nye skruene. Boret skal være like tynt som skruekjernen. Det gir gjengene noe å skjære og gripe i.

8

Til slutt skrus hengselet på plass. Her bruker vi de gamle skruene, som passer til den gamle døren og hengslene. Etterpå gjenstår det bare å sparkle og male.

9

Døren er på plass i det gamle hullet, på sine opprinnelige hengsler. Men de er flyttet, så døren sitter perfekt i den nye dørkarmen.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Beslag