Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Amering av betong

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Betong er et sterkt materiale. Men uten innstøpt armering kan det knekke. Derfor skal betong armeres i konstruksjoner som skal tåle trykk og trekk.

Selv om betong umiddelbart virker sterkt, har det behov for armering. Ellers risikerer det å knekke når det utsettes for trykk og støt.

Selv om betong umiddelbart virker sterkt, har det behov for armering. Ellers risikerer det å knekke når det utsettes for trykk og støt.

Betong er et sterkt byggemateriale. Men uten innstøpt armering knekker det lett. Derfor skal det armeres når det gjelder konstruksjoner som skal holde lenge og kunne tåle både trykk og trekk. Armeringen kan bestå av innstøpte stenger eller nett av stål, eller seige fibre som tilsettes betongen. Førstnevnte brukes til kraftige konstruksjoner som terrengdekker, fundamenter og vegger. Sistnevnte er til lette konstruksjoner, som tynne benkeplater.

Her gjennomgår vi:

  • Betonggulv med innlagt varme
  • Betongbord med armering
  • Speilbasseng av fiberbetong
  • Enkel løsning med trapesplater

Betonggulv med innlagt varme

1

Når det gamle gulvet er fjernet og du er nede ved bakken, legges for eksempel pukk eller lecakuler for å hindre fukt i å bli sugd opp. Det er viktig å sjekke kravene for konstruksjonen og grunnen.

2

Oppå underlaget legges 2-3 lag isolerende isoporplater og en fukt-/ radonsperre. Isoporplatene legges forskjøvet (i forband) i to lag, så det ikke blir sprekker som kan slippe opp kulde.

3

Oppå isolasjon og fuktsperre legges et armeringsnett. Det er jernstenger som er sveiset sammen til et stort nett. Det heves på små plastføtter, så det løftes og blir omsluttet av betong.

4

Hvis det skal vannbåren varme i gulvet, bindes varmeslanger fast til nettet før det helles på betong. Betongen presses under nett og varmeslanger - for eksempel med en stiv kost som her.

5

Når betongen er lagt ut, trekkes den av med et rett bord eller en lang aluminiumsskinne. Det er en god idé å legge ut en plate du kan sitte på, slik at du ikke synker ned i betongen.

Betongbord med armering

1

En bordplate støpes i en form. Først lages en ramme av trelister med en bunn av støpeplate, som gir den ferdige bordplaten en flott, glatt forside.

2

Legg i armeringsnettet og hev det opp slik at det kommer til å ligge midt i betongplaten. Nettet ligger på klosser mens små hauger hurtigbetong herder.

3

Betongen helles i og hakkes godt gjennom for å få vekk luftbobler, før overflaten rettes opp. Når betongen er herdet, kan lister og bunn fjernes.

Speilbasseng av fiberbetong

1

I stedet for jernarmering, kan du bruke betong tilsatt kunstfiber. Det er ideelt når støpen skal være tynn. Her er det et speilbasseng med en 5 cm tykk bunn.

2

Du kan kjøpe løse fibre som du tilsetter selv, eller betong der fibrene er tilsatt. Betongen fordeles med en asfaltrake i ønsket tykkelse.

3

Legg en støpeplate oppå, slik at over­ flaten blir plan. Kantene avgrenses av bord og støpes dagen etter, når bunnen er hard men ikke herdet.

Enkel løsning med trapesplater

Støper du innendørs på en eksisterende trekonstruksjon, kan du bruke stål­ trapesplater som bunn. De holder på betongen og fungerer som armering. Husk at betong er tungt, så gulvet under platene skal tåle belastningen fra betongen. I tillegg er betong helt dødt, mens treverk beveger seg. Dette skal du ta hensyn til mot både underlaget og tilstøtende vegger.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Amering av betong
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake