Betong

Betong er et genialt materiale til dine gjør det selv prosjekter. Uansett om det er til hobby, støping i betong eller om du skal reparere fundamentet. I disse artiklene kan du se hvordan du blander betong og hvordan du kan bruke betong i prosjektene dine.

  Betong

  Betong er et av de vanligste byggematerialene. Betong består av sement, sand, stein og vann. Kjennetegnet med betong er at det er en flytende masse som formes og fordeles under en støpingsprosess. Betong er sterkt og kan tåle store belastninger når det er herdet, og det er i tillegg meget værbestandig.

  Betong er blant de foretrukne materialene når det bygges nytt. Det gjelder særlig større boligkompleks, men også flere finurlige konstruksjoner som skulpturer og lekeplasser.

  Blant huseiere blir betong typisk brukt når det skal lages fundament til hus eller garasjer. Betong kan dog også brukes til å lage bjelker som skal ligge vannrett i et bygg. Det krever at du støper inn armeringsjern (stålstenger) som sørger for at betongbjelken ikke brekker.

  Hvordan lager man betong?

  Man lager betong ved å blande sement, sand, stein og vann. Det er dog stor forskjell på blandingsforholdene alt etter hva betongen skal brukes til.

  Skal du blande betong til et fundament, skal blandingsforholdet være 1 del sement, 3,5 deler sand og 5 deler stein, mens betong til en benkeplate skal blandes i forholdet 1 del sement, 2 deler sand og 3 deler stein.

  Det er dog verdt å vurdere når du skal, og ikke skal, blande betongen selv. Ved helt små reparasjoner kan det ofte lønne seg å kjøpe en pose ferdigblandet betong (tørrbetong), som kun skal tilsettes vann, mens ved større oppgaver kan det lønne seg å blande selv. Ved de helt store oppgavene, som fundamenter på tilbygg og lignende, kan det lønne seg å betale noen til å få levert betongen med en betongkanon.

  LES MER OM: Blandingsforhold betong

  Hjemmelagde ting i betong

  Det er nesten bare fantasien som setter grenser for hvilke hjemmelagde ting i betong du kan støpe selv. Med ganske få midler kan du lage din egen hjemmelagde betong benkeplate.
  Du kan også støpe en benk, et bålsted eller dine egne steiner til innkjørselen.

  Når du selv støper betong har du dessuten mulighet til å sette farge på betongen ved å tilsette fargepulver. Det kan du lese mer om i denne artikkelen: Farget betong – slik støper du med betong i farger

  Støpeform til betong

  Når du skal støpe betong, er det
  ofte nødvendig med en støpeform. En støpeform til betong kan se ut på mange forskjellige måter. Det kan være alt fra en enkel plastbalje til støping av en rund kafébordplate, til mer detaljerte støpeformer av forskalingsplater, der det skal lages plass til vask og kanskje en steketopp.

  REDAKSJONEN ANBEFALER: Guide til betongheller