Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hva er betong - og hvordan bruker man det?

Skriv ut Lagre artikkel

Betong består av sement, sand og stein i et passende blandingsforhold, og betongtypen kan ha navn etter hvor store stein som brukes i blandingen. Sanden i betongblandinger er normalt fra 0- 4 mm i kornstørrelse.

Betong blandes med maskin

Du kan gjerne blande små betongmengder for hånd i en trillebår, hvis det for eksempel bare er snakk om en stolpe som skal støpes fast i bakken. Men til større konstruksjoner brukes en blandemaskin.

En betongblander er den mest vanlige til gjør det selv-bruk. Den kan minne om et overdimensjonert gulvspann, som dreier rundt slik at sement, sand/stein og vann blandes godt. Til slutt kan den ferdige blandingen vippes ut av blanderen.

Bruker du en betongblander, skal du begynne med å fylle i litt vann. Deretter fyller du i støpesand/stein og sement. Til slutt heller du i resten av vannet.

Når alle ingredienser er fylt i blandemaskinen, skal den jobbe i minst 2 minutter før betongen er klar til bruk.

Betong kan leveres fra bil

En betongblander kan du leie for cirka 200 kroner dagen. De rommer ofte rundt 100 liter betong, men kan være både mindre og større.

Et kjellergulv med cirka 2,5 kubikkmeter betong vil koste rundt 3000 kroner. Du kjøper sement i et byggvarehus, nødvendig mengde støpesand/stein i et grustak og leier deg en blandemaskin i et par dager.

Får du tilsvarende mengde levert ferdig fra bil, koster det gjerne det dobbelte. Fordelen med levering fra bil, er at du kan få transportert betongen rett inn på gulvet, enten med en pumpe eller et transportbånd. Noen ganger koster dette ekstra.

Betongen krymper

Når betongen herder, skjer det en kjemisk reaksjon som utvikler varme.

Når vannet fordamper, krymper betongen litt, og du klarer ikke å unngå at det blir små sprekker. Dette kan du til en viss grad unngå ved å legge et armeringsnett i betongen.

Et armeringsnett av 6 mm stål har en maskestørrelse på 15 x 15 cm. Armeringen binder betongen sammen og gjør at krympesprekkene blir mindre og jevnere fordelt.

Større betongflater deles opp

Betongen skal ikke støpes i for store flater uten mulighet for at den kan bevege seg litt – det vil si utvide seg og trekke seg sammen.

Når du støper gulv i forskjellige rom i en vanlig bolig, er dette som regel ikke noe problem, fordi rommenes størrelse begrenser betongplatens størrelse. Men hvis du for eksempel skal støpe gulv i en lang, smal gang, kan det være en fordel å lage en såkalt ekspansjonsfuge, og dermed dele opp gulvet i mindre enheter.

Legg en masonittstrimmel på høykant mens du støper, slik at gulvet i gangen bliver delt opp i to like store flater. Når gulvet er tørt, kan strimmelen fjernes, og mellomrommet fuges med en elastisk fugemasse.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggevejledning: Hva er betong - og hvordan bruker man det?
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake