Kritt og sand, vann og varme
Fabrikken vi besøker er den eneste produsenten av sement i Danmark. Det er Aalborg Portland, som ligger mellom en enorm krittgrav og Limfjorden, der det hentes ut sand til produksjonen. Fabrikken i Aalborg produserer årlig 2,45 millioner tonn sement.
Oppskriften varierer litt, avhengig av om det lages hvit eller grå sement, men variasjonene i materialer gir primært kosmetiske forskjeller. Kritt fra fabrikkens brudd flyttes på transportbånd til fabrikktomten, der det blandes med sand fra Limfjorden. Massen blandes med vann og pumpes inn i syklontårn, der den tørkes ved 800 grader, før den skal i sementovnen. Syklontårnene starter den kalsineringen som aktiverer sementen. Nå spaltes det CO₂ fra råmaterialene, og det utvikles røykgasser som sprøytes med syre, slik at det dannes gips som brukes senere i produksjonen.
I syklontårnet skilles en stor del av all CO₂ som er lagret i råmaterialet ut. Gassene blir brukt til å produsere gips, som brukes i sementproduksjonen.
Massen er halvtørr når den litt etter litt dumpes i en roterende ovn, der den langsomt beveger seg fra den ene enden til den andre i 1500 graders varme. Ovnen dreier samtidig rundt mens sementmassen sakte omdannes til små kuler, som kalles klinker. Når klinkene er kjølt ned, blir de pulverisert i en trommel og blandet med gips og andre tilsettinger, før sementen pakkes for salg i byggvarehus og til storkunder.
Klinkene er hovedingrediensen i alle Aalborg Portlands produkter. All Portlandsement består av cirka 95 prosent klinker og litt gips for å regulere hvor raskt sementen herder. Formelen er nesten den samme for både fabrikkens basissement og den hvite sementen, som Aalborg Portland er verdens ledende produsent av.
Fargen er selvfølgelig annerledes fordi det råmaterialet som er brukt fra begynnelsen av er hvitere, men egenskapene er de samme som ved grå sement – i hvert fall med tanke på de oppgavene som er relevante i gjør det selv-sammenheng. Men utviklingen peker i retning av nye typer sement, laget på andre vilkår.