Finn riktig fugemasse til fliser

Mellomrommet mellom fliser på vegger og gulv fylles ut med fugemasse, dels for å tette overflaten, dels for å fremheve utseendet. Fugebredden og fukt- og temperaturforholdene avgjør hvilken type fugemasse som skal brukes.

Fugemasse fliser: Med riktig verktøy og litt øvelse, kan du fuge flisvegger og flisgulv med et flott resultat.

Med riktig verktøy og litt øvelse, kan du fuge flisvegger og flisgulv med et flott resultat.

HVA BRUKES FLISFUGEMASSE TIL?

VEGGFLISER INNENDØRS Veggfliser settes ofte opp med en smal fuge, og da foretrekker de fleste en finkornet fugemasse. Kontrastfarge eller samme farge som flisene; det er en smakssak.

GULVFLISER INNENDØRS Et flisgulv blir glatt når det blir vått. Derfor er en bred fuge å foretrekke til gulvfliser på bad og i andre våtrom. De bredere fugene øker sklisikkerheten på gulvet.

FLISER UTENDØRS Fliser utendørs skal tåle all slags vær – derfor skal fugen kunne tåle frost og vann. Skinner solen rett på flisene, kan du vurdere en UV-sikker epoksyfugemasse.

HVORDAN BRUKES FLISFUGEMASSE?

Flisfugemassen kjøpes i sekker eller spann, og røres opp med vann. Det er viktig at massen blir glatt og uten klumper, ellers kan det bli hull i fugene.

Fugemassen trekkes utover flisene i skrå bevegelser med en gummisparkel eller et gummikledd fugebrett. Sørg for å jobbe massen godt ned i fugene – de skal være fylt ut, slik at fugen er tett.

Når fugemassen har satt seg litt, renses overflaten med et skumbrett eller en svamp og rent vann. Pass på ikke å bruke så mye vann at fugene løses opp.

Epoksyfuger renses umiddelbart etter påføring, fordi de herder innen 60 minutter. Ellers må det spesialrensemiddel til for å fjerne overskytende fugemasse, og et tykt lag må fjernes mekanisk.

VARIANTER AV FUGEMASSE TIL FLISER

STANDARD FUGEMASSE. En finkornet, sementbasert fugemasse, som er forsterket med kunststoff. Brukes til 1-5 mm fuger inne og ute. Skal vaskes av med en hardt oppvridd, fuktig svamp i flere omganger før fugen er herdet (dvs. 3-4 timer).

MULTIFUGEMASSE. Fugemassen til stort sett det meste, både inne og ute. Klarer fuger fra 2 til 20 mm og tåler både vann og frost. Lip har for øvrig en materialberegner på hjemmesiden sin, slik at du enkelt kan se hvor mye fugemasse du skal kjøpe.

GULVFUGEMASSE. Denne fugemassen er spesielt til gulvfliser – fugebredden går helt til 20 mm og den er frostsikker. De grove kornene (opptil 1 mm) gjør fugen rustikk og sklisikker. Du har 3-4 timer på å bearbeide fugen når massen er rørt opp.

HURTIGTØRKENDE FUGEMASSE. Kan brukes til alle typer fliser og mosaikk, men er særlig godt egnet til lys marmor. Fugebredden er fra 2 til 8 mm, og du skal jobbe raskt, fordi fugen herder på 30 minutter og er tråkkefast etter bare 3 timer.

SILIKONFUGEMASSE. Der forskjellige materialer møtes og i hjørner, er det nødvendig å bruke en silikonfugemasse, som kan bevege seg og likevel holde tett. Massen påføres med fugepistol og skrapes glatt med en fugepinne eller en fugebrikke.

EPOKSYFUGEMASSE. Hvis du vil ha en fuge som aldrig mugner eller løses opp av rengjøringsmidler, er epoksyfugemasse svaret. Den fås i mange farger. I tillegg til styrken, utmerker epoksymassen seg ved at den også kan brukes som lim.

VERKTØY TIL FLISFUGE

FLISFUGESETT. Helt uunnværlig sett til mørtelfuger. Består av fugebrett, fugesvamp og vannspann med ruller, som svampen kan “vris” på.

GUMMISPARKEL. Når fugemassen skal arbeides helt ned i fugene, er en gummisparkel enklere å bruke for en uerfaren enn et gummifugebrett.

FUGESVAMP. En kraftig svamp, der snitt på langs og tvers i skummet kan romme mer fugemasse og gjør renseprosessen enklere.

Viktig om epoksy!

Husk å bruke hansker når du arbeider med epoksyfugemasse. Sørg også for ikke å blande opp mer enn du kan bruke på én time – inkludert rensing – for epoksyfugemassen blir veldig hard når den herder.

Tilbehør til epoksy

Epoksyfugemassen kan tilsettes spesielle effektkomponenter før den påføres. Glitter og fargekorn er bare noen av dem.

Spesielt med utefuger

Mye regn, kulde og direkte sol kan være hard kost for en mørtelfuge. Sjekk fugene for hull og sprekker hver høst, for hvis det kan trenge ned vann mellom flisene, vil etterfølgende frost kunne få dem til å knekke eller løsne fra underlaget.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer