Generelle tips om fugemasse og om å fylle opp fuger riktig
1. Akrylfugemasse
Akryl gir en vannoppløselig fugemasse, som kan overmales. Den er lett å jobbe med, og ofte ganske billig. Det gjør den populær til fuger og forseglinger innendørs. Selv om den etter hvert blir fast som de elastiske massene, regnes den for plastisk, og duger ikke i krevende fuger.
2. Silikonfugemasse
Silikon er for mange blitt synonymt med fugemasse - uansett hva patronen inneholder. Dette er selvsagt feil. Men selv om særlig MS-polymer har presset silikonefugemassene litt ut, er silikonens smidige og glatte vann-og smussavvisende overflate uovertruffen.
3. Ms-polymerfugemasse
Polymerfugemassene kombinerer det beste fra silikon- og polyuretanfugemassene. Derfor er den elastiske MS-fugen i ferd med å overta en stor del av oppgavene deres. Gode elastiske egenskaper, ingen farlige stoffer, god vedheft til de fleste materialer, værbestandig og fin å male over.
4. Polyuretanfugemasse
PU-fugemasse gir en sterk, seig og elastisk fuge, som er værbestandig og vannfast. Brukes til krevende fuge- og limeoppgaver. I dag finnes bare noen få PU-fugemasser, fordi langt mindre miljø- og helseskadelige typer som MS-polymerfugemasser har avløst dem.
5. Bitumenfugemasse
Fugemasser basert på bitumen, er en gammel plastisk type. Bitumen er et restprodukt fra raffnering av råolje. Fugemassen, ofte betegnet “Mastic”, var blant de første gummifugene til moderne bygg. I dag er den myke oljemassen stort sett avløst av elastiske fugemasser.
Hva betyr ordene?
På fugepatronene, i bruksanvisninger og her i bladet vil du møte mange faguttrykk fra fugemassenes verden.
Her får du en kort forklaring på de vanligste faguttrykkene.
De viktigste egenskapene
Enkelte oppgaver krever helt spesielle fugemasser
De fem mest vanlige fugemassene er hver for seg veldig allsidige. Totalt sett dekker fugemassene de fleste oppgaver. Men noen oppgaver krever en spesiell fugemasse. Det er ikke superfugemasser som klarer alt - men fugemasser som kun egner seg til spesielle oppgaver.