Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Så lett får du en glatt vegg

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

I stedet for å sparkle eller pusse ujevne vegger er det mye lettere og raskere å lime gipsplater direkte på veggen. Det kan du gjøre for bare 80 kroner kvadratmeteren.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 dager
Pris
80 kr/m

Intro

En gang var det svært populært å behandle veggene i kjellerstua med strukturmaling eller strukturpuss påført med en grov skumrull. Nå har det gått mange år, og noen har sikkert gått lei av de ujevne veggene, ikke minst fordi det så lett samler seg støv på dem, og fordi de er så vanskelige å rengjøre. Men hvordan skal vi få disse veggene glatte igjen.

Gipsplater er løsningen

Noen har sikkert vært inne på tanken om at det er mulig å slipe vekk de verste ujevnhetene og deretter fullsparkle veggen. Men i dette tilfellet var i alle fall ideen dødfødt. Malinga som var brukt til strukturen, var så hard at det kom til å bli et svært langvarig og omstendelig arbeid.

LES OGSÅ: Gipsplater: Velg riktig gipsplate

I stedet lot vi strukturpuss være strukturpuss, og kledde hele veggen med gipsplater. En lett og rask metode.

Vi brukte 13 mm tykke gipskartongplater med forsenkede sparkelkanter. De fås som 90 cm og 120 cm brede plater. Valget falt på de smale platene som er lettere å håndtere. Til gjengjeld gir de flere skjøter som må sparkles.

Krav til veggen

Gipsplater kan stort sett limes på alle typer vegger, bare de er rene, tørre og faste. Er ikke overflata fast, sitter ikke gipsmørtelen så godt.

Hvis en del av veggen er svært glatt, kan vi forberede den ved å påføre et lag flytende multi lim. Det er en type sementbasert, plastholdig flislim. Det påføres med en murkost. Da sitter platene.

Veiledning

Forberedelser

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Det første vi må gjøre er å få en elektriker til å vurdere om brytere og stikkontakter kan demonteres og monteres på igjen utenpå de nye gipsplatene uten problemer og på lovlig måte. Ellers må elektrikeren forberede installasjonen.

Eventuell tapet må så fjernes, og løs puss og lignende må skrapes av. Svak puss eller andre svært sugende overflater bør strykes med en akrylprimer.

Legg merke til at det kan være vanskelig å få limet til å sitte på områder som er svært glatte, f.eks. malte overflater. Gjør eventuelt ei limeprøve med en gipsplatebit. La den tørke til neste dag, og kontroller om den sitter godt fast.

1

Karmlistene og gulvlistene fjernes. Gjør du dette forsiktig, kan de brukes om igjen når gipsplatene er montert. Ellers er det en god anledning til å bytte ut slitte lister. Brytere, stikkontakter og lignende demonteres.

2

Karmlisene rundt dørene brekkes av med et brekkjern. Kanskje kan de brukes om igjen dersom de monteres på lister.

3

Er det områder der tapetet har løsnet, skal det skrapes omhyggelig av. Det må ikke være noe løst underlag for gipsmørtelen.

4

Bruk en betongstein til å slipe vekk de største ujevnhetene. Da kan gipsplata komme tettere inntil veggen, og det blir ikke bruk for så mye gipsmørtel.

Platene monteres

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

Montering av gipsplater skjer ved at vi legger klatter av gipsmørtel bakpå gipsplatene. Etterpå trykkes de fast mot veggen - og vips ... veggene kan rettes opp slik at de blir helt rette og i lodd. Og overflata er klar til sluttbehandlingen.

Størrelsen på klattene med gipsmørtel kommer an på underlaget. På en relativt rett vegg kan klattene være små og konsistensen tynn. På en svært ujevn vegg må klattene være store, og konsistensen stivere. Gipsplatene kan monteres med en avstand på opp til 2,5 cm til underlaget.

1

Platene skjæres til slik at det er litt luft mot gulvet og taket. De skal være cirka 10-15 mm kortere enn høyden på rommet. Skjær gjennom ytterkartongen med en hobbykniv. Brekk plata bakover, og skjær helt gjennom kartongen fra baksiden.

2

Legg klatter av gipsmørtel bakpå plata med 20-30 cm avstand. Mørtelen må brukes innen en halv time. VIKTIG! Når du blander et nytt spann med gipsmørtel, må det ikke være rester i spannet. Det nedsetter herdetiden.

3

Trykk plata inn mot veggen. Gipsmørtelen bør ha så fast konsistens at klattene ikke renner nedover plata når den reises på høykant.

4

For å støtte plata nederst kan du skyve plastkiler eller klosser inn midt under den. For å slå gipsplata på plass bruker du ei treplate med håndtak som underlag. Du bør ikke slå direkte på gipsen.

5

Kontroller ofte med et langt vater at plata er helt rett og i lodd. Når den neste plata er montert, snus vateret vannrett, slik at du kan kontrollere at platene er i nivå.

6

Lim eventuelt fast en strimmel av gipsplata i vindusutfôringen. Mot hjørnet skal både veggplata og utfôrings plata full-limes. Dagen etter kan du sette på en hjørnebeskytter ved hjelp av spesialverktøy.

Karmlister

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

For å gjøre arbeidet så billig som mulig kan karmlistene og gulvlistene brukes om igjen - dersom du greide å demontere dem uten at de ble ødelagt. Men de nye gipsplatene har gjort veggen tykkere slik at det er nødvendig med ei ekstra list mellom gipsplata og dørkarmen.

På tegningen til høyre viser vi et eksempel på hvordan de nye karmlistene kan bygges opp.

1

Begynn med å måle avstanden fra gipsplata inn til dørkarmen. Montér ei list på karmen - se tegningen til høyre. Lista trekkes noen millimeter inn fra kanten på karmen og festes med spiker eller skruer.

2

De gamle karmlistene kan ofte brukes om igjen. Pass på at du ikke legger de to loddrette listene for langt fra hverandre. Ellers kan du risikere at den vannrette lista over døra ikke blir lang nok.

Etter monteringen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Skjøten blir sterk hvis gipsplatene monteres med en sprekk på cirka 2 millimeter mellom platene. Trykk fast en strimmel selvklebende armeringsteip over skjøten. Sparkelteip kan også brukes.

2

Trykk sparkelmassen omhyggelig inn i sprekken. Trekk av det overskytende med sparkelen. Ta minst to omganger med finsparkel. Og slip lett til slutt, men først når sparkelen er helt tørr. Bruk slipepapir på trekloss.

3

Etter sparkle- og slipearbeidet grunner vi platene. Her bruker vi vev, og avslutter med maling.

Materialer

13 mm gipsplater:
• 90 cm brede gipsplater

Dessuten:
• Gipsmørtel (gipsbruk)
• Hjørnebeskyttere
• Armeringsteip eller sparkelteip
• Sparkelmasse til gipsplater
• Grunning/primer og evt. maling, tapet
• Utfôringslister ved dørene

Spesialverktøy
• Festeverktøy til hjørnebeskyttere

Tidsforbruk

Cirka to dager pluss tørketider for et mindre rom.

Pris

Cirka 80 kroner per kvadratmeter.

Vanskelighetsgrad

Det krever stor nøyaktighet å få platene i nivå i skjøtene.

Tegning

De nye karmlistene

Slik vil et snitt gjennom døra/veggen normalt se ut etter at gipsplatene er montert med gipsmørtel på veggen. Mål avstanden fra yttersiden av gipsplata og inn til karmen. Velg ei høvlet standardlist som er så nær dette som mulig. Det kan være ei 21 x 21 mm eller 15 x 21 mm list. Karmlistene monteres utenpå.

Logg inn eller kjøp tilgang kjøp tilgang

Video

VERKTØY: Slik bruker du dykkertpistolen

I denne videoen lærer du om dykkertpistolens funksjoner og innstillingsmuligheter. Pistolen er til stor hjelp ved en lang rekke oppgaver, der du gjerne vil spikre raskt og med en hånd ledig til å holde på emnet, for eksempel ved montering av fotlister, karmlister, taklister, spikerslag og panel.

TEKNIKK: Deling av gipsplater

Med en skarp hobbykniv er jobben rask og enkel

TEKNIKK: Skjøting av gipsplater

Selvklebende glassfibernett gjør skjøten sterk

TEKNIKK: Utforing på karm

Med tynne lister får du karmen i plan med veggen

TEKNIKK: Montering av karmlister

Med dykkert blir hjørneskjøten helt tett

Tips & Triks

Verktøy

Spar tid i hjørnene. Med et spesielt festeverktøy - enten en såkalt Clinch-on (ca. 600 kr) eller tilsvarende verktøy fra gipsplateleverandøren - kan du raskt feste hjørne beskyttere på gipsplatene. Da slipper du å bruke skruer. Click-on er et Stanley-fabrikat (www.stanleyworks.no).

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake