Bli ekspert på gipsplater på 5 minutter

Gipsplater finnes i utallige varianter og kan brukes til mange forskjellige formål. Her gir vi deg en oversikt over de forskjellige typene gipsplater og hvordan du bruker dem.

Gipsplater: Velg riktige gipsplater

Gipsplater er ikke bare gipsplater. De finnes i mange varianter, og kan brukes til både vegg, tak og gulv.

Hurtigguide til gipsplater

Ideen med å la to lag kraftig papp omslutte en kjerne av hardt sammenpresset gips dukket opp i USA i 1894. Men først på 1940-tallet ble platene vanlige på byggeplasser. Fordi gipsplater både er støyisolerende og brannhemmende, egner de seg godt til skillevegger, himlinger og gulv.

Når det skal settes opp en skillevegg i en fei, er gipsplater smarte. De er lette å skjære til, enkle å montere og finnes i mange utgaver. Her gjennomgår vi de forskjellige variantene av gipsplater og deres bruksområder. Vi går gjennom det nødvendige tilbehøret, viser hvordan du bruker gipsplater og hvordan du skjærer dem til.

Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Hva brukes gipsplater til?

GIPSPLATER TIL VEGGER
Gipsveggen bygges av et skjelett, som platene skrus fast på. Mellom platene legges et lag isolasjon. Skjelettet bygges enten av trelekter eller metallskinner.

GIPSPLATER TIL TAK
Platene kan skrus direkte i et eksisterende paneltak. Eller de kan skrus på lekter av tre eller metall. Det gir deg for eksempel muligheten til å senke himlingen.

GIPSPLATER TIL GULV
Skal det legges fliser, etableres gulvvarme eller støyisoleres mot etasjen under, kan du legge et lag gulvgips (fibergips) før det egentlige gulvbelegget.

Hvordan skrus gipsplater fast?

Når gipsplater skrus fast, skal du være forsiktig, så skruehodet ikke skrus gjennom papplaget. Skrus skruene for dypt inn, sitter ikke platene ordentlig fast.

Derfor skal det brukes spesielle gipsskruer, med en buet underside på hodet, slik at hodet ikke ødelegger papplaget.

LES OGSÅ: Montere gipsplater i tak - 3 enkle tips

Skal det monteres to lag gips, brukes en kort skrue til det innerste laget, og en lenger til det ytterste. Den lange skruen skal være lang nok til å gå gjennom begge lagene gips og helt inn i skjelettet på baksiden.

Skruene skal heller ikke stikke over papplaget, for da kan de ikke sparkles vekk. Ettersom skruene skal sitte i nøyaktig dybde, kan du med fordel bruke en spesiell bits med dybdestopp. Den slipper grepet på skruene akkurat i riktig dybde.

Redaksjonen anbefaler: Slik får du nytt gipstak - lynraskt!

Varianter av gipsplater

STANDARD GIPSPLATER
To lag kraftig papp limt fast på hver side av et lag hardt sammenpresset gips. Flere tykkelser; den mest vanlige på cirka 13 mm veier cirka 13 kg/m². Finnes også i en lettvektsutgave på cirka 7 kg/m².

GIPSPLATER MED SPARKELKANTER
Plateskjøtene skal sparkles vekk, og det gjøres lettest hvis du velger plater med forsenkede kanter (sparkelkanter). Disse kantene gir plass til en armeringsstrimmel og et lag med sparkelmasse.

STØYDEMPENDE GIPSPLATER
Det finnes spesielle takplater av gips med hull. De reduserer effektivt romklang og demper støynivået i et lokale. Platene fås i mange utforminger; noen har også så små hull, at de knapt er synlige.

FIBERGIPSPLATER
Består ikke av gips med to lag papp utenpå, men derimot av 80 % gips iblandet 20 % papirfibre. Det gir en meget sterk gipsplate, som er like sterk som to vanlige gipsplater.

FORMBARE GIPSPLATER
Noen gipsplater er spesielt godt egnet til å lage runde former med. De kan bøyes temmelig mye etter at de er gjort fuktige. Det krever dog litt øvelse å oppnå et perfekt resultat.

GIPS TIL VÅTROM
Det finnes også gipsplater som er spesielt bygget til våtrom, da gjerne med en eller annen armering, og en beskyttende overflate på utsiden, slik at de kan motstå fukt og bære vekten av eventuelle fliser.

Tilbehør til gipsplater

PLATEHEIS
Skal det monteres store gipsplater i taket, er en gipsplateheis nesten uunnværlig. Når platen ligger på heisen, kjøres den opp under taket, og du har begge hender ledig til skruen og skrumaskinen. Kan leies.

HJØRNEFORSTERKNING
Gipsplater har mange gode egenskaper, men de er ikke spesielt sterke. Særlig hjørnene er skrøpelige. Derfor monterer man en beskyttelsesskinne av plast eller metall, som dekkes av sparkelmasse.

HJØRNEHAMMER
Hjørneforsterkning av plast limes fast, mens metallskinnene kan skrus fast. Det beste er likevel å bruke

en spesiell hjørnehammer, som med et slag fester skinnen til gipshjørnet. Kan leies i enkelte byggvarehus.

Slik bruker du gipsplater

Gipsplater-Skjær i gipsplater

ENKELT: Gipsplaten er på mange måter lettere å jobbe med enn andre byggeplater. Det meste av tilpassingen klares med håndverktøy.

Det er mye godt vi kan si om gipsplater, men en av de beste er at de er så enkle å skjære i.

Glem alt om å sage – hvis du ikke skal lage buede snitt eller hull – for det støver temmelig mye. Det er mye raskere å bruke en helt vanlig hobbykniv med et kraftig blad.

Er du uerfaren, kan du med fordel øve deg på et par restestumper, før du gir deg i kast med å skjære en hel plate.

Slik skjæres gipsplatene til

Slik skjæres gipsplater til: En føringsskinne er en flott linjal til lange snitt, og gummibaksiden gjør at den ikke sklir. 1

En føringsskinne er en flott linjal til lange snitt, og gummibaksiden gjør at den ikke sklir. En gipsvinkel er et glimrende alternativ, og en helt vanlig tømrervinkel kan også brukes.

Slik skjæres gipsplater til: Legg en stabel gipsplater opp på to bukker, slik at du får et arbeidsbord. 2

Legg en stabel gipsplater opp på to bukker, slik at du får et arbeidsbord. Begynn med å skjære gjennom papplaget på den ene siden. Du trenger ikke å skjære dypt inn i gipskjernen.

Slik skjæres gipsplater til: Brekk platen over kanten av underlaget. 3

Brekk platen over kanten av underlaget. Da vil gipsplaten knekke akkurat der du har skåret.

Slik skjæres gipsplater til: Skjær deretter gjennom den andre pappsiden med hobbykniven. 4

Skjær deretter gjennom den andre pappsiden med hobbykniven. Du kan fint skjære fra samme side, så du slipper å snu platen.

Slik skjæres gipsplater til: Til slutt rettes kanten opp med kniven eller med en spesiell gipshøvel, slik at bruddflaten blir helt jevn. 5

Til slutt rettes kanten opp med kniven eller med en spesiell gipshøvel, slik at bruddflaten blir helt jevn.

Fibergips: Slik skjærer du platene

Skjær i gipsplater: Platen skjæres først nesten helt gjennom med en sirkelsag. La den siste halve centimeteren være, den knekker du til slutt.

Platen skjæres først nesten helt gjennom med en sirkelsag. La den siste halve centimeteren være, den knekker du til slutt.

Sterke fibergipsplater er opplagte å bruke hvis du skal henge noe tungt på veggen.

I tillegg kan du klare deg med ett lag.

Til gjengjeld krever det litt flere krefter når platene skal kappes.

Verktøy til skjæring av gipsplater

HOBBYKNIV
En skarp hobbykniv i kraftig kvalitet og med et stivt blad er uunnværlig. Skift blad ofte, for gips sliter på eggen, og en sløv kniv fliser opp i stedet for å skjære.

GIPSVINKEL/TØMRERVINKEL
Den spesielle gipsvinkelen gjør jobben enklere, raskere og mer nøyaktig når du merker opp og skjærer gipsplater. Du kan fint bruke en vanlig tømrervinkel, men spesialvinkelen (normalt 125 cm lang) er både tommestokk, vinkel og anlegg i ett og samme verktøy, og derfor rask å bruke. Den er også godt egnet til alle andre typer byggeplater.

STIKKSAG/HÅNDSAG/KOPPBOR
Rette snitt helt fra kant til kant i gipsplater, klarer du fint ved å skjære papplaget med hobbykniven og knekke gipskjernen, men til buede og bølgede snitt kan du bruke en stikksag med et vanlig blad til tre.

Små justeringer gjør du enkelt med en håndsag eller en multikutter, mens et koppbor er opplagt til hull, for eksempel til koblingsbokser.

GIPSHØVEL
Gipshøvelen er et godt supplement til hobbykniven. Den er lett å styre, og effektiv når du skal finjustere og glatte knekte platekanter.

LES OGSÅ: Lag et perfekt gipstak – slik!

    Akkurat nå leser andre ...