Gipsplater: Velg riktige gipsplater

Gipsplater er ikke bare gipsplater. De finnes i mange varianter, og kan brukes til både vegg, tak og gulv.

Hvordan skrus gipsplater fast?

Når gipsplater skrus fast, skal du være forsiktig, så skruehodet ikke skrus gjennom papplaget. Skrus skruene for dypt inn, sitter ikke platene ordentlig fast.

Derfor skal det brukes spesielle gipsskruer, med en buet underside på hodet, slik at hodet ikke ødelegger papplaget.

Skal det monteres to lag gips, brukes en kort skrue til det innerste laget, og en lenger til det ytterste. Den lange skruen skal være lang nok til å gå gjennom begge lagene gips og helt inn i skjelettet på baksiden.

Skruene skal heller ikke stikke over papplaget, for da kan de ikke sparkles vekk. Ettersom skruene skal sitte i nøyaktig dybde, kan du med fordel bruke en spesiell bits med dybdestopp. Den slipper grepet på skruene akkurat i riktig dybde.

Redaksjonen anbefaler: Slik får du nytt gipstak - lynraskt!

Viktig om gipsplater i våtrom!

Vanlige gipsplater skal ikke brukes i våtrom. Pappen er organisk og kan suge fukt hvis våtromssikringen gjennombrytes. Skjer det, er det risiko for at det dannes helsefarlig muggsopp inne i veggen.

Spesielt med gipsplater

Ideen med å la to lag kraftig papp omslutte en kjerne av hardt sammenpresset gips dukket opp i USA i 1894. Men først på 1940-tallet ble gipsplater vanlige i bygg. Fordi platene er både støyisolerende og brannhemmende, er de ideelle til skillevegger, tak og gulv.