Gipsplater: Velg riktige gipsplater

Gipsplater er ikke bare gipsplater. De finnes i mange varianter, og kan brukes til både vegg, tak og gulv.

Hurtigguide til gipsplater

Ideen med å la to lag kraftig papp omslutte en kjerne av hardt sammenpresset gips dukket opp i USA i 1894. Men først på 1940-tallet ble platene vanlige på byggeplasser. Fordi gipsplater både er støyisolerende og brannhemmende, egner de seg godt til skillevegger, himlinger og gulv.

Når det skal settes opp en skillevegg i en fei, er gipsplater smarte. De er lette å skjære til, enkle å montere og finnes i mange utgaver. Her gjennomgår vi de forskjellige variantene av gipsplater og deres bruksområder. Vi går gjennom det nødvendige tilbehøret, viser hvordan du bruker gipsplater og hvordan du skjærer dem til.

Klikk på linken og kom direkte til avsnittet lenger ned i artikkelen.

Hvordan skrus gipsplater fast?

Når gipsplater skrus fast, skal du være forsiktig, så skruehodet ikke skrus gjennom papplaget. Skrus skruene for dypt inn, sitter ikke platene ordentlig fast.

Derfor skal det brukes spesielle gipsskruer, med en buet underside på hodet, slik at hodet ikke ødelegger papplaget.

Skal det monteres to lag gips, brukes en kort skrue til det innerste laget, og en lenger til det ytterste. Den lange skruen skal være lang nok til å gå gjennom begge lagene gips og helt inn i skjelettet på baksiden.

Skruene skal heller ikke stikke over papplaget, for da kan de ikke sparkles vekk. Ettersom skruene skal sitte i nøyaktig dybde, kan du med fordel bruke en spesiell bits med dybdestopp. Den slipper grepet på skruene akkurat i riktig dybde.

Redaksjonen anbefaler: Slik får du nytt gipstak - lynraskt!

Viktig om gipsplater i våtrom!

Vanlige gipsplater skal ikke brukes i våtrom. Pappen er organisk og kan suge fukt hvis våtromssikringen gjennombrytes. Skjer det, er det risiko for at det dannes helsefarlig muggsopp inne i veggen.

Slik bruker du gipsplater

Det er mye godt vi kan si om gipsplater, men en av de beste er at de er så enkle å skjære i. Glem alt om å sage – hvis du ikke skal lage buede snitt eller hull – for det støver temmelig mye. Det er mye raskere å bruke en helt vanlig hobbykniv med et kraftig blad. Er du uerfaren, kan du med fordel øve deg på et par restestumper, før du gir deg i kast med å skjære en hel plate.

Gipsplater-Skjær i gipsplater

ENKELT: Gipsplaten er på mange måter lettere å jobbe med enn andre byggeplater. Det meste av tilpassingen klares med håndverktøy.

TIPS: FULL LENGDE

Både til nye vegger og til kledning oppå en eksisterende vegg, skal du kjøpe plater som rekker fra gulv til tak. Da slipper du nemlig en masse skjærearbeid, og du slipper jobben med å skjøte platene på kortsidene, der de ikke har en sparkelfals.

Du får også et mye penere sluttresultat, fordi det er vanskelig å få kortkantskjøtene helt usynlige. Klarer du ikke å unngå skjøter på kortsidene, kan du med fordel bruke spesielle takgipsplater, som har sparkelfals på alle kanter. De gir et fint resultat.

FIBERGIPS: SLIK SKJÆRER DU PLATENE

Sterke fibergipsplater er opplagte å bruke hvis du skal henge noe tungt på veggen. I tillegg kan du klare deg med ett lag. Til gjengjeld krever det litt flere krefter når platene skal kappes.

Skjær i gipsplater: Platen skjæres først nesten helt gjennom med en sirkelsag. La den siste halve centimeteren være, den knekker du til slutt.

Platen skjæres først nesten helt gjennom med en sirkelsag. La den siste halve centimeteren være, den knekker du til slutt.

VERKTØY TIL SKJÆRING AV GIPSPLATER

1. HOBBYKNIV
En skarp hobbykniv i kraftig kvalitet og med et stivt blad er uunnværlig. Skift blad ofte, for gips sliter på eggen, og en sløv kniv fliser opp i stedet for å skjære.

2. GIPSVINKEL/TØMRERVINKEL
Den spesielle gipsvinkelen gjør jobben enklere, raskere og mer nøyaktig når du merker opp og skjærer gipsplater. Du kan fint bruke en vanlig tømrervinkel, men spesialvinkelen (normalt 125 cm lang) er både tommestokk, vinkel og anlegg i ett og samme verktøy, og derfor rask å bruke. Den er også godt egnet til alle andre typer byggeplater.

3. STIKKSAG/HÅNDSAG/KOPPBOR
Rette snitt helt fra kant til kant i gipsplater, klarer du fint ved å skjære papplaget med hobbykniven og knekke gipskjernen, men til buede og bølgede snitt kan du bruke en stikksag med et vanlig blad til tre.

Små justeringer gjør du enkelt med en håndsag eller en multikutter, mens et koppbor er opplagt til hull, for eksempel til koblingsbokser.

4. GIPSHØVEL
Gipshøvelen er et godt supplement til hobbykniven. Den er lett å styre, og effektiv når du skal finjustere og glatte knekte platekanter.