Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Oppheng i gipsplater

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Rent umiddelbart kan gips virke litt skrøpelig til å henge opp ting i. Men det er på ingen måte tilfelle, hvis man gjør det på riktig måte.

Her skal vi sette opp en knaggrekke. Så det måles ut til høyden på den ene siden. Knaggrekken legges opp til veggen, og man kan skyve den litt fram og tilbake, til den riktige plasseringen er funnet. Med en blyant slås det en strek, som markerer enden av knaggrekken.

Tømreren har et smart knep for å sikre en rett opphenging. Emnet legges på vateret, og kruehullenes plassering markeres med tusj. Nå er det en smal sak å streke opp hvor skruene skal sitte, og samtidig få knaggrekken i vater.

Den loddrette streken markeres ut for streken på vateret. Når det er i vater, slås det en vannrett strek. Der hvor de to strekene krysser hverandre skal det forbores. Som skrue bruker vi en spesiell gipsplugg, som skrus i med et montasjeverktøy som følger med i pakken.

Det lille spydet både forborer og fører pluggen inn i gipsveggen. Det lille papiret som pluggen dreier ut fjernes. Knaggrekken skrus så fast. Her har vi valgt å benytte skruer med hvitt hode som passer til knaggrekken.

Alternativt kan man bruke de skruene som følger med til pluggene. I en dobbelt gipsplate som denne kan de bære minst 17 kg. Skal det henges opp tunge ting på gipsveggen, krever det en kraftigere festeanordning. Her har vi merket opp til en ny knaggrekke. Det forbores med et 10 mm bor.

Pluggen settes inn i hullet og slås helt i bunnen med en hammer, slik at den er i nivå med veggen. Så kan skruen skrus i. Her ser vi resultatet fra baksiden av gipsplaten.

Det er tydelig at pluggen krøller seg sammen og lager en liten knute, som holder knaggrekken på plass. Gipsplater kan bære stort sett alle ting, bare man sørger for å benytte riktig plugg.

LES OGSÅ: Varianter av gipsplugger

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Video: Oppheng i gipsplater
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake