Her bruker du polystyren
Polystyrenplatenes faste form gjør dem godt egnet flere steder: som utvendig etterisolering, der de kan kle et hus og etterpå dekkes av armering og puss, og som terrengdekke, enten med et støpt betonggulv oppå eller som en lett konstruksjon, der gulvet ligger direkte på polystyrenplatene. Platene til terrengdekke fås i flere trykkstyrker, avhengig av belastningen de skal tåle.
Effektiv isolasjon
Jo lavere et produkts varmeledningsevne er, desto bedre isolerer det. Polystyren isolerer som hovedregel like godt som mineralull.
En polystyrenplate i trykkstyrke 80 har for eksempel en lambda-verdi på 0,038 W/mK. Tilsvarende er Rockwools lambda-verdi cirka 0,033 W/mK.
En relativt ny type polystyrenplater tilsettes grafitt. Det gjør platene grå og, viktigst av alt, forbedrer isoleringsevnen med 20 prosent. En grå polystyrenplate i trykkstyrke 80 har en lambda-verdi på 0,031 W/mK.
Les mer om: Hva er lambda-verdi?
Sterk og trykkfast
Umiddelbart kan du kanskje tenke at polystyren er for mykt til å kunne bære et gulv, eller til at du kan støpe oppå det. Men de platene som produseres til gulvisolering, kan fås med en trykkstyrke som gjør at du faktisk kan legge et gulv direkte på polystyrenet, uten et betonglag.
Jo mer du skal belaste gulvet, desto større skal trykkstyrken være. Trykkstyrken måles i pascal (et gitt trykk over én kvadratmeter). Av praktiske grunner brukes enheten kilopascal, kPa. Ofte er platene navngitt, slik at det er enkelt å se trykkstyrken. For eksempel har en plate med angivelsen S60 en trykkstyrke på nettopp 60 kPa.
Slik skjærer du i polystyren
Skal du kun skjære få snitt i polystyren, kan du komme langt med en stikksag med et spesialblad til nettopp polystyren og andre myke materialer.
Skal du kutte mange plater, kan det være smart å leie en varmtrådskjærer. De fås i flere varianter og kan dele plater raskt, nøyaktig og uten masse avfall fra kuttingen.