Isoler med polystyren

En gang var isopor ensbetydende med hvite kasser til frysevarer. I dag er polystyren – som er et mer presist navn for det samme – i langt større grad ensbetydende med effektiv isolasjon. Særlig som terrengdekke og under gulv har platene en lang rekke fordeler.

Her bruker du polystyren

Polystyrenplatenes faste form gjør dem godt egnet flere steder: som utvendig etterisolering, der de kan kle et hus og etterpå dekkes av armering og puss, og som terrengdekke, enten med et støpt betonggulv oppå eller som en lett konstruksjon, der gulvet ligger direkte på polystyrenplatene. Platene til terrengdekke fås i flere trykkstyrker, avhengig av belastningen de skal tåle.

Platene kan brukes til isolering av utvendige vegger.

De trykkfaste platene er opplagte som isolasjon under en betongplate.

Effektiv isolasjon

Jo lavere et produkts varmeledningsevne er, desto bedre isolerer det. Polystyren isolerer som hovedregel like godt som mineralull.

En polystyrenplate i trykkstyrke 80 har for eksempel en lambda-verdi på 0,038 W/mK. Tilsvarende er Rockwools lambda-verdi cirka 0,033 W/mK.

En relativt ny type polystyrenplater tilsettes grafitt. Det gjør platene grå og, viktigst av alt, forbedrer isoleringsevnen med 20 prosent. En grå polystyrenplate i trykkstyrke 80 har en lambda-verdi på 0,031 W/mK.

Les mer om: Hva er lambda-verdi?

Platene fås typisk i tykkelser fra 10 til 250 mm.

Grå plater inneholder grafitt, som gjør dem 20 prosent mer isolerende.

Sterk og trykkfast

Umiddelbart kan du kanskje tenke at polystyren er for mykt til å kunne bære et gulv, eller til at du kan støpe oppå det. Men de platene som produseres til gulvisolering, kan fås med en trykkstyrke som gjør at du faktisk kan legge et gulv direkte på polystyrenet, uten et betonglag.

Jo mer du skal belaste gulvet, desto større skal trykkstyrken være. Trykkstyrken måles i pascal (et gitt trykk over én kvadratmeter). Av praktiske grunner brukes enheten kilopascal, kPa. Ofte er platene navngitt, slik at det er enkelt å se trykkstyrken. For eksempel har en plate med angivelsen S60 en trykkstyrke på nettopp 60 kPa.

Plater med styrken 60 og 80 kPa er egnet til å ligge under et betongdekke i boliger. Plater med styrken 250 kPa kan brukes til terrengdekke uten betong oppå. Da legges gulvet direkte på polystyrenet. Støpte gulv som skal tåle stor belastning, isoleres også med 250 kPa-plater.

Slik skjærer du i polystyren

Skal du kun skjære få snitt i polystyren, kan du komme langt med en stikksag med et spesialblad til nettopp polystyren og andre myke materialer.

Sagbladet har et skarpt, bølgete skjær. Snittene blir ikke alltid snorrette i de tykkeste platene.

Skal du kutte mange plater, kan det være smart å leie en varmtrådskjærer. De fås i flere varianter og kan dele plater raskt, nøyaktig og uten masse avfall fra kuttingen.

Få, korte snitt kan også klares med en håndsag. Men prøver du å dele en hel plate på langs, vil sagen sette seg fast. Den er derfor ikke løsningen til lange snitt.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer