Bygg enkelt med siporex

Siporex er enkelt å jobbe med, og kan brukes til alt fra dusjnisjer og møbler til bærende vegger. Vi viser hvordan du bygger med det smarte materialet.

Bygg enkelt med porebetong

Med en limskje er det lett å dosere limet riktig.

Uansett om du skal bygge en dusjnisje fra bunnen eller lage en liten kjøkkenmodul, er det opplagt å bruke porebetong, eller siporexplater, som det populært kalles.

Porebetong er en blanding av vann, sand og kalk, noe som betyr at de verken kan råtne eller angripes av sopp. De er derfor opplagte å bruke i våtrom og til møbler, men også til bærende såvel som ikke-bærende vegger. Tilpassing av platene klares med en porebetongsag, og et spesielt porebetonglim holder hele konstruksjonen sammen, i tillegg til bølgespiker og murbindere.

Vi viser hvordan du bygger en skillevegg, en dusjnisje og en liten reol. Vi viser også hvordan du etterbehandler platene, slik at de kom mer til å fremstå som helt glatte.

I tillegg får du 7 tips til hvordan du kan gjøre jobben med platene så effektiv som mulig.

Dusjnisje

Det er verken vanskelig eller dyrt å bygge en dusjnisje. Med siporexplater på 40 x 60 x 10 cm, murbindere, fjærbeslag og rikelig med porebetonglim er du godt i gang. I tillegg skal du selvfølgelig huske å bruke vateret flittig underveis.

1

Plasser de nederste platene i et avrettingslag av mørtel, og sjekk at platene flukter og er i vater. Er den ene litt for høy, kan du justere den ved å slå lett med bunnen av en slegge eller en gummihammer.

2

Press en kappet siporexplate på plass i neste lag, slik at alle platene kommer til å stå i forband. Sjekk at platen er i lodd, og skru en murbinder inn i veggen slik at den flukter med oversiden av platen.

3

Sjekk også om forkanten er i lodd, etter hvert som arbeidet skrider frem.

4

Tilpass den siste rekken siporexplater og lim dem fast så de sitter godt opp mot taket. Husk at det skal være cirka 5 mm luft mellom toppen av den ytterste platen og taket, slik at du får plass til et fjærbeslag.

5

Trykk på plass fjærbeslaget mellom veggen og taket. Beslaget sikrer at veggen ikke kan velte til siden, og tillater dessuten at et tretak vil kunne bevege seg mer enn en limfuge vil kunne tåle.

6

Skru fast fjærbeslaget i veggen og taket. Når du skrur i taket skal du helst treffe et spikerslag eller noe annet fast, slik at beslaget ikke beveger seg løs etter hvert.

7

Nå kan du bygge den korte veggen etter samme prinsipp - dog uten å legge platene i forband. Etterpå er det bare å våtromssikre, sparkle, fuge og male etter alle kunstens regler.

Møbel

Har du ikke jobbet med siporexplater før, så er et lite møbel et fint sted å begynne. Ved å tilpasse 50 mm tykke plater og lime dem sammen, kan du lage et enkelt og solid møbel som denne vedhyllen.

1

Fukt gulvet, og plasser de nederste siporex platene slik at toppene flukter med hverandre. Fest dem til veggen med vinkelbeslag, og bygg deretter resten av hyllen.

2

Vil du ha en hylle, limes platen fast slik at den flukter med yttersiden av de loddrette platene. Vi limer dessuten fast to toppstykker på hyllen, slik at vi senere i prosessen har noe å legge bordplaten på.

3

Skru fast hjørneprofiler med 3 x 30 mm treskruer med flate hoder og gjenger på hele skruen. Profilene beskytter de sårbare hjørnene mot slag, samtidig som det kan sparkles utenpå dem.

4

Slip skjøtene lett med en rasp eller grovt slipepapir. Du kan også bruke en eksentersliper. Støvsug møbelet, slik at det er klart til sparkling.

5

Trekk et jevnt lag sandsparkelmasse på møbelet, og la det tørke. Slip hyllen med lett hånd, og gi den deretter et lag til. Vi sparkler litt “grovt” i andre omgang, for å få litt struktur i overflaten.

6

Mal hele hyllen. Du kan godt bruke vanlig akrylmaling, men ønsker du et matt og litt mer “pussaktig” uttrykk, kan du med fordel bruke silikatmaling.

7

Legg bordplaten til rette, og skru den fast med et par beslag. Nå er det bare å fylle opp med ved, tenne opp i ovnen og la roen senke seg i huset.

Skillevegg

Siporexplater egner seg godt til skillevegger. De er sterke, enkle å sette opp og holder i en evighet.

Skal du bygge en større skillevegg, kan du sikre et snorrett resultat ved å lage en enkel støttevegg av lekter, som du kan “lene” siporexplatene mot.

Når veggen er ferdig og limet er herdet, kan du fjerne støtteveggen og gjenbruke lektene til et annet prosjekt.

1

Monter den nederste rekken siporexplater slik at de står helt inn mot støtteveggen og skjøtene passer med midten av lektene. Platene skal limes på alle sider - også inn mot veggen.

2

Fortsett med å lime platene sammen. Bank dem på plass med en gummihammer, slik at de flukter perfekt.

3

Skru de innerste platene fast i veggen hver gang du monterer en ny rekke. Det er viktig for stabiliteten at platene har godt feste i den eksisterende veggen.

4

Monter resten av platene i forband, og skru dem fast til støtteveggen underveis. 2­3 skruer per plate er nok til å holde dem på plass til limet er tørt.

5

Skru fast to lister i lekten som danner toppen av dørhullet. Listene holder på siporexplatene til limet er tørt.

6

Dagen etter, når limet er tørt, kan du skru støtteveggen fra hverandre. Deretter er det bare å fuge og sparkle veggen.

7

Gi veggen en omgang med primer, før du trekker på puss med et stålbrett. Du kan også velge å helsparkle veggen og etterpå male eller kle veggen med filt.

Etterbehandling

Har du bygget en vegg av siporexplater, er mulighetene for etterbehandling mange. Du kan kle den med både filt, tapet og fliser. Men du kan også gjøre som oss, og sparkle, fuge og male. Da kommer veggen til å fremstå som en klassisk hvit murvegg.

1

Skrap overskytende lim av veggen med en sparkel. Jo mer du kan skrape av mens limet fortsatt er vått, desto mindre er du nødt til å slipe senere.

2

Når du har skrapet vekk alt overskytende lim, skal veggen fremstå plan og uten større ujevnheter. Fei eller støvsug veggen grundig, slik at sparkelmassen kan hefte effektivt på den.

3

Trekk et lag sandsparkelmasse på veggen med en bred sparkel, nedenfra og opp. Med jevne og store bevegelser oppnår du enklest et pent resultat.

4

Slip veggen med en plansliper, eksentersliper eller giraffsliper. Du kan også slipe for hånd, hvis veggen ikke er så stor. Pass på at du ikke sliper vekk for mye sparkelmasse, for da må du legge på ny.

5

Fug hjørner med en hvit akrylfugemasse som kan overmales. Kutt fugespissen i en vinkel som gjør at du kan legge fugen i en glidende bevegelse ovenfra og ned.

6

Glatt fugen med en pensel, en fugepinne eller en fugebrikke. Vær klar med en hardt oppvridd, fuktig klut, slik at du kan fjerne overskytende fugemasse fra veggene før det tørker. La veggen tørke til dagen etter.

7

Nå kan du overmale fuger og skjøter. Vi bruker en våtromsmaling i glans 25. Den gir en robust overflate, som kan vaskes ned med en våt klut uten å skade veggen.

8

Mal resten av veggen to til tre strøk med en rull. Vi maler direkte på de sparklede sioporexplatene, men du kan også kle dem med strie eller filt før du maler.

7 gode tips når du jobber med siporexplater

1. TVING PLATENE SAMMEN

Glir multiplatene fra hverandre når du skrur dem sammen eller spikrer dem med bølgespiker? I så fall kan du holde dem sammen med en énhåndstvinge mens arbeidet står på.

2. KJØP EN LIMSKJE

Du kan bruke en tannsparkel til å påføre porebetonglimet med, men har du et større prosjekt kan du med fordel kjøpe en limskje som er like bred som platene er tykke. Da går jobben raskere, og du kliner minimalt med limet.

3. VELG RIKTIG SAG

Det porøse materialet kan i prinsippet sages med en håndsag, men det sliter på tennene slik at den får problemer med å bite seg fast. En porebetongsag er laget til formålet med sine grove tenner. Den sager seg stødig og rolig gjennom plater og blokker. Støter du på armering, skifter du bare til en baufil med to blad montert ved siden av hverandre. Da får du samme bredde på sagsporene i både armeringen og platen eller blokken, og du kan derfor fortsette med porebetongsagen i det samme sporet.

4. BRUK BØLGESPIKER

Du kan skru sammen to siporexplater, men skal det gå fortere, kan du bruke såkalte bølgespiker. Ved å slå de små bølgede spikerne i skjøten mellom to multiplater, får du en sterk sammenføyning ved å svinge hammeren et par slag.

5. HUSK BINDERE

Ved å montere murbindere i den eksisterende veggen og lime dem fast i fugene på den nye, sikrer du veggen så den står klippefast.

6. BESKYTT HJØRNENE

Gipshjørnebeskyttere er en god løsning til alle utvendige hjørner. Her skal hjørnebeskytterens innvendige sider fylles opp med sparkelmasse, før den settes på og ettersparkles.

7. SKJÆR DEN SISTE PLATEN DIAGONALT

Skal du lime et lite platestykke inn mot en vegg, kan du med fordel skjære den diagonalt i to, og deretter lime fast de to “kilene”. Da sikrer du at den innerste delen av platen har godt tak i den eksisterende veggen.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Lettbetong