Slik bygger du med porebetong

Det er helt enkelt å bygge med porebetong. De store platene, som settes raskt sammen med lim, spiker og beslag, gjør at du bygger effektivt – også selv om du ikke er veldig dreven i gjør det selv-arbeid.

Intro

Porebetong, gassbetong, siporex eller lettbetong – kjært barn har mange navn. Og porebetong har et hav av gode egenskaper, som gjør det til et fantastisk byggemateriale å bruke.

Porebetong består av sand og kalk, som verken kan råtne eller angripes av sopp. I tillegg til at det er solid, er det også diffusjonsåpent, slik at fukt kan passere gjennom materialet. Det betyr at du kan bygge både dusjnisjer, bærende vegger og møbler av pore­ betong. Du kan også bruke det til å isolere kalde kjellervegger innenfra.

Samtidig er porebetong enormt enkelt å jobbe med. Det veier ikke all verden, og det er enkelt å sage i. De store platene er også lette å lime sammen, slik at jobben med dem skrider raskt fremover.
Det er med andre ord mange gode grunner til at byggelystne gjør det selvere bør kjenne til porebetong.

Veiledning

01
Den første rekken 7 Trinn

Den nederste rekken porebetongplater settes fast til underlaget med mørtel. Konsistensen skal være fast. Det gir muligheten til å justere platene på plass i vater.

Mellom platene og mot veggen vi bygger dem inn mot, bruker vi porebetonglim. Limet påføres med en spesiell limskje, som er beregnet for porebetongplater. Limskjeen sikrer at det bare påføres helt riktig mengde lim.

1

Legg ut en strimmel murpapp der veggen skal stå. Det sikrer at det ikke trenger opp fukt i veggen, og at det ikke blir fuktskjolder på gulvet fra mørtelen.

2

Bland mørtel og porebetonglim i hvert sitt spann etter anvisningene på emballasjen. Bland med en blandevisp på en bormaskin. Hell først vann og deretter pulver i spannet. Da er det enklere å blande.

3

Legg lim på den første platen. Limet legges på den flaten som skal vende inn mot veggen vi bygger inn mot. Limskjeen holdes i en vinkel på omkring 45°. I forkant er det lagt en stripe med mørtel på murpappen.

4

Plasser den første platen, og sørg for at den er i perfekt lodd og vater. Det er avgjørende at den nederste rekken i mørtel står perfekt, fordi du ikke kan justere de neste rekkene, som kun monteres med lim.

5

Plasser de neste platene, og lås skjøtene med bølgespiker. Sørg for at platene er i perfekt lodd og vater, før du låser sammenføyningen av dem.

6

Sag til den siste platen. Det gjøres enklest med en porebetongsag. Du kan også bruke en gammel håndsag, men i så fall må du regne med at den ikke kan brukes på treverk igjen senere.

7

Fest den nederste rekken til veggen. Det gjøres med et spesielt vinkelbeslag. Vinkelen skrus fast til veggen, men ikke til platen. Den neste rekken monteres bare oppå platen og beslaget med porebetonglim.

02
De neste rekkene 4 Trinn

De neste rekkene mures i forband. Det vil si at platene legges slik at skjøtene forskyves. Det gir en sterk konstruksjon. Har du en bra rest igjen fra forrige rekke, kan du med fordel begynne neste rekke med den. Ellers starter du bare neste rekke med en halv plate.

Til slutt festes porebetongveggen til taket med spesielle fjærbeslag, som gjør det mulig for taket å bevege seg litt.

1

De neste rekkene legges i forband. Platene limes fast til veggen og til rekken under med porebetonglim.

2

Lås frittstående endeskjøter med bølgespiker. De slås inn med en hammer.

3

Monter fjærbeslag langs taket. Beslaget sikrer at veggen ikke velter, mens taket likevel kan bevege seg litt. Beslaget skrus kun fast i taket og plasseres i alle sammenføyninger - men ikke helt ytterst.

4

Den siste platen monteres. Fjærbeslaget er ikke skrudd fast til platene. Limet mellom platene sikrer at alt holder seg der det skal.

03
Inneklemt plate 2 Trinn

Når en porebetongplate monteres med en plate på hver side, kan du med fordel kutte platen på skrå og montere den i to deler. Det er nemlig vanskelig å montere platen i ett stykke uten at limet skrapes av, og plateskjøten blir svak.

1

Kapp platen diagonalt. Det må ikke være perfekt fra hjørne til hjørne, så lenge snittet er skrått.

2

Plasser platen i to biter med platelim på de relevante flatene. Dermed unngår du å skrape av limet.

04
Sparkling 6 Trinn

Før du begynner å sparkle, skal du forsikre deg om at veggen er så plan som mulig. Det gjør jobben betydelig enklere. Du sparer også sparkelmasse, fordi du dermed kan smøre på mindre.

Selve sparklingsarbeidet er det samme som med andre typer vegger, og sparkelmassen påføres i ett eller to lag, etter behov.

1

Sjekk at veggen er plan. Fjern eventuelt overskytende lim med en sparkel og et slipebrett, før limet størkner helt. Har limet rukket å herde, må det fjernes med vinkelsliper og slipekopp.

2

Aller først må veggen forsegles. Porebetong er kraftig sugende, så det er helt nødvendig å forsegle veggen før du sparkler.

3

Begynn med å flekksparkle skjøter, hull og skader når forsegleren er tørr. Det lønner seg å være nøye, slik at overflaten blir rimelig jevn og ensartet.

4

Legg sparkelmasse på sparkelen. Det er enklest å sparkle med en bred sparkel - som dog ikke kan komme ned i spannet. Derfor legges sparkelmassen på med en mindre sparkel.

5

Sparkelmassen påføres med vannrette trekk helt inne ved veggen. Ellers er det vanskelig å komme ut i kantene.

6

Sparkelmassen påføres nedenfra og opp på de store flatene, akkurat som når du sparkler andre typer vegger. Skrap sparklene rene med jevne mellomrom. Ellers risikerer du å trekke spor i sparkelmassen. Vær nøye, så du unngår store ujevnheter. Små ujevnheter klarer du ikke å unngå, men de kan enkelt slipes vekk når sparkelmassen er tørr.

Materialer

  • Porebetongplater • Porebetonglim
  • Mørtel
  • Bølgespiker
  • Vinkelbeslag
  • Fjærbeslag
  • Forsegler
  • Sparkelmasse

Spesialverktøy:

  • Limskje
  • Porebetongsag

Video

Bygg med porebetong

Med en limskje går det fort, og sammenføyningen blir tett.

Video

Porebetong – innklemte plater

Med skrådelte plater blir sammenføyningen sterkere.

Video

Porebetong – festing av plater

Bølgespiker og vinkelbeslag sikrer en sterk konstruksjon

Video

Helsparkling av porebetong

Grundig slipearbeid er viktig for et flott, jevnt resultat

Video

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Lettbetong