10 limtips til finurlige fasonger

Ingenting er umulig! Her får du 10 tips til hvordan du limer de emnene som ved første øyekast kan virke vanskelige å gi seg i kast med.

10 limtips til ukurante fasonger

Rundstokken blir holdt i et jerngrep av de to spesiallagde klossene.

En solid limskjøt oppnås når emnene er presset så tett sammen at limet har kontakt med alle limflatene. Det er ganske lett når emnene er rettvinklet, eller når de er utformet slik at du kan komme til for å legge et fornuftig trykk på dem med vanlige skrutvinger.

Mer kronglete blir det når emnene har ukurante fasonger eller avviker så mye i størrelse at det ikke kan la seg gjøre å bruke tradisjonelle tvinger uten diverse hjelpeklosser.

LES OGSÅ: Velg det riktige trelimet

I denne gjør det selv-veiledningen får du 10 limtips til emner med finurlige fasonger. Du kan blant annet lese om hvordan du bruker lim til:

  • kantede rammer
  • skrå flater
  • hjørnesammenføyninger

1. Kløyvd rundstokk

Problem:
Det kan være vanskelig å lime en sprukket rund trappebaluster eller et sprukket rundt bordbein, fordi de to delene ofte vil gli fra hverandre.

Løsning:
Lag to små klosser, som passer to små klosser, som passer rundt rundstokken. Klossene skal i tillegg ha en rett flate på motsatt side av rundingen, slik at skrutvingene har et stabilt underlag å spenne på.

2. La teipen holde

Problem: Det kan være vanskelig å holde et konstant trykk på en 90 graders hjørneskjøt av to platestykker til for eksempel en kasse, en skuffeller en eske uten synlige skruer eller stifter.

Løsning: Platestykkene legges tett sammen og holdes med kraftig teip på baksiden, før de snus rundt. Skråflatene smøres med lim, og emnene “slås sammen” og holdes i 90 grader med teip.

3. Skrå flater

Problem: Hvis to emner er kileformede, er det fare for at emnene “glir” fra hverandre i det våte limet.

Løsning: Fest kilene med et par Fest kilene med et par tynne stifter i begge ender, og spenn etterpå kilene sammen med en skrutvinge. Når limet er tørt fjernes stiftene, og hullene sparkles pene.

4. Slik limes åttekanter

Problem:
Å lime seks- eller åttekantede rammer er ikke så enkelt. Det er nemlig vanskelig å opprettholde et stabilt trykk på alle flatene mens limet tørker.

Løsning:
Lag en liten hjørnekloss av teip og to treklosser for hvert hjørne på rammen. Spenn deretter forsiktig sammen rammen med en liten jekkestropp.

5. Legg trykk på gulv

Problem:
Det krever litt kreativitet å legge trykk på et reparasjonsstykke midt på en benkeplate eller midt på et gulv, der en vanlig tvinge ikke kan brukes.

Løsning:
En hjemmelaget “soldat” settes i spenn mellom taket og reparasjonsstedet. Kilene sørger for å levere et tilstrekkelig trykk.

6. Legg trykk på midten

Problem:
Presset skal legges på midten av et platestykke, der vanlige skrutvinger ikke klarer å rekke frem.

Løsning:
Bruk vektstangprinsippet. Fest et listestykke oppå en kloss i platestykkets ene side, og plasser en løs kloss oppå limstedet. Spenn til slutt etter med en tvinge i plate­ stykkets motsatte side.

7. Spenn hjørneskjøten

Problem:
Det kan være vanskelig å lime firkantede rammer med 45 graders gjæring og 90 graders hjørner uten bruk av stifter eller skruer.

Løsning:
Lag små spennklosser - én med et 90 graders snitt og én som tilsvarer innsnittet. Når spennklossene er plassert riktig, spennes det etter med tvinger.

Legg merke til den lille rundingen på klossene. De sørger for at klossen ikke kommer i kontakt med det overskytende limet som presses ut fra limingen.

8. En ekstra hånd

Problem:
Når du lager for eksempel en kasse, der to platestykker skal møtes i en 90 graders skjøt, er det vanskelig å holde på emnene mens det skrus. Det betyr at emnene sklir i det våte limet - en tredje hånd ville vært kjekk å ha!

Løsning:
Et lite platestykke sages som en rettvinklet trekant, og utstyres med to hull. Med et par små tvinger fikserer den lille hjelpetrekanten de to platestykkene i hjørneskjøten, slik at du kan skru sammen platene i ro og mak.

9. Snorrett stolpe

Problem:
Når flere lekter skal limes sammen til for eksempel en limtrestolpe, kan du fint bruke et par ganske vanlige skrutvinger. Men faren for at materialene sklir i det våte limet når tvingene spennes er ganske stor.

Løsning:
Små hjelpeklosser med klar pakketeip på den ene siden spennes på begge sider av lektene, slik at de ikke kan skli ut. Teipen gjør det enkelt å fjerne klossene når limet har tørket.

10. Beskyttelsesklosser med magneter

Problem:
Den lille trykkfoten på tvingene presser på et lite, konsentrert område, noe som kan gi stygge trykkmerker i myke tresorter. Vi legger derfor små finérklosser under tvingen på begge sider av emnet. Problemet er bare at det er vanskelig å plassere klossene mens tvingene spennes.

Løsning:
Vi lager trykklosser med små innebygde trykklosser med små innebygde magneter, som blir limt fast i hullene. På den måten forsikrer vi oss om at klossene holder seg på plass når det spennes til.

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...