19 tips om lim som fester seg

For hvert år blir limet bedre. De fleste limtyper er i dag sterkere, herder raskere, og motarbeider fukt og vann bedre enn noensinne. Det eneste de har kuttet ut i denne utviklingen er giftige oppløsningsmidler.

Lim kan i dag feste sammen nesten hva som helst. Både tradisjonelle limoppgaver og ting du for få år siden ikke ville drømme om å klare uten spiker, skruer eller sveiseutstyr. Du kan lime fast gulvlister, der en varmeovn forhindrer deg i å komme riktig til. Eller der det er vanskelig å få feste i gipsveggen, eller hvis murveggen er for hard.

Du kan lime opp taklisten. Du kan lime opp knagger på flisveggen. Du kan lime sammen skapet. Du limer fast trekantlisten på kjøkkenbenken. Selv om du bygger et passasjerfly bruker du lim. Noe av det moderne limet binder så godt sammen at limingen faktisk er sterkere enn sveising. Dette er en utvikling som har skjedd på ganske få år. Du skal ikkelenger tilbake enn midt på 50-tallet, før du ville sett farfar stå og blande pulverlim av pulver og vann, varme snekkerlimet med gassbluss, eller bruke lim kokt på fisk.

Men slike limtyper er historie nå. Historien i dette bladet er 19 spennende tips om hvordan du i dag får enda mer glede av de nye typene superlim, som vel å merke er utviklet samtidig som giftige oppløsningsmidler er blitt helt overflødige.

  • Du kan lime fast gulvlister, der en varmeovn forhindrer deg i å komme riktig til. Eller der det er vanskelig å få feste i gipsveggen, eller hvis murveggen er for hard.
  • Du kan lime opp taklisten.
  • Du kan lime opp knagger på flisveggen.
  • Du kan lime sammen skapet.
  • Du limer fast trekantlisten på kjøkkenbenken.

Selv om du bygger et passasjerfly bruker du lim. Noe av det moderne limet binder så godt sammen at limingen faktisk er sterkere enn sveising.

1. Fordel limet på begge flatene

Den sterkeste limingen oppnår du ved å fordele lim på begge limflatene. På mindre flater kan du med fordel spre limet ut i et tynt lag med en sparkel, som enkelt kan rengjøres etterpå. På store flater er det bedre å bruke en pensel. Den må kastes etterpå, så ikke bruk din fineste.

På små flater er det enkelt å fordele limet med en sparkel, på store brukes penselen.

4. Limfugen spriker

Hvis limfugen spriker litt, eller det er feil eller hull på treet, kan lim være til hjelp på ubehandlet tre. Fyll lim i hullene og puss i det våte limet, så fylles hull og sprekker med en nesten usynlig blanding av lim og pussestøv i riktig farge.

Sandpapir med grovhet 40, passer ofte når du sliper i vått lim.

6. Limklemmer på mindre ting

Hvitt trelim skal ikke presses for hardt. Til smale emner brukes derfor ofte limklemmer, som ikke klemmer for hardt, som ikke veier for mye, og som raskt kan settes på med en hånd.

Velg klemmer som trykker med passende kraft.

7. Hjelp pu-lim med fuktighet

Polyuretanlim herder ved fuktighet, og da kan du hjelpe herdingen på vei ved å fukte treet med en våt klut før limet påføres. Dette kreves bare på meget tørt tre, og pass på: Ekstra fuktighet gjør at limet skummer kraftig, særlig hvis det er over 20 grader.

En godt oppvridd klut etterlater nok fuktighet.

9. Bruk ikke mer lim enn nødvendig

Både for mye og for lite lim svekker resultatet. Påfører du for tynt, slik at limet ikke blir presset ut, er det trolig ikke kontakt på hele limflaten. Påfører du for mye, er det mye lim til overs som må presses ut, og du risikerer å etterlate lommer med lim, som svekker sammenlimingen. Risikoen for å stenge lim inne, minsker du ved å presse sammen store limflater på midten først, og deretter kantene til slutt.

Press sammen på midten først. Og så utover, slik at limet presses ut.

10. Teak slipes før det limes

Teak har et naturlig oljeinnhold som gjør treet veldig holdbart, men også et svakere resultat ved liming. For å gjøre limingen sterk, bør teaktre høvles eller pusses umiddelbart før det limes, så oljen ikke rekker å trekke ut på overflaten. Enda bedre er det hvis du rengjør med aceton. Teak og tre med høyt innhold av harpiks limes best med PU-lim, hvitt trelim eller maritimt trelim.

Det går fint å lime nyhøvlet og pusset teaktre.

12. Skrå flater festes med spiker

Våte limflater er overraskende glatte, og ligger presset fra tvingene litt skjevt på limflaten, vil emnene ofte gli hver sin vei. Dette forhindrer du med propper eller ved å slå et par tynne spiker gjennom det øverste emnet, før du for alvor skrur tvingene sammen.

De lille hullet etter spikeren kan sparkles hvis nødvendig.

16. To lister er for lite for å bevare en bue

Når du limer sammen lister eller tynn kryssfiner i en bue ved hjel av en mal, for eksempel til et møbel eller i en båt, skal det alltid være tre eller flere lag for å få til en stabil bøyning. Er det bare to lag, vil limingen rette seg halvveis ut igjen når tvingene fjernes. En enkelt list eller en tynn plate kryssfiner kan fint limes direkte på en krum flate, så lenge den er i spenn under herdingen. Når du limer og presser listene sammen med en mal, laget av for eksempel en tykk sponplate, er det viktig med tettsittende skrutvinger som vist på bildet. De sterkeste tvingene settes i bøyen, på rettsidene spennes de mot en list. De trekantede hullene er en fin måte å få feste tvingene på. Bor tre hull, sag eller slå ut trekanten. Husk å dekke til med plast over og under listene.

Det ser vanskelig ut. Men bruker du tre eller flere lister, skal nok buen din holde.

17. Press sammen mot taket

Når skrutvingene ikke rekker over tingene, må du improvisere. Ofte kan du holde emnene sammen med en tung gjenstand, men limingen på bordet kan du også holde sammen med stolper opp mot taket. Ha stolper i riktig lengde klare, litt kortere enn avstanden til taket, før du har på lim. Legg en kloss eller en kile i begge ender, så lengden blir passe og du ikke riper opp taket eller de limte tingene. På samme måte kan en gulvlist holdes på plass med en stolpe som presses mot motsatt vegg eller et tungt møbel.

Tvinger og klemmer er ikke det eneste som kan presse limingen sammen.

19. Endetre kan godt limes

Det er en feil oppfatning at endetre ikke kan limes. Lim fester godt på glatthøvlet og glattslipt tre, spesielt hvis du gir endetreet tid til trekke limet til seg, før du setter endene sammen. Men ofte blir belastningen for stor på den type liming, fordi limflaten er liten og fordi det ofte belastes med vridning. Derfor forsterkes ofte sammenliming av endetre med spiker, skruer eller plugger, men det skyldes ikke endetreet.

Limtyper til alle materialer

Hvitt trelim: PVAc-limet er det vanligste limet til tre, papp o.l. Hvitt trelim er til innendørs bruk, tåler litt fuktighet, men er ikke vanntett. Limet tørker etter cirka 20 minutter, da kan skrutvingene flernes, men vent helst én til to timer.
Hvitt utendørs trelim: Fuktbestandig PVAc-lim merket med ute, e.l. Limingen males, så den står rimelig tørt. Limet brukes f. eks. på hagemøbler, som ikke står ute permanent.
Hvitt trelim til vinterbruk: Limet inneholder litt “frostvæske”, så det kan lime i noen kuldegrader. Emnene som limes er kun til innendørs bruk.
Trelim, marin: Teksten marin e.l., forteller at limet er vannfast til utendørs stolper, gjerder, flaggstenger, trebåter og årer som tas på land iblant. Limingen males.
Hvit barnelim: Til barnehager. Limet smaker vondt, men barn tåler å få litt lim i munnen.
Polyuretanlim: Kalles også PU-lim og skummelim. Et sterkt og vannfast lim spesielt til utendørs treverk i hagemøbler, rekkverk, flaggstenger, båter, tremaster og mye annet. Polyuretanlim herder med hjelp av luftfuktigheten, og skummer opp spesielt i starten. Limflatene skal klemmes hardt i sammen med kort avstand, ellers presses emnene fra hverandre. I stedet for å få en tynn sterk fuge, får du porøst skum uten styrke. Tvingene fjernes etter fire til åtte timer.
Fugelim: Fugelim er polyuretanfugemasse og TEC7 fugemasse, som begge herder til en gummimasse. Det limer veldig bra på alle harde materialer som ikke er fettede eller skitne. Limer metall på metall, og tre på tre, men også metall på plast, metall på glassfiber, tre på glass osv. Avfett med aceton før liming. Fugelimet er så sterkt at du sjelden klarer å dele tingene igjen uten å ødelegge dem.
Kontaktlim: Kontaktlim påføres med en sparkel eller tannsparkel, på begge limflatene. Deretter skal flatene tørke i 20-30 minutter. Når limflatene settes sammen, fester de umiddelbart uten justeringsmulighet, så det gjelder å være nøye. Limfugen blir litt tykkere enn annet lim. Limer alle materialer, unntatt fettede flater.
Tokomponentlim: Det er alltid lettest å bruke et ferdig lim, men til noen liminger er tokomponente limtyper sterkere og bedre. Disse lages også i dag med stor styrke og kort herdetid, uten organiske løsemidler. Mest kjent er nok Araldits lim, som du kjøper i to tuber og bruker til vannfaste liminger og sparkling på tre, metall, porselen, fliser, blant annet. Ikke bytt om på korkene, da kan hele tuben stivne.
Epoxylim: Brukes til meget sterke og vannfaste liminger i møbelreperasjon, metall, glassfiber, harde materialer og til moderne båtbygging. Tre-fire ganger sterkere enn andre limtyper. Krever ikke nøye tilpassede limflater, fordi limet også har en høy indre sammenheft. Epoxy blander du selv og bruker innen 20 minutter, for da stivner blandingen.

    Akkurat nå leser andre ...