5 typer lim klarer det meste

Du finner bedre og bedre lim i byggvarehusene, men ikke et enkelt superlim til alle oppgaver. Men med fem riktige typer lim for hånden, er du alltid klar til å lime alt fra propper i terrassen til løse bordbein og store speil.

Det ville vært kjekt hvis noen hadde funnet opp et universallim som limte like bra på tre, stoff og glass, som fungerte like godt under åpen himmel som i tørre rom, som holdt seg friskt i tuben i 50 år, og som var så billig at prisen ikke ville vært et problem.

Dette limet finnes dessverre ikke, så du må fortsatt tenke deg om før du bruker lim: Hva skal limet hefte til, under hvilke forhold, med hvilken styrke? Men limprodusentene har jobbet på spreng, og i dag finner du lim som limer bedre og sjenerer mindre enn da tårene trillet på grunn av løsemiddel i limet. Og du har faktisk glede av at det finnes flere typer lim. Et eksempel: Èn dag vil du gjerne at limet griper umiddelbart, den neste vil du gjerne ha god tid til å rette inn tingene. Men du trenger ikke å tømme byggvarehuset for å føle deg velutrustet. Vi viser deg fem limtyper, som til sammen løser de fleste limutfordringer.

1. Monteringslim/fugelim

MS-polymer og hybrid polymer er nøkkelord når du skal finne det mest allsidige limet å ha i verkstedhyllen. Monteringslimet hefter på nesten alt, og det herdede limet kan tåle regn og frost, og holder både i tette liminger og de stedene der limet skal fylle ut en fuge.

Dette inneholder limet

Modifisert silanpolymer (MS-polymer) eller hybrid polymer. De lange syntetiske molekylene er stort sett ufarlige å arbeide med, og krever verken åndedrettsbeskyttelse eller beskyttelse av fingrene, i motsetning til f.eks. polyuretan, som avgir isocyanat-damp. Friskt lim fjernes med white spirit, herdet fjernes mekanisk.

Dette bruker du limet til

Brukes til å montere nesten alt fra speil på badet og plater i taket, til pyntelisten på bilen og utstyret på båten. Hefter til nesten alle overflater. Brukes både inne og ute.

Slik bruker du limet

Limet legges i striper på det ene emnet. Jo større styrke du ønsker, desto tettere legger du stripene. Tunge emner understøttes eller fikseres til limet er herdet, normalt ett til to døgn.

Egenskaper

Polymerlim gir en sterk, fleksibel og utfyllende limfuge, som kan overmales med de fleste malingstyper, og som er motstandsdyktig overfor de fleste væsker og kjemikalier. Limet herder ved kontakt med luftens fuktighet.

Så lenge holder limet seg friskt

En uåpnet patron holder minst ett år, hvis du oppbevarer den kjølig og tørt. Etter åpning skal tuben eller patronen lukkes helt lufttett og oppbevares kjølig.

Konklusjon

Du kan håndtere mange lime- og små fugeoppgaver med et polymerbasert monteringslim. Evnen til å sikre et godt grep, selv om emnene ikke trykkes tett sammen, er verdifull. Tett patronen godt etter bruk, ellers er den herdet neste gang du vil bruke den.

2. Snekkerlim

Det mest brukte trelimet innendørs. Kjært barn har mange navn, og snekkerlimet kjennes også som hvitt trelim, PVA- og PVAc-lim. Snekkerlimet finnes i forskjellige varianter, men de overlapper hverandre på de fleste felt, slik at du kan klare deg med ett enkelt på lager.

Dette inneholder limet

Snekkerlimet er et vannoppløst PVAc-lim. PVAc er forkortelsen til plastforbindelsen poly-vinyl-acetat. Limet er ofte tilsatt stoffer som tilfører spesielle egenskaper, f.eks. i forhold til fukt og frost.

Dette bruker du limet til

Snekkerlim brukes spesielt til tørt tre innendørs. Du får fukt-resistente varianter til f.eks. benkeplater, men selv de typene som betegnes “utendørs” er dårlig egnet til å stå ute i vind og vær.

Slik bruker du limet

Limet smøres på én flate, og emnene tvinges sammen. Snekkerlim er et såkalt enkelt lim, der limet bare smøres på det ene emnet. Limingen skal settes i press, f.eks. med en skrutvinge, til limet er tørt. Opptil et døgn kan det gå før du har full styrke.

Egenskaper

Snekkerlimet finnes i flere varianter, med hver sine fordeler. F.eks. er tapp- og plugglim egnet til å fylle et hulrom, mens vinterlim kan tåle frost og kan brukes ned til -10 grader. Utelim er mer resistent mot fukt og kan brukes til fuktbelastede liminger i kjøkken og bad, samt til karmer o.l. til ytterdører og vinduer.

Så lenge holder limet seg friskt

Holder seg friskt et par år i uåpnet emballasje. Når du har tatt hull på limet, skal det lukkes godt etter bruk. De fleste typer oppbevares kjølig, men frostfritt - vinterlim tåler å stå ute i frost.

Konklusjon

Du kan klare deg langt med én enkelt flaske PVAc-lim, hvis du velger et “utendørs lim”. Det klarer de fleste oppgaver med tre innendørs, og holder lenge når det står kjølig og frostfritt.

3. Oppskummende trelim

Oppskummende pu-lim er et fuktherdende og vannfast trelim. Utover å være fint å lime med utendørs og på fuktig tre, utmerker det seg ved å hefte på en lang rekke andre materialer enn tre. Blant annet metall, isopor, keramiske materialer og forskjellige plasttyper.

Dette inneholder limet

Pu er en forkortelse av polyuretan. Mens limet herder, avgir det litt isocyanatdamp, derfor er ventilasjon påkrevd. Bruk også hansker. Ikke-herdet pu-lim kan løses opp med aceton.

Dette bruker du limet til

Spesielt bra til utendørs og fuktig tre, som trykkimpregnert tre og hagemøbler. Limet hefter også til annet enn tre, blant annet metall, keramikk og plast. Til tross for skumeffekt kreves tette skjøter.

Slik bruker du limet

Limet påføres det ene eller begge emnene i et jevnt, tynt lag. Emnene settes straks sammen under hardt press, til limet er herdet. Litt fukt kan korte herdetiden. Limet skummer og trenger ut i hjørner, men selve fugen er svak, så emnene skal likevel passe tett sammen.

Egenskaper

Pu-lim er sterkt og veldig fukt- og vannbestandig. Fordi limet herder ved fukt, kan du forkorte herdetiden ved å tilføre emnene fukt før liming og ved å heve temperaturen. Limet fås ofte i en lys og en mørk utgave, som velges etter utseende. Herdet lim fjernes mekanisk og håndteres som normalt, brennbart avfall.

Så lenge holder limet seg friskt

Det er ekstra viktig å oppbevare dette limet tørt og kjølig, fordi det herder ved fukt og varme. Du kan regne med en holdbarhet på ett år etter at du har skåret spissen av flasken - hvis den lukkes tett.

Konklusjon

Pu-lim er et sterkt og allsidig lim, som er kjekt å ha stående. En liten flaske rekker langt. Kjøper du en mørk utgave, gir den nesten ikke synlige limfuger på de fleste tresorter som brukes utendørs.

Trelim til fukt og vann

Trelim deles opp etter hvor fuktbestandige eller vannfaste de er. Normalt er pu-lim de mest fuktresistente, mens PVAc-lim har forskjellig grad av vannfasthet. Selv de mest fuktsterke tåler ikke å stå ubeskyttet utendørs.

D1: Inne, tørt
Innendørs tre med et fuktinnhold på høyst 15 prosent. Normalt møbler og annet inventar i tørre rom.

D2: Inne, sjeldent fuktig
Innendørs, der det en sjelden gang kortvarig finnes høy luftfuktighet. F.eks. møbler og inventar, som utsettes for svingende temperatur.

D3: Inne ved jevnlig fukt, og ute overdekket
Innendørs ved hyppige korte påvirkninger av kondensvann og høy luftfuktighet, f.eks. møbler og inventar i våtrom, kjøkkenbenker og lignende. Utendørs kun beskyttet mot været.

D4: Inne med vann, ute i det fri
Innendørs ved hyppige, kraftige påvirkninger av rennende eller kondensert vann, f.eks. inventar i våtrom. Utendørs ved direkte påvirkning av vær og vind - men bare når limet dekkes av en tilstrekkelig overflate behandling. F.eks. karmtre i vinduer og dører, hagemøbler og tre og inventar utsatt for mye fukt.

4. Lynlim

Lynlim er et typisk reparasjonslim, som du bør ha liggende til de helt små limeoppgavene. Opplagt til brukket plast, gummi, metall og en lang rekke andre materialer. Limet, som herder lynraskt, er klart og tyntflytende og gir en veldig tynn og nesten usynlig fuge.

Dette inneholder limet

Limet er basert på etyl-cyanoakrylat. Det er lokalirriterende, men pass spesielt på at limet ikke kommer i kontakt med hud og øyne, ettersom det kleber fast i løpet av få sekunder.

Dette bruker du limet til

Små liminger med liten limflate. Spesielt reparasjon etter brudd, f.eks. på metall, stein, porselen, gummi, hard plastikk, tre og lær. Finnes i tyktflytende utgaver, som fyller en fuge bedre.

Slik bruker du limet

Emnene skal passe nøyaktig sammen. En dråpe lim fordeles på hele den ene limflaten i et så tynt lag som mulig. Emnene presses bare sammen og holdes sammen, vanligvis med fingrene i 10 sekunder til et par minutter, til limet kan holde selv.

Egenskaper

Limer veldig raskt. Lynlimet herder ved kontakt med fuktighet i luften. Herdetiden varierer fra få sekunder til et par minutter, avhengig av materiale, temperatur og luftfuktighet. Deretter slipper du å presse emnene sammen. Limet oppnår likevel ikke full styrke før etter cirka 24 timer.

Så lenge holder limet seg friskt

Ikke lenge, noen måneder når tuben er åpnet. Uåpnet holder det derimot cirka to år. Emballasjen skal lukkes helt, og det er en fordel å oppbevare limet kaldt, gjerne i fryser, da holder det lenge.

Konklusjon

Lynlim bør du ha liggende. Det er lynraskt å bruke, og redder mange situasjoner. Men husk at selv om limet herder raskt, går det et døgns tid før limet har oppnådd full styrke.

5. Epoksylim

Tokomponent epoksylim finnes i mange utgaver, og Araldit er nok det mest kjente. Epoksy redder deg når limet skal være skikkelig sterkt, og når et emne mangler materiale. Epoksy har nemlig så stor styrke, at det for eksempel kan erstatte ødelagt treverk.

Dette inneholder limet

Tokomponent lim av epoksyharpiks og herder. Epoksy trenger lett gjennom huden. Du skal bruke hansker og unngå å få lim på klærne, men du trenger ikke noen form for åndedrettsvern.

Dette bruker du limet til

Som kraftig lim og som sterk reparasjonsmasse på stort sett alle (harde) materialer, som metall, stein, tre, glass, betong og hard pvc, blant annet. Like god ute som inne.

Slik bruker du limet

Lim og herder blandes kort tid før bruk. Til små oppgaver fås lim i dobbelttube, som sikrer riktig blandingsforhold. Fordeles på ett emne, emnene samles straks og fikseres med f.eks. teip. Herdetiden følger temperaturen, som skal være minst 18 grader.

Egenskaper

Herdet epoksy kan slipes og males, er vannfast og motstår de fleste løsemidler. Epoksy krymper ikke mens den herder, og kan derfor erstatte manglende materiale. Limfugen er steinhard og ikke fleksibel. Finnes i utgaver med forskjellig herdetid. Er temperaturen under 18 grader, varmes limet litt opp først.

Så lenge holder limet seg friskt

Epoksy holder veldig lenge, hvis den ikke blandes med herderen. Oppbevarer du limet kjølig, er holdbarheten minst 2 år, ofte lenger. Pass på at du ikke kommer til å bytte om på korkene til lim og herder - da vil de bli sittende ubehjelpelig fast.

Konklusjon

Selv meget krevende oppgaver og belastede liminger klarer du raskt og effektivt hvis du har epoksylim på lager.

Lim til spesifikke oppgaver

Utover de fem allsidige limtypene som det er kjekt å ha liggende, finnes mange mer spesialiserte limtyper som du normalt først kjøper når du har bruk for dem til en helt bestemt oppgave. Her har du en håndfull av de mest opplagte.

Tapetlim

Brukes til oppsetting av tapeter og til fremstilling av pappmaché. Limet kan kjøpes som granulat, som blandes opp med vann, men selges mest ferdigblandet, klart til bruk.

Strielim

Ferdig blandet spesiallim til å sette opp glassfiberstrie og filt. Finnes i utgaver til både tørre og våte rom.

Kontaktlim

Kontaktlim finnes både vannoppløst og med organiske løsemidler. Velegnet til helliming av større flater, f.eks. finér, laminat og lignende. God på både sugende og tette materialer. Limet påføres begge flater, og skal tørke litt før du setter flatene sammen - det “hugger”øyeblikkelig.

Monteringslim uten polymer

Moderne monteringslim uten krasse løsemidler kan helt erstatte det gode, gamle cellulosebaserte limet når du vil sette opp plater, isolasjon og andre større emner. Og er bare den ene siden sugende, trenger du ikke å investere i dyrt polymerlim. Da kan du klare deg med de litt billigere monteringslimene med akryl.

Gulvlim

Gulvlim kan minne om kontaktlim. Brukes til å lime gulvbelegg av vinyl, pvc, tepper og lignende. Brukes også til kraftige vinyltapeter. Kan både brukes våt, der plasseringen kan justeres, og med heftliming, der det tørre limet biter ved første kontakt.

Flislim

Sementprodukt til oppsetting av fliser på vegger og gulv. Blandes med vann, og finnes i flere farger. Lyst lim brukes til marmor, glass og andre gjennomskinnelige materialer.

    Akkurat nå leser andre ...