Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nytt lim er sterkere enn stein

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det virker nesten for godt til å være sant, men det stemmer faktisk. Det er kjemien som gjør at en tokomponent forankringsmasse kan lime fast en carport til bakken eller henge opp en tung hageport på en murvegg. Noen av produktene er så sterke at de er godkjent for å kunne motstå jordskjelv.

Når de to komponentene presses ut, blandes de i den spesielle spiralen inne i fugespissen. De første 10-20 cm av limet som kommer ut er ikke nødvendigvis blandet optimalt, så det bør du kaste.

Når de to komponentene presses ut, blandes de i den spesielle spiralen inne i fugespissen. De første 10-20 cm av limet som kommer ut er ikke nødvendigvis blandet optimalt, så det bør du kaste.

Slik virker det

Et vanlig lim, for eksempel et trelim, herder når det tilføres fukt fra treet eller luften. Det gjelder ikke for tokomponent lim eller forankringsmasse. De to komponentene, som alltid er adskilt når du kjøper produktet, kan ikke lime hver for seg. Hvis du holder dem adskilt, kan de ligge i fri luft uten noensinne å bli noe annet enn litt seigt klin.

Men i det øyeblikket de to komponentene blandes, så begynner herdingsprosessen (og det går som regel fort). I 20 graders varme har du cirka 7 minutter før massen blir for hard til at du kan montere en gjengestang i den.

Massen kan brukes i alle temperaturer, fra minus 10 til pluss 40 grader. Du kan bruke den til å lime fast noe i tørre hull, men selv i hull som står under vann virker den også uten problemer.

Denne forankringsmassen kan motstå en brann i minst to timer, hvis du har limt fast en gjengestang i betong. Armeringsjern som er limt fast, kan motså i flammer i minimum fire timer.

Her kan du bruke forankringsmasse

Du kan for eksempel bruke forankringsmasse til å lime fast bunnsvillen til et fundament når du bygger et tilbygg. Lim gjengestenger ned i betongen, og lag hull til dem i svillen.

Du kan også lime fast postkassen eller carporten til bakken ved å støpe et betongfundament, bore hull og lime fast gjengestenger med forankringsmassen.

Beina til postkassen spennes fast til gjengestenger, som limes ned i hullene.

Beina til postkassen spennes fast til gjengestenger, som limes ned i hullene.

Forankringsmasse kan også brukes til å lime fast hageporten til en murvegg. Har du porøse mursteiner, er dette mye bedre enn ekspansjonsbolter, som kan sprenge mursteinene.

Stolpen til porten settes på gjengestenger som er limt inn i hullene.

Stolpen til porten settes på gjengestenger som er limt inn i hullene.

Forankringsmassen krever forberedelse

Det er enkelt, men det krever likevel nøyaktighet å bruke tokomponent forankringsmasse. Rengjøring av hullet er avgjørende for resultatet.

Bor hull til gjengestengene. Diameteren på hullene skal passe til gjengestangen.

1. Bor hull til gjengestengene. Diameteren på hullene skal passe til gjengestangen.

Rens hullet for støv. Du kan kjøpe en børste og en håndpumpe til formålet eller bruke trykkluft. Limet kan ikke hefte på støv.

2. Rens hullet for støv. Du kan kjøpe en børste og en håndpumpe til formålet eller bruke trykkluft. Limet kan ikke hefte på støv.

Fyll hullet med forankringsmasse. Sørg for å fylle det fra bunnen og nesten helt opp.

3. Fyll hullet med forankringsmasse. Sørg for å fylle det fra bunnen og nesten helt opp.

Skru gjengestangen ned i massen. Den skal ikke presses i, men skrus. Da fordeler limet seg bedre, og forankringen blir sterkere.

4. Skru gjengestangen ned i massen. Den skal ikke presses i, men skrus. Da fordeler limet seg bedre, og forankringen blir sterkere.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Nytt lim er sterkere enn stein
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake