Velg det riktige trelimet

Trelim er uunnværlig til mange småreparasjoner hjemme, for eksempel løse stolbein og knekte hageredskaper. I tillegg gir det ekstra styrke til skjøter, uansett om du setter opp fotlister eller lager nytt hagebord. Du skal bare velge riktige type. Det hjelper vi deg med her.

Trelim: Velg det riktige trelimet

Vi hjelper deg med å finne den riktige trelim.

HVA BRUKES TRELIM TIL?

TRELIM TIL SAMMENFØYNINGER
Til sammenføyninger av enhver art – utendørs såvel som innendørs – er lim smart. Skal en skjøt ha ekstra styrke, suppleres det ofte med spiker eller skruer.

TRELIM TIL REPARASJON OG FINISH
Trelim er opplagt til reparasjoner og finish i for eksempel et tregulv. Til en hulkillist ved kjøkkenbenken eller fotlister, er ikke trelim til å komme utenom.

LIMTRE MED TRELIM
Limtre kan du fint lage selv, med trelim og riktig teknikk. Det gir valgfrihet med tanke på tresort og mål. I tillegg er det som regel penger å spare.

HVORDAN BRUKES TRELIM?

Du får sterkest sammenføyning når emnene passer tett sammen. Så slip ved behov. Sliping er også nødvendig når du skal lime på oljeholdig tre, for eksempel teak. Ellers trenger ikke limet inn.

Det er som regel nok med lim på den ene flaten, men lim på begge flater kan være en fordel hvis du har bruk for ekstra tid til å justere emnene nøyaktig. På mindre flater kan du fordele limet med en sparkel. På store flater er det bedre å bruke en pensel.

Ved tørt tre (under 12 % fukt), som skal limes med PU-lim, kan herdingen hjelpes på vei ved å fukte treet med en våt klut, før limet påføres. Vær likevel oppmerksom på at for mye fukt får limet til å skumme kraftig opp.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Monteringslim er knallsterkt

Viktig om trelim!

PVAc-lim holder seg friskt et par år i uåpnet emballasje. Etter bruk lukkes tuben helt tett og oppbevares kjølig, men frostfritt. Vinterlim tåler dog minus 10 grader. PU-lim herder ved fukt og varme, så det oppbevares tørt, kjølig og helt tett lukket.

Spesielt med trelim

Cirka halvparten av innholdet i trelim er vann. Derfor er det viktig at emnene holdes under konstant press under tørking, slik at de hele tiden presses mot hverandre, i takt med at vannet fordamper.

Vil du lese mer om lim? Her finner du veiledning og hjelp til hvilket lim du skal bruke, og hvordan du skal bruke det.

VARIANTER AV TRELIM

TRELIM INNE
Brukes til tørt og rent treverk innendørs. Denne varianten tåler ikke påvirkning av vann. Fuktbestandighetsklasse D2.

TRELIM UTE
Utelim er mer motstandsdyktig mot fukt enn inne-trelim, og brukes for eksempel til fuktbelastede liminger i kjøkken og bad. Kan også brukes ute, men kun hvis limet beskyttes av maling etterpå.

FROSTSIKKERT TRELIM
Vinterlim kan tåle frost og kan brukes og oppbevares i temperaturer ned til minus 10 grader. Denne varianten gir ikke vannfaste fuger, og er derfor kun beregnet til innendørs bruk.

PU-LIM
En meget sterkt og fukt- og vannbestandig trelim, som tåler å stå utendørs – med overflatebehandling. Spesielt bra til utendørs tre og fuktig tre. Fås både i en mørk og en lys utgave.

Fuktbestandighet

Trelim deles opp etter hvor fuktbestandige eller vannfaste de er. Normalt er PU-lim de mest fuktresistente, mens PVAc-lim har forskjellig grad av vannfasthet. De mest fuktsterke limene tåler uansett ikke å stå ubeskyttet utendørs.

D1: Innendørs, der temperaturen kun sjelden og kortvarig overstiger 50 grader, og treets fuktighet er maks. 15 %. For eksempel til møbler og inventar i tørre rom.

D2: Innendørs ved høy luftfuktighet og sjelden direkte påvirkning av vann. Maks. 18 % fuktinnhold i treet. For eksempel til inventar som utsettes for litt fukt og svingende temperaturer.

D3: Innendørs ved høy luftfuktighet og hyppig påvirkning av vann, for eksempel kjøkkenbenk, møbler og inventar i våtrom. Utendørs skal limet beskyttes mot vær og vind.

D4: Innendørs ved hyppig, kraftig påvirkning av rennende eller kondensert vann. Utendørs ved direkte påvirkning av vær og vind, men kun når limet er beskyttet av en tilstrekkelig overflatebehandling. For eksempel karmtre, hagemøbler og inventar som utsettes for fukt.

PVAC OG PU: To grunntyper

Det finnes to hovedtyper trelim: PVAc og PU, og det er særlig treets innhold av fukt som er avgjørende for hvilken type du skal velge.

PVAc-lim, også kalt snekkerlim og hvitt trelim, brukes kun til liming av treverk. Og fuktigheten i treet skal ligge mellom 7 og 15 %.

PU-lim brukes til tre med 12-20 % fuktighet. Under 12 % skal treet fuktes før liming. Denne limtypen kan også lime tre mot andre materialer, for eksempel metall.

    Akkurat nå leser andre ...