7 fordeler med linoleum

Det er gode grunner til at linoleum er på vei tilbake, for det er et nesten genialt produkt. I tillegg er det naturlig og meget, meget holdbart. Få inspirasjon til hva du kan bruke linoleum til, og ikke minst litt forklaring til hvorfor du bør vurdere å bruke linoleum hjemme hos deg selv.

Du kan fint legge linoleum selv, og det er laget enkle flisløsninger, som gjør det overkommelig å legge et gulv.

Linoleum lages i dag av de samme naturlige materialene som for 150 år siden, da det ble funnet opp av en engelskmann ved navn Frederick Walton. Han jobbet med å produsere regntøy til britiske fiskere – men som regntøy har linoleum aldri slått noe særlig an.

Linoleum er et rent naturprodukt

Hovedbestanddelene er linolje og harpiks, som blir blandet med andre naturlige ingredienser. Det høye innholdet av linolje gir linoleum noen helt spesielle egenskaper, som gjør at vi fortsatt bruker det i dag, selv om det er utviklet uorganiske alternativer. Det er selvreparerende, antistatisk, bakterieavvisende, holdbart, vanskelig å sette fyr på, støydempende – og det føles varmt, mykt og behagelig.

Fordi det er et naturprodukt, laget av råvarer som kan dyrkes, så er det også miljøvennlig, både i produksjon og som avfall når det skal kasseres.

Mye annet enn gulvbelegg

Du kjenner linoleum som gulvbelegg, men du kan også møte det som belegg på stoler og bord. Det siste tilskuddet i linoleumsfamilien, er beregnet til å bli montert på vegger, som en selvreparerende oppslagstavle.

Her gir vi deg sju gode grunner til å tenke linoleum inn i hjemmet ditt.

1. Et rent naturprodukt

Linoleum er tvers gjennom et naturprodukt, som er med på å sikre et godt inneklima.

En av de helt spesielle egenskapene, er at det er bakteriehemmende, slik at bakterier ganske enkelt ikke overlever særlig lenge på linoleum.

Det gjør linoleum til et opplagt valg i kjøkkenet.

Hovedbestanddelene i linoleum er linolje og harpiks, som tilsammen danner såkalt linoleumssement. Denne massen blir tilsatt tremel og kalkstein, som begge binder fargestoffer. Dessuten kan det tilsettes korkmel, som er med på å gjøre det ferdige linoleumet støtdempende og isolerende. I tillegg tilsettes fargestoffer, og alt sammen monteres rundt en grov strie.

Strien blir dog erstattet av glass-fiberstrie når det produseres gulvfliser, fordi det gir økt stabilitet.

2. Holdbart og slitesterkt

Linoleum er kjent som gulvbelegg i institusjoner og større virksomheter, og det er ikke minst fordi det er et holdbart og slitesterkt materiale. Hvis det blir vedlikeholdt riktig, kan et linoleumsgulv fint holde i 30 år.

I tillegg har linoleum den helt spesielle egenskapen, at det til en viss grad kan reparere seg selv hvis det oppstår mindre riper. Det skyldes at det er et meget elastisk naturprodukt, som nærmest flyter sammen igjen over tid.

Helt nytt linoleum kan ha en gulaktig farge, men den forsvinner raskt når det kommer lys på linoleumet. Mangel på lys kan få det til å gulne igjen. Ellers er det et fargeekte produkt, som ikke falmer med tiden.

Lettere rengjøring består i å feie, støvsuge eller tørke over med en fuktig klut. Linoleum har den store fordelen at det er antistatisk, og derfor suger det ikke til seg støv, og du unngår at støv samler seg i store hauger.

Utover lett rengjøring, bør det jevnlig vaskes med et mildt og ph-nøytralt vaskemiddel. Et par ganger i året er det en god idé å gi det litt linoleumspleie, som er med på å sikre at overflaten bevarer styrken sin.

Linoleum fås i mange utgaver, så hvis forhandleren gir deg andre anvisninger i forhold til vedlikehold og rengjøring, så er det anvisningene hans du skal følge.

3. Sluker støy

Linoleum er perfekt til å dempe støy. Det myke naturproduktet absorberer støy, så både gulv, møbler og andre linoleums-trukkede flater er med på å holde støynivået nede.

Linoleum er enkelt å bearbeide, så det er mulig å lage pene avslutninger på det.

Det er lett å renholde linoleum, og fordi det er bakterieavvisende, er det perfekt på et kjøkken.

4. Varmt, mykt og behagelig

Selv om linoleum er meget slitesterkt, så er det et belegg som føles mykt og støtabsorberende. Det gjør det behagelig å gå på, og betyr også at hvis du mister et glass på gulvet, så knuser det ikke like lett som for eksempel på et tregulv.

5. Mange farger

Tidligere tiders grå og kjedelige linoleumsgulv har bidratt til at materialet i en årrekke ikke har vært særlige populært i private hjem. Men i dagens moderne linoleumsproduksjon har man klart å få fargene til å spille, slik at du kan få linoleum i klare farger, som ikke falmer.

Produsentene har også funnet miljøvennlige fargepigmenter de bruker, slik at linoleum fortsatt er et miljøvennlig naturprodukt, til tross for de nye, flotte fargene.

6. Enkelt å jobbe med

Du kan fint kle en benkeplate med linoleum selv.

Det du trenger er lim, en fintannet sparkel, et rør og enten en overfres eller en håndsirkelsag.

Vi viser deg hvordan det skal gjøres.

1

Fordel først lim utover hele flaten med en fintannet sparkel. Det skal maksimalt gå 20 minutter før linoleu­ met legges på. Møbellinoleum er best egnet til dette prosjektet.

2

Linoleumet legges på platen mens limet fortsatt er vått. Trykk det godt fast. Husk at det skal skjæres ut, slik at det er litt større enn selve platen.

3

Med en rundstokk eller et rør skal du fjerne eventuelle luftlommer. Rull rundstokken fra midten og ut mot kantene med et fast trykk.

4

Kantene skjæres til med en sirkelsag i en føringsskinne, eller med en overfres montert med et kantfresestål. Du skal skjære til kantene fra baksiden av platen. Det blir penest.

7. Reparerer seg selv

Linoleum er et elastisk produkt, som har den helt spesielle evnen at mindre skader reparerer seg selv etter litt tid. Mindre riper vokser så å si sammen.

Det nyeste tilskuddet av produkter i linoleum, er oppslagstavler. Her bruker man en litt tykk, myk utgave av linoleum, som er tilsatt finmalt kork og utnytter at produktet til en viss grad er selvhelende, slik at hull etter nåler trekker seg sammen og blir usynlige.

Behandler du linoleumet etter forskriftene, vil det bevare elastisiteten, og du vil ha en oppslagstavle som holder seg fin i veldig lang tid.

En oppslagstavle blir fort full av hull etter nåler, men det ekstra tykke og myke linoleumet reparerer seg selv. Produktet heter Bulletin Board.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Materialer