1. Et rent naturprodukt
Linoleum er tvers gjennom et naturprodukt, som er med på å sikre et godt inneklima. En av de helt spesielle egenskapene, er at det er bakteriehemmende, slik at bakterier ganske enkelt ikke overlever særlig lenge på linoleum. Det gjør linoleum til et opplagt valg i kjøkkenet.
Hovedbestanddelene i linoleum er linolje og harpiks, som tilsammen danner såkalt linoleumssement. Denne massen blir tilsatt tremel og kalkstein, som begge binder fargestoffer. Dessuten kan det tilsettes korkmel, som er med på å gjøre det ferdige linoleumet støtdempende og isolerende. I tillegg tilsettes fargestoffer, og alt sammen monteres rundt en grov strie.
Strien blir dog erstattet av glass-fiberstrie når det produseres gulvfliser, fordi det gir økt stabilitet.
2. Holdbart og slitesterkt
Linoleum er kjent som gulvbelegg i institusjoner og større virksomheter, og det er ikke minst fordi det er et holdbart og slitesterkt materiale. Hvis det blir vedlikeholdt riktig, kan et linoleumsgulv fint holde i 30 år.
I tillegg har linoleum den helt spesielle egenskapen, at det til en viss grad kan reparere seg selv hvis det oppstår mindre riper. Det skyldes at det er et meget elastisk naturprodukt, som nærmest flyter sammen igjen over tid.
Helt nytt linoleum kan ha en gulaktig farge, men den forsvinner raskt når det kommer lys på linoleumet. Mangel på lys kan få det til å gulne igjen. Ellers er det et fargeekte produkt, som ikke falmer med tiden.
Lettere rengjøring består i å feie, støvsuge eller tørke over med en fuktig klut. Linoleum har den store fordelen at det er antistatisk, og derfor suger det ikke til seg støv, og du unngår at støv samler seg i store hauger.
Utover lett rengjøring, bør det jevnlig vaskes med et mildt og ph-nøytralt vaskemiddel. Et par ganger i året er det en god idé å gi det litt linoleumspleie, som er med på å sikre at overflaten bevarer styrken sin.
Linoleum fås i mange utgaver, så hvis forhandleren gir deg andre anvisninger i forhold til vedlikehold og rengjøring, så er det anvisningene hans du skal følge.
3. Sluker støy
Linoleum er perfekt til å dempe støy. Det myke naturproduktet absorberer støy, så både gulv, møbler og andre linoleums-trukkede flater er med på å holde støynivået nede.
Linoleum er enkelt å bearbeide, så det er mulig å lage pene avslutninger på det.
Det er lett å renholde linoleum, og fordi det er bakterieavvisende, er det perfekt på et kjøkken.
5. Mange farger
Tidligere tiders grå og kjedelige linoleumsgulv har bidratt til at materialet i en årrekke ikke har vært særlige populært i private hjem. Men i dagens moderne linoleumsproduksjon har man klart å få fargene til å spille, slik at du kan få linoleum i klare farger, som ikke falmer.
Produsentene har også funnet miljøvennlige fargepigmenter de bruker, slik at linoleum fortsatt er et miljøvennlig naturprodukt, til tross for de nye, flotte fargene.
6. Enkelt å jobbe med
Du kan fint kle en benkeplate med linoleum selv. Det du trenger er lim, en fintannet sparkel, et rør og enten en overfres eller en håndsirkelsag.
Fordel først lim utover hele flaten med en fintannet sparkel. Det skal maksimalt gå 20 minutter før linoleu met legges på. Møbellinoleum er best egnet til dette prosjektet.
Linoleumet legges på platen mens limet fortsatt er vått. Trykk det godt fast. Husk at det skal skjæres ut, slik at det er litt større enn selve platen.
Med en rundstokk eller et rør skal du fjerne eventuelle luftlommer. Rull rundstokken fra midten og ut mot kantene med et fast trykk.
7. Reparerer seg selv
Linoleum er et elastisk produkt, som har den helt spesielle evnen at mindre skader reparerer seg selv etter litt tid. Mindre riper vokser så å si sammen.
Det nyeste tilskuddet av produkter i linoleum, er oppslagstavler. Her bruker man en litt tykk, myk utgave av linoleum, som er tilsatt finmalt kork og utnytter at produktet til en viss grad er selvhelende, slik at hull etter nåler trek ker seg sammen og blir usynlige.
Behandler du linoleumet etter for skriftene, vil det bevare elastisiteten, og du vil ha en oppslagstavle som holder seg fin i veldig lang tid.