Linoleum: Linoleum er tvers gjennom et naturprodukt, og bidrar til å sikre et sunt inneklima.

NATURLIG: Linoleum er tvers gjennom et naturprodukt, og bidrar til å sikre et sunt inneklima.

Hvordan brukes linoleum?

Klikkfliser er den enkleste løsningen til gjør det selv-gulv. De klikkes helt enkelt sammen til en sammenhengende flate.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Klikk deg et nytt gulv

Gulvbelegg på rull og som fliser limes fast til et 100 % plant underlag. Selv bittesmå ujevnheter avsløres, så et lag selvnivellerende gulvsparkelmasse er som regel en fornuftig “investering”.

Skal for eksempel en benkeplate kles med linoleum, skal du først rense og tørke overflaten grundig. Deretter påføres hvitt trelim i et jevnt lag på hele flaten med en sparkel eller en malerrull.

LES OGSÅ: Lekker reol

Linoleum: Med en sparkel påføres hvitt trelim i et ensartet, jevnt lag.

Med en sparkel påføres hvitt trelim i et ensartet, jevnt lag.

Når linoleumen er lagt på platen, presses den litt frem og tilbake, så limet masseres godt inn i både linoleumen og platen. Du kan også plane det ut ved å kjøre over flaten med en tykk rundstokk.

Linoleum: Her rettes linoleumet ut med en tykk rundstokk.

Her rettes linoleumet ut med en tykk rundstokk.

Viktig om linoleum!

Linoleum tåler ikke grønnsåpe, klor, salmiakk eller skurepulver. Disse rengjøringsmidlene får linoleumen til å se slitt og gammel ut. I stedet skal du bruke et mildt og pHnøytralt vaskemiddel.

Spesielt med linoleum

Limt linoleum kan holde i 100 år, men etter bare 20-30 år er det som “sveiset fast”. Skal du fjerne det, kan du med fordel leie deg en såkalt gulvstripper, som kan skjære av linoleumen og det meste av limet. De siste limrestene må du klare med en høvel og slipemaskin.

Linomelum: Dimensjon

Linoleum på rull fås normalt i 2,5 og 3,5 mm tykkelse til gulv. Møbellinoleum er 2 mm tykk, mens linoleum til oppslagstavler er 6 mm tykk. Rullene er normalt cirka to meter brede, og rullene har en lengde på 28-33 meter, men du kan kjøpe de lengdene du vil.

Linoleumsfliser til liming fås typisk 2,5 mm tykke og med forskjellige mål, for eksempel:

  • 15 x 100 cm
  • 25 x 25 cm
  • 25 x 50 cm
  • 25 x 100 cm
  • 50 x 50 cm
  • 50 x 75 cm

Klikkfliser er cirka 10 mm tykke og fås i følgende dimensjoner:

  • 30 x 30 cm
  • 30 x 60 cm
  • 30 x 90 cm

Linomelum: Farger og mønstre

Linoleum finnes i utallige forskjellige farger og mønstre. Tidligere hadde fargene en kjedelig tendens til å falme, men dette problemet har produsentene løst.