Linoleum - et genialt materiale

Linoleum er tilbake - og med god grunn. Det er imponerende slitesterkt, helt naturlig og finnes i et hav av varianter. Her får du tips til hvordan du kan bruke linoleum.

Linoleum: Linoleum er tvers gjennom et naturprodukt, og bidrar til å sikre et sunt inneklima.

NATURLIG: Linoleum er tvers gjennom et naturprodukt, og bidrar til å sikre et sunt inneklima.

Linoleum er imponerende slitesterkt, men samtidig mykt å gå på og røre ved. I tillegg er det så elastisk, at det selv kan reparere trykkmerker. Materialet brukes mest til gulv, men det kan også brukes til møbler og oppslagstavler.

Hva brukes linoleum til?

LINOLEUM TIL GULV
Et linoleumsgulv er mykt å gå på og demper trinnstøy. Det limes fast eller legges som klikkgulv, og kan brukes i alle rom unntatt våtrom.

LINOLEUM TIL MØBLER
Linoleum er opplagt til skrivebord, spisebord, kjøkkenfronter, skap m.m. Det er relativt stivt, men likevel så bøyelig at det kan bøyes rundt en kant.

LINOLEUM TIL OPPSLAGSTAVLER
Linoleum har en seig og elastisk overflate, noe som gjør det opplagt til oppslagstavler, fordi merker etter knappnåler og tegnestifter raskt forsvinner.

Hvordan brukes linoleum?

Linoleum: Med en sparkel påføres hvitt trelim i et ensartet, jevnt lag.

Med en sparkel påføres hvitt trelim i et ensartet, jevnt lag.

Klikkfliser er den enkleste løsningen til gjør det selv-gulv. De klikkes helt enkelt sammen til en sammenhengende flate.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Klikk deg et nytt gulv

Gulvbelegg på rull og som fliser limes fast til et 100 % plant underlag. Selv bittesmå ujevnheter avsløres, så et lag selvnivellerende gulvsparkelmasse er som regel en fornuftig “investering”.

Skal for eksempel en benkeplate kles med linoleum, skal du først rense og tørke overflaten grundig. Deretter påføres hvitt trelim i et jevnt lag på hele flaten med en sparkel eller en malerrull.

LES OGSÅ: Lekker reol

Når linoleumen er lagt på platen, presses den litt frem og tilbake, så limet masseres godt inn i både linoleumen og platen. Du kan også plane det ut ved å kjøre over flaten med en tykk rundstokk.

Linoleum: Her rettes linoleumet ut med en tykk rundstokk.

Her rettes linoleumet ut med en tykk rundstokk.

Varianter av linoleum

RULLER
Linoleum på rull er den mest solgte typen til gulvbelegg, men det er ikke den mest gjør det selv-vennlige løsningen. De store, stive lengdene kan være vanskelige å håndtere – spesielt i rom med skjeve vinkler og mange rørføringer.

Det kan legges løst på gulv opptil 20 kvadratmeter. Men den beste løsningen er å lime det fast. Uansett om du limer eller legger det løst, skal underlaget være helt jevnt.

Linoleum til møbler og oppslagstavler er også på rull og kan kjøpes i metervis.

KLIKKFLISER TIL GULV
Klikkflisene er bygget opp på samme måte som laminat- og parkettgulv. De har en kjerne av en trefiberplate og er med fjær og not, slik at de kan klikkes sammen uten bruk av lim og skruer.

Øverst er flisene kledd med 2,5 mm tykk linoleum, og på baksiden har flisene en tynn korkkledning, som sikrer at flisene kan legges på et underlag med små ujevnheter uten at de synes på overflaten. Korkflaten begrenser også trinnstøy.

Flisene kan kjøpes som kvadratiske eller som rektangulære, og gir mange muligheter for spennende mønstre.

GULVFLISER TIL LIMING
Har du bruk for en løsning som er billigere eller tynnere enn klikkfliser, kan du velge alminnelige linoleumsfliser. De er bare 2,5 mm tykke.

Flisene hellimes og støtes sammen, kant mot kant. Vær oppmerksom på at de tynne flisene krever et helt plant underlag, for selv små ujevnheter avsløres tydelig.

Akkurat som klikkfliser, fås de tynne flisene i mange forskjellige størrelser.

Dimensjon

Linoleum på rull fås normalt i 2,5 og 3,5 mm tykkelse til gulv. Møbellinoleum er 2 mm tykk, mens linoleum til oppslagstavler er 6 mm tykk. Rullene er normalt cirka to meter brede, og rullene har en lengde på 28-33 meter, men du kan kjøpe de lengdene du vil.

Linoleumsfliser til liming fås typisk 2,5 mm tykke og med forskjellige mål, for eksempel:

 • 15 x 100 cm
 • 25 x 25 cm
 • 25 x 50 cm
 • 25 x 100 cm
 • 50 x 50 cm
 • 50 x 75 cm

Klikkfliser er cirka 10 mm tykke og fås i følgende dimensjoner:

 • 30 x 30 cm
 • 30 x 60 cm
 • 30 x 90 cm

Farger og mønstre

Linoleum finnes i utallige forskjellige farger og mønstre. Tidligere hadde fargene en kjedelig tendens til å falme, men dette problemet har produsentene løst.

  Akkurat nå leser andre ...