Bli kvitt strukturmalingen

Har du en overflate med strukturmaling, som en levning fra 80-tallet? Da har du sikkert også funnet ut at det ikke er enkelt å få veggen glatt igjen. Men det er ikke umulig. Her prøver vi fem forskjellige metoder, som viser hvordan du kan bli kvitt strukturmalingen for alltid.

Den nuppete strukturmalingen kan slipes vekk med grovt slipepapir, hvis du heller vil ha en glatt vegg.

En gang var det populært med strukturmaling på veggene. Nå vil mange av oss heller ha glatte vegger. Er du en av dem, så fortvil ikke! Det er mulig å få veggene glatte igjen.

Vi har prøvd ut fem forskjellige metoder – alt fra å dekke den nuppete flaten med gipsplater, multipuss, sandsparkel og en type tykk filt, “veggfornyer”, til helt enkelt å slipe den vekk. Metodene varierer i vanskelighetsgrad, pris, tidsforbruk og resultat, men alle etterlater seg en jevn og glatt overflate.

Hvilken metode du skal velge, avhenger av hvilket sluttresultat du helst vil ha. Og hvor mye du vil ofre på det – når det gjelder både tid og penger.

LES OGSÅ: Enkel og effektiv helsparkling med giraffsliper

Tidkrevende eller raske løsninger

Har du for eksempel gipsvegger med filt i resten av huset, er det opplagt å velge denne metoden. Da blir alle veggene i huset like. Men det er en litt tidkrevende metode. Det samme gjelder hvis du sandsparkler og sliper veggen, fordi det krever at du etterpå setter opp filt og maler. Til gjengjeld er begge disse metodene ganske billige.

Hvis du liker raske løsninger, kan du dekke strukturmalingen med en tykkere glassfilt. Multipuss kan også dekke strukturmalingen, men det er en litt mer tidkrevende metode.

Vi har testet metodene på en vegg som er malt med en interiørstrukturmaling. Vær oppmerksom på at du også kan finne strukturmalinger der det er blandet inn sement. Det er ekstra gjenstridig og krever grov redskap hvis det skal slipes vekk. Ellers kan du bruke en av de øvrige metodene.

Gipsplater

En gipsvegg er klassisk, med en glatt, jevn flate, der du har muligheten til å velge mellom forskjellige ferdige overflater, alt etter hva du gjør med veggen til slutt.

Fordeler

 • Pen, jevn overflate.
 • Blir helt jevn og glatt.
 • Billig.

Ulemper

 • Mye etterarbeid
 • det skal sparkles, settes opp filt og males.
 • Krever et underlag som er enkelt å skru i.

Pris: Cirka 30 kroner per kvm for gips og skruer.

Slik gjør du ...

1.

Plasser gipsplaten på veggen etter at du har skåret den til, slik at den passer i topp og bunn. Det er viktig at den plasseres i lodd, så den neste platen også kommer til å sitte rett når den støtes inn mot kanten på den første.

2.

Skru fast platen. Det er en god idé å streke opp platen, så du vet hvor skruene skal plasseres for å få feste i skjelettet på baksiden. Skru eventuelt et par skruer halvveis inn, før platen settes på veggen. Da kan du raskt skru den fast.

Sandsparkling

Du får en flott, jevn flate med sandsparkling. Du kan godt male direkte på den sparklede flaten, men veggen blir klart penest hvis du setter opp filt og maler.

Fordeler

 • Pen, jevn overflate hvis du etterpå setter opp filt og maler.
 • Billig.

Ulemper

 • Du må slipe og sparkle i flere omganger.
 • Ekstra arbeid, hvis du setter opp filt og maler.
 • Støv fra slipearbeidet.

Pris: Cirka 10 kroner per kvm for sparkelmassen

Slik gjør du ...

1.

Det første laget sandsparkel påføres med en bred sparkel (50-60 cm). Trekk det på - nedenfra og opp - og ikke vær gjerrig med sparkelmassen. Slip først strukturmalingen litt med grovt slipepapir, for eksempel korn 40, før du går i gang med sparkelen. La sparkelmassen tørke et døgns tid.

Slip veggen med slipepapir, korn 60, før du påfører det andre laget sparkelmasse. Sørg for å fjerne slipestøvet før du går i gang med sparkelmassen, slik at flaten er helt ren.

Multipuss

Multipuss er et sementprodukt, som gir en jevn, litt ru flate, med en anelse struktur, alt etter hvilken pusseteknikk du bruker. Den ferdige veggen kan stå rå eller males.

Fordeler

 • Flott, “rå” flate.
 • Få materialer.

Ulemper

 • Tungt arbeid, som krever litt håndlag.
 • Dyrt.

Pris: Cirka 150 kroner per kvm for “rå” multipussvegg

Slik gjør du ...

1.

Legg multipuss på et stålbrett, og trekk pussen på veggen. Den trekkes på i én omgang - nedenfra og opp i loddrette lengder, mens du trykker stålbrettet hardt mot veggen. Når pussen har satt seg etter 15-30 minutter, glattes overgangen mellom lengdene ut med et stålbrett. La pussen tørke litt opp, cirka 15 minutter.

2.

Overflaten fi lses, mens pussen fortsatt er litt fuktig. Filsebrettet beveges i sirkler med et lett trykk mot veggen.

Veggfornyer

En tykk veggfilt (150 gr per kvm) som utligner ujevnheter og gir en jevn og litt rustikk overflate. Den er lett å bruke, men dekker ikke alle ujevnheter i strukturmalingen. Veggen males etterpå.

Fordeler

 • Enkel å jobbe med.
 • Få materialer.

Ulemper

 • Veggfornyeren dekker ikke alle ujevnheter fra strukturmalingen, så flaten blir ikke helt jevn.

Pris: Cirka 60 kroner per kvm inkludert lim

Slik gjør du ...

1.

Sett veggfornyeren fast på veggen, og trykk den først lett fast med en tapetkost. I forkant har du smurt rikelig med lim på veggen. Limet hjelper til med å dekke ujevnhetene, så bruk mye og tykt lim. Veggfornyeren er skåret til i passe lange lengder med en skarp hobbykniv.

2.

Glatt ut filten en gummirull, når lengden sitter der den skal. Det presser ut eventuelle luftlommer og overskytende lim, og får veggfornyeren til å sitte pent og hefte skikkelig.

Sliping

Du får en glatt og jevn flate hvis du sliper vekk strukturmalingen med en plansliper med grovt slipepapir. Det er forbløffende effektivt. Og billig. Etterpå setter du opp glassfilt som males.

Fordeler

 • Pen, jevn flate.
 • Enkel metode.
 • Få materialer.
 • Billig.

Ulemper

 • Det støver mye.
 • Du må helsparkle, sette opp filt og male.

Pris: Cirka 5 kroner per kvm for slipepapir.

Slik gjør du ...

1.

Slip veggen med en plansliper med grovt slipepapir, korn 40. Beveg maskinen med sirkelbevegelser. Her er underlaget en gipsvegg, så du skal ikke trykke for hardt, fordi det kan ødelegge underlaget. Skal du slipe flere vegger, kan du leie en såkalt giraffsliper, som har en større rekkevidde.

2.

Skift til finere slipepapir, for eksempel korn 80 eller 120, og slip veggen igjen, så du får en helt glatt og jevn flate. Fjern slipestøvet, og veggen er klar til sluttbehandling.

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

  Akkurat nå leser andre ...

  Mer fra kategorien Maling