Gipsplater
En gipsvegg er klassisk, med en glatt, jevn flate, der du har muligheten til å velge mellom forskjellige ferdige overflater, alt etter hva du gjør med veggen til slutt.
Fordeler
- Pen, jevn overflate.
- Blir helt jevn og glatt.
- Billig.
Ulemper
- Mye etterarbeid
- det skal sparkles, settes opp filt og males.
- Krever et underlag som er enkelt å skru i.
Pris: Cirka 30 kroner per kvm for gips og skruer.
Slik gjør du ...
Plasser gipsplaten på veggen etter at du har skåret den til, slik at den passer i topp og bunn. Det er viktig at den plasseres i lodd, så den neste platen også kommer til å sitte rett når den støtes inn mot kanten på den første.
Sandsparkling
Du får en flott, jevn flate med sandsparkling. Du kan godt male direkte på den sparklede flaten, men veggen blir klart penest hvis du setter opp filt og maler.
Fordeler
- Pen, jevn overflate hvis du etterpå setter opp filt og maler.
- Billig.
Ulemper
- Du må slipe og sparkle i flere omganger.
- Ekstra arbeid, hvis du setter opp filt og maler.
- Støv fra slipearbeidet.
Pris: Cirka 10 kroner per kvm for sparkelmassen
Slik gjør du ...
Det første laget sandsparkel påføres med en bred sparkel (50-60 cm). Trekk det på - nedenfra og opp - og ikke vær gjerrig med sparkelmassen. Slip først strukturmalingen litt med grovt slipepapir, for eksempel korn 40, før du går i gang med sparkelen. La sparkelmassen tørke et døgns tid.
Slip veggen med slipepapir, korn 60, før du påfører det andre laget sparkelmasse. Sørg for å fjerne slipestøvet før du går i gang med sparkelmassen, slik at flaten er helt ren.
Multipuss
Multipuss er et sementprodukt, som gir en jevn, litt ru flate, med en anelse struktur, alt etter hvilken pusseteknikk du bruker. Den ferdige veggen kan stå rå eller males.
Fordeler
- Flott, “rå” flate.
- Få materialer.
Ulemper
- Tungt arbeid, som krever litt håndlag.
- Dyrt.
Pris: Cirka 150 kroner per kvm for “rå” multipussvegg
Slik gjør du ...
Legg multipuss på et stålbrett, og trekk pussen på veggen. Den trekkes på i én omgang - nedenfra og opp i loddrette lengder, mens du trykker stålbrettet hardt mot veggen. Når pussen har satt seg etter 15-30 minutter, glattes overgangen mellom lengdene ut med et stålbrett. La pussen tørke litt opp, cirka 15 minutter.
Veggfornyer
En tykk veggfilt (150 gr per kvm) som utligner ujevnheter og gir en jevn og litt rustikk overflate. Den er lett å bruke, men dekker ikke alle ujevnheter i strukturmalingen. Veggen males etterpå.
Fordeler
- Enkel å jobbe med.
- Få materialer.
Ulemper
- Veggfornyeren dekker ikke alle ujevnheter fra strukturmalingen, så flaten blir ikke helt jevn.
Pris: Cirka 60 kroner per kvm inkludert lim
Slik gjør du ...
Sett veggfornyeren fast på veggen, og trykk den først lett fast med en tapetkost. I forkant har du smurt rikelig med lim på veggen. Limet hjelper til med å dekke ujevnhetene, så bruk mye og tykt lim. Veggfornyeren er skåret til i passe lange lengder med en skarp hobbykniv.
Sliping
Du får en glatt og jevn flate hvis du sliper vekk strukturmalingen med en plansliper med grovt slipepapir. Det er forbløffende effektivt. Og billig. Etterpå setter du opp glassfilt som males.
Fordeler
- Pen, jevn flate.
- Enkel metode.
- Få materialer.
- Billig.
Ulemper
- Det støver mye.
- Du må helsparkle, sette opp filt og male.
Pris: Cirka 5 kroner per kvm for slipepapir.
Slik gjør du ...
Slip veggen med en plansliper med grovt slipepapir, korn 40. Beveg maskinen med sirkelbevegelser. Her er underlaget en gipsvegg, så du skal ikke trykke for hardt, fordi det kan ødelegge underlaget. Skal du slipe flere vegger, kan du leie en såkalt giraffsliper, som har en større rekkevidde.