Duellen: Alkydmaling vs. akrylmaling

Hva skal jeg male innendørs tre med – alkyd eller akryl?

Alkydmaling - lukter, men supersterk

Alkydmaling – populært kalt oljemaling – lukter kraftigt. Men den kan fortsatt være et utmerket valg til innendørs treverk, for den gir en sprø, robust og glatt overflate, som er enkel å rengjøre.

Akrylmaling vinner stadig større innpass – også på annet enn vegger og tak. For den lukter bare litt, og den er enkel å arbeide med. Men på innendørs treverk har den sine begrensninger.

Alkydmaling danner en robust overflate, som for eksempel fint tåler de mange daglige berøringene som trappens håndlist utsettes for.

Med alkydmaling kan selv folk uten maleerfaring enkelt få overflaten på innendørs treverk til å bli mer glatt, mer robust og mer ren-gjøringsvennlig enn du kan oppnå med vannfortynnbare malinger. Til gjengjeld lukter det skarpt mens du maler.

Alkydmaling er en ganske tyktflytende maling, som primært består av olje og alkyd (kunstig harpikslim fremstilt av råolje). I malingen er alkyden og oljen oppløst i terpentin. Når den fordamper, oksyderer alkyden langsomt, og det dannes en tykk, sprø og slitesterk skorpe.

Denne prosessen er forklaringen på alkydmalingens fordeler og ulemper.

At malingen herder langsomt betyr at du har god tid til å påføre den. Helt opp til 20 minutter kan det gå, før malingen blir så klebrig at den ikke kan bearbeides lenger. Og sam tidig betyr den langsomme prosessen at malingen selv flyter sammen og etterlater overflaten helt jevn og glatt.

Ulemper ved alkyd

Den helt store ulempen ved alkydmaling er terpentinen, som gjennom tiden har ødelagt mange maleres helse. Terpentinen fordamper raskt, slik at du puster inn ganske store mengder mens du arbeider. Derfor skal du alltid sørge for god utluftning, eller bruke vernemaske.

En annen ulempe ved alkydmaling er at den gulner med tiden. Noen malinger gulner raskere enn andre - og det er ingen sammenheng mellom pris og kvalitet, slik at du må prøve deg fram eller lytte til andres erfaringer. Generelt gjelder det likevel at spesielt lyse farger har det med å gulne.

Vannfortynnbar alkyd

Vil du unngå terpentinen, men gjerne beholde noen av fordelene, kan du velge alkydmaling som fortynnes med vann. Den typen kalles olje-emulsjonsmaling, og selges f.eks som “plastalkyd”. Malingen kan bearbeides i opp til sju minutter. Overflaten blir relativt glatt, men ikke like robust som vanlig alkydmaling.

Konklusjon

Den robuste overflaten gjør alkydmalingen opplagt til innendørs treverk som skal kunne tåle daglig slitasje. Til trappens håndlist, benkeplaten og vinduskarmen er den helt opplagt.

Akrylmaling - “luktfri”, men litt sårbar

Akrylmaling vinner stadig større innpass - også på annet enn vegger og tak. For den lukter bare litt, og den er enkel å arbeide med. Men på innendørs treverk har den sine begrensninger.

Akrylmaling fås i alle glanstrinn og til både vegger, tak, metall og tre. Men på sistnevnte bør du holde deg til treverk som ikke har særlig slitasje, for eksempel fotlister.

Med akrylmaling blir ikke overflaten like flott og glatt som med alkydmaling, men til gjengjeld lukter akrylmaling nesten ikke, og den er fri for skadelige løse midler. Det er de vesent ligste årsakene til at den er et populært valg til det meste innvendige malearbeidet. En annen årsak er at pensler og ruller enkelt renses i vann, på samme måte som malingsflekker også fjernes enkelt med en våt klut.

Akrylmaling inneholder millioner av små kuler av plastformen akrylat, som er blandet opp i vann. Når vannet fordamper, dannes en tynn, myk overflate, som tåler vanlig rengjøring når malingen er gjennomherdet.

Selv om akrylat er en form for plast, er det feil å forveksle akrylmaling med plastmaling. Det er to vidt forskjellige malinger, med forskjellige egenskaper. Den korrekte betegnelsen for plastmaling er pva-maling. Pva er en billigere type plast enn akrylat.

Ulemper med akryl

Akrylmaling skal påføres ganske raskt. Allerede etter cirka to minutter er overflaten så seig at den blir stripete hvis du bearbeider den mer. Oppdager du en flekk med for lite maling, må du vente til overflaten er tørr før du reparerer.

Den myke overflaten på akrylmaling er ikke så robust som alkydmalingen. Den tåler f.eks. ikke hyppig kontakt med fingerfett. Den tåler heller ikke at du setter varme eller fuktige ting på den. Og den har en tendens til å klebe hvis to malte flater er i direkte kontakt.

Det kan gi problemer noen steder - f.eks. hvis du skal male dører, benkeplater, vinduskarmer, håndlister på trapper eller vinduer. Hvis du på disse stedene vil unngå alkydmaling, kan du velge en akryl-emaljemaling. Den er litt dyrere, men den danner en mer sprø og robust overflate - litt som alkydmaling.

Konklusjon

Akrylmalingen er enkel å arbeide med, og lukten av maling forsvinner raskt. Men den har dessverre sine begrensninger når det gjelder innendørs treverk. Her bør du holde deg unna steder som utsettes for stor slitasje, eller steder der to malte flater berører hverandre. På f.eks. skap, rekkverkspiler og fotlister er akrylmaling et glimrende valg.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Maling