Slik maler du tregulv

Et gammelt og slitt tregulv kan få skinnende flott, nytt liv, hvis det får 3-4 strøk robust gulvmaling. Ikke noe av jobben med å male tregulv er særlig komplisert, men som med det meste annet gjør det selv-arbeid, avhenger suksessen av forarbeidet. Gulvet skal rengjøres godt, det skal grunnes og alle sprekker og skader skal sparkles, før du kan kaste deg over selve sluttmalingen.

Male tregulv: Slik males gulvet

Uansett fargevalg, gir heldekkende gulvmaling en stor forandring av rommet.

MALE TREGULV: FORBEREDELSE

1. Større ujevnheter fjernes først med et skrapejern i åreretningen, og deretter slipes det med slipepapir korn 120. Skal hele gulvet slipes, er det en fordel å bruke en slipemaskin.

2. På et plankegulv er det viktig å være nøye med å krafse fugene rene og støvsuge grundig. Ellers vil det havne skitt i malingen.

3. Gulvet støvsuges og vaskes grundig med grunnrens. Bruk en hard børste, slik at du får skrubbet godt. Skyll etter med rent vann, og la gulvet tørke helt.

4. Ved gulvlister, dørterskler og andre steder det ikke skal males, dekkes det til med maskeringsteip. Velg eventuelt en UV-resistent teip, som ikke etterlater limrester, selv om den sitter lenge.

TIPS: Vått i vått

Du får best og jevnest resultat hvis du maler et gulv etter vått i vått-prinsippet, og sørger for å la hvert strøk tørke etter anvisningene.

Prinsippet går ut på at malingen hele tiden skal være “våt” der du overmaler med en ny lengde. Maler du inntil et felt der malingen allerede er blitt for “tørr”, blir det nemlig veldig synlige overlappinger i form av områder der malingen dekker mer. I tillegg kan malingen skjolde hvis du maler på halvtørr maling.

For å holde styr på jobben, deles gulvet opp i mindre felt, der hvert felt passer til en full rull med maling. Når du maler feltene i riktig rekkefølge, sikrer du at nabofeltene alltid har våt maling.

Male tregulv: Vått i vått.

Gulvetmales i felter, i riktig rekkefølge. Da forsikrer du deg om at nabofeltene alltid er våte.

MALING AV TREGULVET

1. Et tynt lag maling smøres på med en pensel langs fotlistene, og andre steder du ikke kan komme til med en rull.

2. Malingen rulles på med en korthåret malerull i et tynt lag. Begynn i det ene hjørnet, og rull på i et friskt tempo i gulvbordenes lengderetning. Mal vått i vått, og sørg for at malingen dekker jevnt.

3. Når første strøk maling er tørt, sparkles alle småskader, sprekker og ujevnheter med akrylsparkelmasse.

4. Når sparkelmassen er tørr, slipes reparasjonene pene, og hele gulvet slipes lett med slipepapir korn 120. Deretter støvsuges og vaskes gulvet godt.

5. Neste strøk maling rulles på. Unngå å male i nøyaktig de samme feltene som ved første strøk, slik at lengdene forskyves. Rull i lengderetningen og vær nøye, slik at malingen dekker helt.

6. Tredje strøk rulles på i tverrgående retning i forhold til de to første strøkene. Må du ha et fjerde strøk for å dekke, rulles det også på tverrgående.

Et gulv uten sprekker

Hvis du vil ha et gulv uten åpne fuger, skal fugene først krafses rene, før de lukkes med akrylfugemasse. Gamle tregulv beveger seg ikke mer, så fugemassen vil bli sittende. Det blir penest hvis fugen ligger et par millimeter under gulvnivå. Da beholder gulvet bordstrukturen, og malingen slites heller ikke av i fugene.

En fugepatron rekker til 2-3 kvadratmeter, så det går med noen patroner til et helt gulv når skal male tregulv uten synlig fuger.

Male tregulv: Fugene først krafses rene, før de lukkes med akrylfugemasse.

Fugene først krafses rene, før de lukkes med akrylfugemasse.

Akkurat nå leser andre ...