Vi hører det ofte. Gjør det selvere som påståelige og skråsikre fastslår at “når det gjelder maling, kan du fint nøye deg med den billige”. Derfor kjøpte vi tre spann maling, et billig, et mellomdyrt og et dyrt, og utsatte dem for en sammenligningstest over fire uker.
REDAKSJONEN ANBEFALER: Slik skal du male vegg, hvis du vil unngå de klassiske feilene
De tre malingene i testen ble av en rekke byggvarehus utpekt som typiske og populære representanter for matt, ren hvit (glans 10) i de tre prisklassene kundene selv opererer med: “Så billig som mulig”, “God, men til en grei pris” og “Den beste malingen dere har”.
I artikkelen kan du lese mye mer om hvordan de tre typene maling klarte testen. Du kan blant annet lese om:
Innholdsoversikt
Slik testet vi
1000 gram av hver maling ble tømt opp i hvert sitt spann og tildelt hver sin faste langhårete rull (rullene var identiske). Dermed kunne vi etter hvert strøk veie nøyaktig hvor mye maling vi hadde rullet på.
På en vegg som ikke var malt på flere år, lagde vi tre felt på 50 x 50 cm til hver maling. Da kunne vi gi malingene noen utfordringer på den gamle hvite veggen. I tillegg til flater malt med kraftige farger (blå, rød og svart), fikk malingene også muligheten til å dekke skribling fra blyant, kulepenn og forskjellige typer tusjer.
Feltene ble malt etter malernes faste rutine, der vi fylte rullene godt, fordelte malingen i et så gavmildt lag som mulig og avsluttet med loddrette strøk. Dagen etter ble resultatet fotografert og bedømt, før neste strøk ble rullet på etter samme rutine.
Dekkevne
Som du kan se i skjemaet nederst på denne siden, dekket den billige og den dyre malingen en gammel, hvit vegg med to strøk. Den mellomste malingen dekket først etter det tredje.
Da det gjaldt testen med de kraftige fargene, var kvalitetsforskjellen tydelig etter første strøk. Den dyre hadde nesten dekket, mens de fargede feltene skinte kraftig gjennom på den billige og den mellomste malingen. Etter to strøk dekket den dyre fullstendig, mens de andre krevde et tredje strøk.
Når det gjelder de helt urimelige utfordringene (tusj, blyant, kulepenn, kaffeflekker osv.), må vi konstatere at mot sprittusj, spesielt den grønne fargen, kjemper selv den beste akrylmalingen en forgjeves kamp.
Når en fabrikant angir malingens dekkevne, er det litt som å selge gummistrikk på metermål. Jo tynnere malingen er, desto lengre vil den rekke, men jo dårligere vil den dekke. For å få begrepet til å gi mening, har vi målt opp hvor mange gram maling vi brukte før den dekket. Ut fra det har vi regnet oss frem til hvor mange kvadratmeter én liter av malingen reelt kan dekke.
Størst dekkevne med den dyreste
Det er mange usikkerheter i testen vår, det innrømmer vi. Men regnet ut på denne måten er det ingen tvil om at den dyreste malingen i virkeligheten rekker lengst og kan forsvare en stor del av den høyere prisen. Når to strøk av den billige malingen dekker bedre enn to strøk av mellomklassen, så skyldes det at den billige kan males på i tykkere strøk.
Vaskbarhet



Det kan ta flere måneder for en akrylmaling å herde til full styrke, og her ga vi testmalingenen våre kun to uker til å herde. Men testresultatene var likevel helt tydelige. Det kan kanskje stemme at vi ikke får mange ganger bedre dekkevne ved å betale mange ganger mer for en maling. Men de dyrere malingene kan enkelte ting som de billige slett ikke kan.
Kort sagt kan du ikke rense en vegg som er malt med den billigste maling med noe grovere enn en støvkost. Malingen i mellomklassen kan du derimot uten problemer vaske ren med en fuktig klut. Men krever flekkene såpe og skuresvamp, så stikker den dyreste malingen seg tydelig ut, og tar imot prøvelsene uten å la seg affektere.
Resultat
Vi har en god nyhet til deg som gjerne ofrer litt ekstra penger på maling når du maler vegger. Resultatet vårt viser med all tydelighet at du får hva du betaler for – og de skråsikre gjør det selv-erne har ikke rett.
Det betyr likevel ikke at billig maling er dårlig maling, eller at det alltid lønner seg å kjøpe den dyreste. Hvis du for eksempel bare vil ha veggene i kjelleren eller verkstedet litt penere og lysere, kommer du nemlig langt med den billige malingen til en drøy hundrelapp for et 3 liters-spann.
God maling dekker bedre
Til mange av husets mer brukte og synlige rom vil du med stor sannsynlighet også bli fornøyd med en maling til et par hundrelapper ekstra. Men ofrer du penger på en maling i profesjonell kvalitet, vil du oppdage at det er enklere å dekke veggen med den, og at den raskere flyter sammen til en jevn og flott flate. Ikke minst vil du kunne konstatere at de beste kvalitetene tåler å bli vasket ganske hardhendt. Så jo, det er stor forskjell på maling.
DEN BILLIGE
- Dekker raskt det enkle
- Laveste dekkevne i testen
- Tåler ikke å bli vasket
DEN MELLOMDYRE
- Tåler avtørking med fuktig klut
- God dekkevne
- Dekker ikke med to strøk
DEN DYRESTE
- Dekker godt med to strøk
- Beste dekkevne
- Tåler å bli skrubbet ren med svamp
Testen vår viser at når det gjelder maling, lønner det seg sjelden å spare! Ja, du maler flere kvadratmeter hvis du velger å kjøpe to spann mellomdyr maling fremfor ett spann av den dyre, men den dyre tåler til gjengjeld mye bedre å bli vasket.