Finn den riktige spesialmalingen

Det finnes mye spesialmaling med helt spesielle egenskaper som er skreddersydde til å løse helt spesifikke oppgaver. Få oversikt over de forskjellige variantene her.

Ny avansert teknologi, for eksempel nanoteknologi, drypper i stigende grad ned i dagens malingsspann. Det betyr at markedet tilbyr mye forskjellig maling med helt spesielle egenskaper, som er skreddersydde til å løse helt spesifikke oppgaver. Få oversikt over de forskjellige variantene her.

Hva brukes spesialmaling til?

MALING AV SPESIELLE OVERFLATER
Uansett om du skal male en rusten hageport, den nye pizzaovnen, en bølgete radiator eller betonggulvet i verkstedet, finnes det en spesialmaling som gir det beste resultatet.

MALING MED EFFEKTER
Denne gruppen rommer også maling som handler om å skape en overflate med et bestemt utseende, for eksempel selvlysende eller krakelerende, eller en overflate med en bestemt egenskap, for eksempel magnetisk.

Hvordan brukes maling på sprayboks?

Spraymaling kommer inn i selv de minste sprekker, så hvis du spraymaler innendørs, er det viktig å dekke til effektivt. Det mest opplagte er selvsagt de tingene som er i umiddelbar nærhet av emnet som skal males, for eksempel termostat og rør på en radiator (som vist til høyre). Men også vegger og gulv i rommet må dekkes til.

Særlig på loddrette flater er det viktig at du ikke sprayer for mye om gangen. Det beste resultatet får du med så tynne lag, at det ofte må både tre og fire strøk til før overflaten er helt jevn og pen. Du kan spraye på det neste strøket, så snart overflaten ikke lenger er våt, og har du bare sprayet på et veldig tynt lag, tar det kun få minutter.

##

Varianter av spesialmaling

RADIATORMALING
Til radiatorer, varmeelementer og rør (innendørs) skal du bruke en maling som kan tåle varme (typisk opptil 60 grader). Radiatormaling fås både på spray (400 ml) og i spann (0,5 l, 1 l og 2,5 l).

METALLMALING
Metallmaling til både inne- og utebruk kjøpes på boks med typisk størrelse på 0,75 l. Kan også brukes på rustne overflater, så lenge du fjerner løse flak og rengjør slik at malingen kan hefte.

VARMEFAST MALING
Til maling av vedovn, grill, eksosrør og varme motorer, skal du bruke en maling som kan tåle veldig høye temperaturer – helt opptil 800 grader. Det kan kjøpes på sprayboks som rommer 400 ml.

EPOKSYMALING TIL GULV
Tokomponent (blandes av to produkter) epoksymaling gir en spesielt slitesterk overflate, og er derfor opplagt til gulv. Hefter på både betong, tre, stein og fliser. Noen varianter fås i forskjellige farger.

FASADEMALING TIL KULDE
Normalt skal det være minst pluss 10 grader når du skal male utendørs. Men det finnes maling som kan påføres helt ned til 0 grader. Egner seg for eksempel til puss, porebetong og vannskurte overflater.

FASADEMALING MOT SKITT
Fasademaling basert på nanoteknologi gjør det vanskeligere for skitt å sette seg fast. Og når det regner, blir skitten lettere vasket vekk. Selvrensende maling finnes til de fleste typer overflater til hus.

Effektmaling

TAVLEMALING
Med tavlemaling kan du male en tavle rett på veggen, og enkelt male over den igjen, hvis du blir lei av den. Hefter på vegger av både treverk og metall, og fungerer best i to strøk på en jevn overflate. Kjøpes normalt i bokser på cirka 0,5 liter.

MAGNETMALING
Med tre strøk magnetisk maling kan du gjøre om en del av veggen til en magnettavle. Etterpå kan magnetmalingen overmales med vanlig veggmaling, uten å miste effekten. Kan brukes på for eksempel filt, strie, puss, gips, betong og tapet.

SELVLYSENDE MALING
Med refleks på spray, er det lett å få nesten alt til å kunne synes i mørket. Opplagt til for eksempel sykkelen eller en mørk stolpe i carporten. Finnes i forskjellige farger i 200 ml spraybokser.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Maling