Mal deg større rom

Du kan oppnå en langt bedre utnyttelse av rommene dine kun ved hjelp av maling. Les vår miniguide og lær hvordan du kan bruke fargene og utnytte lyset, slik at rommene virker større enn tidligere.

Det finnes nesten ikke noe bedre enn å gi nytt liv til boligen din. Og det er herlig å se hvordan møblene kommer til sin rett ved å endre farger i stuen. Virker rommene dine små fordi fargen på vegger og tak gir et inneklemt inntrykk? Eller gir rommene dine et kaldt og klinisk inntrykk fordi de er malt i blålige farger? Noen rom skal være lyse og luftige, f.eks. soverom, mens oppholdsrom skal være hyggelige og intime.

Det er flere ting du kan se på når du velger farger. Dels hvor lyse eller mørke de er, og hvilken innflytelse det vil ha på rommet, og dels varmen i fargen. Gul og oransje, som de varmeste fargene, skaper en hyggelig atmosfære, mens blå nyanser gir en kjølig stemning.

Fornemmelsen av rommenes størrelse kan endres, som vi viser på de manipulerte bildene på neste side.

Her har vi malt rommet i kjølige blå og lyse toner, noe som gir et rent og romslig uttrykk. Velegnet for eksempel i en sydvendt stue, der det kommer inn mye sol.

Da vi malte endeveggen mørkere enn sideveggene, fikk vi rammet inn vinduet, og trukket veggen inn mot oss. Sideveggene ble lysere, og åpnet rommet mer.

Her har vi med gylne farger gitt stuen en varm og intim atmosfære. Velegnet i nordvendte rom, og i rom der funksjonen er hygge. Samtidig ser stuen dypere ut.

Her har vi lagt inn et mørkt tretak for å vise hvordan det presser rommet. Du kan kompensere ved å lysne treet, eller ved å male veggene mørke. Det siste får dog ikke rommet til å virke større.

Slipp lyset inn i stuen

Mal alle sprosser og karmer hvite, og få opp til 20 prosent mer lys inn i stuen.

Farger ser ikke like ut hele dagen fordi lyset varierer. Og jo mer lys du slipper inn, desto større virker rommene dine. Uten å bygge om kan du slippe inn mer lys ved kun å male vinduene og vinduskarmene dine.

Start med å male sprossene hvite og blanke, det reflek-terer lyset best. Gjør det samme med karmene, de blir også enklere å vaske når de er malt med en blank maling. Og med blank mener vi her glans 90 - helblank. Til sist kan du få vinduene til å virke større ved å male en 10 cm bred ramme på veggen rundt karmene. Her skal du dog bruke en maling med samme glansgrad som veggen.

Akkurat nå leser andre ...