Maling av paneltak – slik gjør du det

Forarbeidet med rengjøring, grunning og fuging av sprekker sparer både tid og maling når du skal male panelbord. Her kan du se hvordan det gjøres – trinn for trinn.

Intro

Effekten av å male halvgammelt, gult furupanel hvitt, er fantastisk. Det er ikke bare pent i seg selv, det får også boligen til å virke større og lysere. Hvis du vil selge huset, vil det med en gang gjøre huset mye mer innbydende for en kjøper. Hvis du ikke skal selge, er det desto bedre, for da får du selv stor glede av den relativt beskjedne innsatsen.

Før du begynner å male paneltak

Når du maler panelbord hvite, skal du gjøre som maleren ville gjort.

Det krever grundig forarbeid, men det tjener seg deretter rikelig inn når du skal male. Alt i alt vil du bruke mindre tid enn om du prøver å male med en gang, og resultatet ditt blir mye flottere når du følger maleren i alle hans fire faser.

  1. Først rengjør du panelbordene og dekker til det som ikke skal males.
  2. Da maler du raskere, og malingen havner kun der du vil ha den.
  3. Etterpå legger du på en grunning som sperrer inn nikotin, sot, harpiks og annet som kan svette ut.
  4. Deretter tetter du sprekker og hull. Særlig de hullene profilene danner mot listene. De er en naturlig del av et ubehandlet tak, men de blir altfor tydelige når du maler.

Til slutt skal du male. Det går fort, og det blir pent.

Veiledning

01
Fjern støv, og lag skarpe grenser 2 Trinn

Vi begynner med å rense bordene som skal males rene for støv og spindelvev. Bruk en støvsuger - og gå over alle hullene ved profilene med et lite munnings-stykke på støvsugeren.

Du trenger ikke å vaske bordene når du maler med en sperregrunning.

Deretter dekker vi til alt som ikke skal males. På gulvet kan du bruke filt eller papp, som teipes fast. Her skal vi male både taket og veggene, men vi maler ikke fotlistene, så de dekker vi til.

Male paneltak: Vi støvsuger og dekker til gulvet 1

Vi støvsuger og dekker til gulvet. Det gjelder å fjerne alt støv fra panelbordene. Støvsug først flatene, og deretter alle hull mellom bordene. Gulvet dekkes helt med gulvpapp eller tildekkingsfilt, som teipes godt fast.

Male paneltak: Fotlistene teipes på oversiden 2

Fotlistene teipes på oversiden, for de skal ikke males. Teipen trykkes godt fast, slik at vi både kan fylle hullene og male uten å tenke på å treffe listene.

TIPS: Når du ruller ut papp, holder du 1 cm avstand til veggen, så du kan teipe kanten.

02
Skjul underlaget med en grunning 4 Trinn

Så er det tid for å male - men bare med en grunning, ikke med sluttmalingen.

Alle grunninger binder og dekker, men her skal grunningen også hindre, at fargestoff i treet og mange års avleiringer av nikotin, sot og annet trenger ut og gir skjolder i malingen.

Derfor bruker vi en sperregrunning. Den tar kanskje farge selv, men fargen går ikke videre ut til neste lag, og vil derfor heller ikke misfarge den malingen som du senere avslutter med.

Male paneltak: Vi ruller ut rikelig med grunning på et lite felt 1

Vi ruller ut rikelig med grunning på et lite felt. Det er kun for å fordele malingen over området uten å måtte bruke pensel, med risiko for at malingen renner ned på armene. Vi prøver ikke å legge maling i profilene med rullen.

Male paneltak: Så stryker vi over med en pensel 2

Så stryker vi over med en pensel, som ikke trenger å bli dyppet i spannet, men bare jobber med malingen rullen har etterlatt. Grunningen strykes inn i sporene mellom bordene, og vi stryker over alle stedene der rullen ikke kan komme inn.

Male paneltak: Vi går videre, felt for felt 3

Vi går videre, felt for felt, med rull og pensel. Det skal planlegges, slik at du så sant det er mulig bare maler inn mot nabofelter som ikke er helt tørre, ellers skapes to lag. På veggene kan du droppe rullen og bare bruke pensel, hvis du vil.

Male paneltak: Bordene slipes ganske lett 4

Bordene slipes ganske lett med en slipesvamp når grunningen har tørket minst fire timer. Dermed fjerner du ujevnheter i malingen, uten at du sliper malingen av kantene på bordene. Når du har slipt, støvsuger du området igjen.

03
Tett alle hull og sprekker 5 Trinn

Den hvite grunningen har dekket flatene - og den har samtidig fremhevet alle sprekker og hull. Det gjelder særlig de hullene som profilene i panelbordene skaper mot listene.

Hullene er pene hvis bordene står ubehandlet, men nå ser de svarte og stygge ut. Det er til å leve med, og rommet er blitt lysere, men vil du ha et helt perfekt resultat, lukker du alle hullene. Med litt øvelse går det fort. Det ser flott ut, du slipper hull som samler støv og malejobben blir enklere.

Male paneltak: Fyll akrylfugemasse i hullene 1

Fyll akrylfugemasse i hullene - og i sprekken mellom panelbordene og taklisten. Ved å skjære spissen på fugepatronen skrått av, kan du noenlunde kontrollere at du fyller godt opp uten å få for mye ved siden av.

Male paneltak: Så glatter vi ut fugemassen i hullene 2

Så glatter vi ut fugemassen i hullene. Det gjøres enklest med en finger. Her hjelper det ikke med selv de beste fugebrikkene. Før hver utglatting, fukter vi fingeren på en svamp med vann, slik at ikke fugemassen blir hengende fast.

Male paneltak: Skjøten glatter vi med en svamp 3

Skjøten glatter vi med en svamp, fordi det også her er for vanskelig å bruke fugebrikker. Dypp svampen i vann, og vri den hardt opp, slik at du ikke vasker ut fugemassen. Skyll svampen ofte, og gjenta prosessen til fugen er glatt.

Male paneltak: I hjørnene fylles sprekken mellom panelbordene 4

I hjørnene fylles sprekken mellom panelbordene. Her fylles det godt med fugemasse i, slik at den ikke sprekker opp. I hjørnet kan du glatte med en fugebrikke - eller med en svamp. Vi tetter også hullene mellom veggen og fotlistene.

Male paneltak: Alle andre hull tettes 5

Alle andre hull tettes. Hull etter slag og skruer glattes best med en hard sparkelmasse som ikke synker. Til sprekker bruker vi den elastiske fugemassen.

04
Avslutt med hvit maling 1 Trinn

Først nå er det tid for å åpne spannet med den hvite sluttmalingen. Den er ikke særlig god til å skjule ujevnheter i underlaget - den kan ikke tette hull og sprekker - men den samler alt under en flott og sterk overflate, etter at vi har laget en perfekt bunn.

Vi maler to strøk - kanskje tre også, det bedømmer du selv. For sikkerhets skyld bruker vi også en sluttmaling som er sperrende, slik at vi er ekstra gardert mot misfarging fra underlaget.

Male paneltak: Dagen etter kan du male med første lag sluttmaling 1

Dagen etter kan du male med første lag sluttmaling. Igjen først med rull, så med pensel, i felt efter felt. Avslører malejobben hull, tetter du dem med fugemasse. Vent til neste dag med å gi neste strøk maling, dermed blir det helt perfekt.

Materialer

• Gulvpapp
• Maskeringsteip
• Hvit sperregrunning
• Maling (bruk helst grunning og sluttmaling fra samme produsent)
• Akrylfugemasse
• Sparkelmasse

Verktøy

• Langhåret malerull
• Pensler, bred og liten rund
• God fugepistol med stopp
• Finkornet slipesvamp

Video

TIPS: Unngå lo fra malerullen

TIPS: Unngå løse penselhår i malingen

TIPS: Utsett rengjøringen av malerverktøyet

TIPS: Skrått snitt på fugespissen

TIPS: Forleng fugemassens levetid

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Tretak