Få solid fundament med stolpespyd
Har du opplevd å miste et stakitt i en storm? Eller en redskapsbod? Det skyldes sannsynligvis dårlig fundamentering. Dette problemet vil du unngå hvis du bruker stolpespyd. Med stolpespyd sitter stolpen nemlig bedre fast i bakken, og dermed må det mer til før den velter.
Stolpespyd kan brukes til mange ting
Det er opplagt å ty til stolpespyd når stolpene til gjerdet skal settes opp. Men stolpespyd kan også være et smart valg og et fint alternativ til å støpe stolpene i bakken til mindre konstruksjoner, for eksempel et tørkestativ eller en liten hagebod.

Gjør som over 80.000 andre ...
Meld deg på nå, og få Gjør Det Selvs nyhetsbrev direkte i innboksen 2 ganger i uken.
Montering av stolpespyd
Med stolpespyd blir stolpene hevet litt over bakken, og dermed er ikke treet direkte i kontakt med underlaget. Det betyr at treet er mindre sårbart, og ikke vil råtne like fort som hvis du ikke brukte stolpespyd. Et stolpespyd er den enkleste formen for punktfundament, altså et fundament som hever stolpen over bakken. Med stolpespyd til stolper bankes stolpespydet i bakken med en slegge. Legg en trekloss oppå, slik at du ikke lager merker i stolpespydet.
Du kan ikke bruke stolpespyd til alt
Bruker du stolpespyd til stakittet ditt får du et solid fundament, ettersom stolpene blir mindre utsatt for vann og fukt, og dermed også sopp og råte. Men det er begrenset hvor sterke stolpene blir, selv om det er brukt stolpespyd. Bygger du et lukket gjerde der vinden ikke kan blåse gjennom, kan vinden likevel dra med seg gjerdet. Stolpespyd er best til små, lave gjerder. Skal du bygge større, høyere og tettere, må du støpe fast stolpene.
Alternativer til stolpespyd
Hvis du ikke stoler på at stolpespyd kan gi fundamentet nok styrke, finnes det andre alternativer. Det kan for eksempel være jordskruer. Det er tykke skruer med gjenger som skrus ned i bakken og gir forankring til stolper eller tilfarere på en terrasse. Stolpesko som graves ned i bakken, lar deg også heve stolpene samtidig som de gir mye styrke under bakken.
LES OGSÅ: Slik bruker du stolpesko