Slik vedlikeholder du kompositt

Selv om vedlikeholdsfrie materialer ikke blir ødelagt av fukt og skitt, kan de likevel bli stygge. Kompositt kan for eksempel falme, og det kan få skjolder. Du kan heldigvis få det pent igjen med litt rengjøring.

Vedlikehold vedlikeholdsfrie materialer

Det har stått en krukke samme sted hele sommeren, slik at fukt har blitt stengt inne. Det har skapt en ring og misfarging på kompositterrassen.

Vedlikeholdsfrie materialer råtner ikke, slik treverk gjør med tiden, men de kan bli skitne, det kan gro alger på dem eller de kan falme. Det siste gjelder dog mest kompositt. Alt dette er småproblemer, som ikke går utover styrken, men pent er det ikke. Som regel er det ikke verre enn at rengjøring og litt arbeidsinnsats kan fikse det.

Her kommer du langt med vanlige rengjøringsprodukter som grunnrens og algefjerner. Det finnes også produkter som er utviklet spesielt til kompositt, blant annet impregneringsprodukter som gjør materialet mer motstandsdyktig overfor både skitt, alger og UV-stråler fra solen.

Det er smart å behandle for eksempel en terrasse med impregnering, fordi den typisk er utsatt for mye sol og slitasje. Samtidig er det et sted du oppholder deg mye, slik at du i høyere grad vil verdsette et pent utseende her enn på for eksempel et nordvendt gjerde. Det er også praktisk å impregnere steder som sitter utsatt, eller der det er vanskelig å komme til, for eksempel vindskier eller forkantbord.

LES OGSÅ: Slik bruker du komposittbord

Impregnering mot UV-stråling

Hvis kompositt ligger eller står åpent og sydvendt, slik at det får mye sol, vil det kunne falme. Det er en løpende prosess, som allerede starter etter 3-4 måneder, og etter et par år med mange solskinnstimer vil falmingen være enda tydeligere. Har du kompositt som blir utsatt for mye UVstråling, er det en god idé å impregnere bordene hvis du vil unngå at de falmer. At de falmer, betyr likevel ingenting for styrken på kompositten. Det er kun et spørsmål om utseende.

Fjern skitt, pollen og støv

Skitt, pollen og støv bør fjernes fra en kompositterrasse, slik at det ikke setter seg fast og danner grobunn for alger og andre ting som kan gro fast. Det kan nemlig føre til misfarging. Derfor er det en god idé å feie kompositten jevnlig. Hvis terrassen likevel er skitten, kan du rengjøre den med vanlig rengjøringsmiddel og en stiv kost. Ved vanskelige flekker og kraftig tilsmussing kan du eventuelt forsiktig bruke en høytrykksvasker med en myk børste på – aldri spyl direkte med hard stråle.

Vær oppmerksom på fukt

Har du vedlikeholdsfrie materialer som kompositt som vender mot nord og står i skygge konstant, kan det fort bli algevekst på dem. Den skyggefulle plasseringen gjør at materialene ofte er fuktige, noe som gir gode betingelser for algevekst. Det kan du fjerne med algerens. Det kan også bli striper og misfarginger som følge av fukt hvis det for eksempel har stått en krukke på samme sted hele sommeren. Slike striper og misfarginger kan du forsøke å fjerne med 1 del klorin til 5 deler vann, hvis ikke vanlige rengjøringsprodukter som grunnrens eller algerens virker.

Produkter til kompositt

Det finnes etter hvert en del produkter på markedet til rengjøring av kompositt, også produkter til impregnering, som gjør kompositt mer motstandsdyktig overfor skitt og UV-stråling, slik at for eksempel alger har vanskeligere for å etablere seg og kompositten ikke falmer så lett. For eksempel har Hageland produkter innen merket Golden Care, som er spesielt beregnet for vask og impregnering av kompositt. Vaskemiddelet på bildet koster 249 kroner.

    Akkurat nå leser andre ...