Skruen - Sterk og enkel å fjerne
Skruens gjenger holder godt fast i underlaget, og skruen er enkel å fjerne igjen. Til gjengjeld tar hodet større plass, og skruer koster gjerne dobbelt så mye som en tilsvarende spiker.
LES OGSÅ: Den effektive spikerpistolen
Skruer har gjennomgått en rivende utvikling de siste årtiene, der de stadig sterkere og mer mobile skrumaskinene har gjort det mye enklere å vri en skrue inn på plass.
Skruens grunnleggende fordeler er de samme som før: Skruens gjenger biter seg godt fast i materialet, den kan skrus inn uten å banke underlaget bakover, og tingene er enkle å adskille etterpå. Men når vi snakker om skruer, handler det ikke om den gang du skulle vri i den tykke, koniske treskruen med en retthodet skruetrekker som bare med et eget håndlag holdt seg på plass i skruehodet. I hyllene i byggvarebutikkene finnes det i dag skruer til nesten alle tenkelige oppgaver, og skruen har i samarbeid med skrumaskinen overtatt en lang rekke av de oppgavene som tidligere var spiker-nes domene. Felles for de fleste er de høye og skarpe gjengene, som gir en stor uttrekksstyrke, men som ofte vil være for tunge å skru inn med håndkraft.
Og ofte er kroppen så tynn at du kan skru uten å forbore, og uten at emnet sprekker. Forboring gir den sterkeste sammensettingen, men du kan normalt klare deg uten - eller ta deg tid til å bore.
Kortere og sterkere
De største forskjellene ligger i hodets utforming og det materialet skruen er laget av, samt overflatebehandlingen. Men også gjengene blir stadig mer spesialiserte, og du kan i dag finne skruer til et utall av forskjellige materialer, platetyper, kombinasjoner av materialer, og så videre. Du kan altså løse langt flere oppgaver mye bedre enn før - men du må også stadig oftere i byggvarehuset for å finne akkurat den ene skruen som kan brukes til den ene oppgaven.
En av skruens fordeler er trekkstyrken, som enkelt holder styr på skjeve plater og bord, og skruen skal ikke like dypt i underlaget som spiker for å få tak.
Skruen kan ofte trekke emnet på plass, og da skruen trekker seg selv ned, trenger emnet ikke på langt nær samme understøtting som når du spikrer.
Konklusjon
Skruen er generelt spikeren overlegen i styrke, den er enklere å jobbe med og enklere å få ut igjen. Til gjengjeld er den dyrere, vanskeligere å skjule - og ofte for klossete til tynne lister.
Spikeren billig, rask og diskret
Spikeren har i flere tusen år holdt tingene våre sammen, og i all sin enkelhet vil den gjøre det også i fremtiden. Men oftere og oftere vil vi skyte inn spikeren, hvis vi da ikke velger skruer i stedet.
Spikeren er enkel, rask og billig. Vi har slått spiker i tre siden jernalderen, og det fortsetter vi med å gjøre mange år fremover, selv om spikeren er blitt overgått av skruer på veldig mange områder de senere årene.
Først og fremst er det så rørende enkelt å slå i en spiker. Du skal ikke finne akkurat den bitsen som passer til spikeren. Du har ikke bruk for ledning eller batteri. Du trenger ikke å forbore. Det eneste du har bruk for er verdens enkleste verktøy: en hammer.
Og så har spiker også mange sterke sider i forhold til skruen. En av de store fordelene er at spikerhoder er mer diskrete og enklere å skjule enn skruehoder. Etter et lag maling synes stort sett ikke brede spikerhoder, og dykkertene forsvinner nesten helt, særlig de minste.
Det gjør det naturlig å spikre bordkledning, men det gjør også spiker til det beste valget ved mange finere jobber. Ikke minst fordi spiker kan være mye tynnere enn skruer, og ikke trenger et stort hode til bitsen. Tykkelsen skal grovt sagt bare være slik at spikeren kan slås i uten at den bøyes - det skal mye til for å knekke det seige stålet spiker lages av.
Og du kan faktisk få spiker som biter seg like godt fast som skruer. Problemet med dem er at de ikke er til å få ut igjen! Det endrer likevel ikke det faktum at spiker på mange områder har måttet vike for skruene de siste årtiene. Og selv om hammeren er et så enkelt verktøy, krever den ofte et bedre håndlag enn en skrumaskin, og ofte er det raskere og lettere å skru ting sammen enn å spikre.
Men spikeren har vunnet tilbake tapt terreng - ved å si farvel til hammeren. Spesielt travle håndverkere bruker spiker i store mengder, men de skyter dem inn.
Spikerpistolene er nemlig lynraske. Spikeren er i bunn før skruen er skrudd èn runde, neste spiker er klar med det samme, og du har hele tiden en hånd fri. Men skytespiker krever dyrere og spesielt verktøy, så sannsynligvis vil det som med skruene ta litt tid før de er allemannseie hos gjør det selv-folket.
Konklusjon
Spiker og dykkert er best i lister og små emner, de gir diskrete skjøter og er rimelige. De holder generelt mindre fast enn skruer, og de er vanskeligere å få ut.