Hyllene med spiker og skruer i byggvarehusene kan virke uendelig lange – akkurat som med utvalget av spiker og skruer. Heldig er den som kan gå rett inn og finne akkurat den skruen han har bruk for.
Det finnes med andre ord et hav av forskjellige spiker og skruer, og det kan være vanskelig å finne ut hvilken type skrue eller spiker du trenger til de forskjellige oppgavene.
Sponskruen
Den mest kjente skruen er sponskruen, som er den klassiske skruen. Skruen er laget av herdet eller rustfritt stål. Skruen til alt, finnes i utallige størrelsen og utgaver. Skruen krever noen ganger forboring før du skrur den inn.
Montasjeskruen
Den forbedrede sponskruen, som verken krever forboring eller undersenking. Fibercutspissen skjærer opp treets fibre, slik at risikoen for at treet sprekker er minimal. Gjengene går helt ut til spissen, så skruen trekkes inn i treverket fra første omdreining. Gjengene har høy stigning. Det betyr at skruen trenger langt inn for hver ny omdreining.
Treskrue med fresespiss
Med denne skruen fanger spissen det harde treverket eller mdf-platen med en gang. Skruen har gjenger med lav stigning, som griper godt fast i treverk og plater. Freseribbene rett over spissen baner vei for resten av skruen, altså før materialet begynner å sprekke, men slik at spissen likevel trekker. Hodet har freseribber på kantene. Det hjelper til med å undersenke skruehodet, slik at du slipper å undersenke før du skrur.
Gipsskrue til tre
Spesiallaget til å holde fast gipsplater på treskjelett. Den har en høy gjengestigning, som sikrer at skruen skrus inn raskt. Det trompetformede hodet skåner gipsplatenes papplag, slik at det ikke går i stykker når skruene skrus inn. Hodet har for øvrig alltid phillipsspor (PH2), fordi det er sporet som slipper bitsen enklest når du skrur med dybdestopp.
Gipsskrue til stål
Designet for å sette gipsplater på stålstendere. Takket være borspissen, kan den skru seg inn i stålprofiler helt opptil 2,25 mm i tykkelse. Trompetformet hode, som sikrer at skruen ikke ødelegger pappoverflaten på gipsplaten.
Redaksjonen anbefaler: Den riktige pluggen til gipsvegger
Beslagskrue
Designet spesielt til å holde optimalt fast på byggbeslag. Den brede, og litt koniske halsen, rett under hodet, lukker hullene på byggbeslagene helt. Det kraftige runde hodet legger seg flatt oppå beslaget, og holder det fast til emnet.
Glasslistskrue
Brukes, som navnet indikerer, til å skru fast de listene som skal holde vindusglass på plass. Veldig slank skrue av rustfritt stål med linseformet hode. Borspissen er så sterk, at den kan gjennombore stål. Det reduserer risikoen for at du sprekker opp treverket. Det samme gjør freseribbene på undersiden av skruens lille hode.
Skrue til hardt tre
Med denne typen spesialskrue trenger du ikke å forbore, heller ikke når terrassebordene er av veldig hardt tre. Gjengene rett under hodet skjærer i stykker de gjengene som gjengene i spissen skar i treet. På den måten blir det plass til den brede halsen, som presser trefliser ned i hullet og terrassebordet ned mot underlaget.
Isolasjonsskrue
Ideell når du skal passere et lag isolasjon, før skruen kan få tak. Den glatte halsen gjør at isolasjonen glir på plass, og minimerer en eventuell kuldebro, fordi den ikke trekker i stykker isolasjonen. Fås med spiss til tre, og med borspiss som går i stålprofiler.
Karmskrue
Kraftig skrue av herdet stål; kalles karmskrue, avstandsskrue eller betongskrue. Brukes til montering av dør- og vinduskarmer direkte i betong, porebetong, Leca og murstein. Det glatte stykket på skruen gjør at karmen ikke blir trukket for langt inn når skruen skrus i. Skruen kan skrus direkte i murverk uten bruk av plugger, bare det er forboret med et bor som passer til skruens tykkelse.
Ødelagt spor
Mange av oss har kjent på frustrasjonen over en skrue med et ødelagt spor, som gjør det umulig å få en skrubits til å få tak. Det finnes heldigvis en løsning. I vår artikkel
“Skrue med ødelagt spor”, kan du se hva du kan gjøre med en ødelagt skrue.
Spiker er smart
Selv om de blir presset av skruene, gir ikke spikrene opp. Det er fortsatt mange steder der du med fordel kan bruke spiker og hammer. Med noen velvalgte esker spiker på hyllene i verkstedet kan du klare det meste.
Den klassiske spikeren
Den firkantede spikeren med hode er den klassiske og allsidige spikeren. Spikeren er sterk og kan brukes til alt fra planker til større tømmerkonstruksjoner.
Rund spiker med hode
En rund spiker med hode gir en svakere sammenføyning enn firkantet og hulkilformet spiker. Til gjengjeld minsker risikoen for at treet sprekker. Arbeider du med forholdsvis spinkle materialer eller nær kanten, kan det derfor være en fordel å bruke en rund spiker.
Rund dykkert
De runde dykkertspikrene er en spiker du bruker innendørs der du vil unngå å kunne se spikerens hode. Spikeren har et begrenset feste, noe som også er grunnen til at spikeren primært brukes til å holde fast listverk og lignende.
Firkantdykkert
Det finnes også en spiker som kalles firkantdykkert. Det er en større spiker enn den runde dykkerten, og en spiker du kan bruke utendørs, for eksempel der du vil senke spikerhodet ned i et terrassebord. Firkantdykkert er for øvrig mest brukt innendørs, og er den mest vanlige innfestingen til veggpanel og listverk – når du ikke bruker spikerpistol.
Lektespiker
Varmforsinkede lektespiker er spesielt beregnet på taklekter. Vil du vurdere et annet alternativ til for eksempel din egen carport, skal du velge skruer.
Pappspiker
Klassiske pappspiker med ekstra flate og tynne hoder gir feste til den litt sprø pappen uten å gi buler i det neste laget med takpapp. De fås vanligvis som varmforsinkede. De lengste, fra 45 til 75 mm, benevnes som skiferspiker – til festing av takskifer.
Bølgestift
Bølgestiften brukes til å føye sammen porebetongblokker mens limet mellom dem herder. De blir slått ned på tvers av fugen, og holder på den måten to blokker sammen.