Her skal du bruke spiker

Spiker er brukt siden oldtiden, med god grunn. Når emner skal settes fast, er spiker ofte det enkle svaret. Jobben går fort, og det er både enkelt, billig og holdbart. I tillegg krever det ikke annet verktøy enn en hammer.

Uansett om spikerne er lange eller korte, eller om de skal slås rett inn eller på skrå, krever det bare en hammer.

Uansett om spikerne er lange eller korte, eller om de skal slås rett inn eller på skrå, krever det bare en hammer.

Hva brukes spiker til?

KLEDNING

Kledningsbord kan også skrus fast, men det er enklere å bruke spiker. Hvis bordene er trykkimpregnert (eller seder eller lerk), skal du bruke syrefaste, rustfrie spiker.

KONSTRUKSJON

Når en skillevegg skal settes opp, er det fortsatt mange som sverger til spiker. Spikeren skal være dobbelt så lang som emnet som skal spikres fast.

SMÅTING

Spiker er opplagt til en rekke småoppgaver: Lister spikres fast med dykkert, bilder henges opp med spiker, forkantlister spikres på benkeplater og karmlister spikres sammen i hjørnene.

Hvor brukes spikerpistol?

Når det skal spikres veldig mange spiker, for eksempel ved en ny kledning, innvendig panel eller ved listing mot tak og gulv, har du virkelig nytte av en spikerpistol. Tidligere var de dyre og krevde en kompressor, og det var mest håndverkere som brukte dem.

I dag kan du kjøpe spikerpistoler på batteri, i tillegg til greie priser. Og har du først opplevd å banke inn 3-400 spiker i en fei, vil du aldri mer unnvære en spikerpistol.

Spikerne kommer i rull eller på skinner, avhengig av pistolen, og det er etter hvert mulig å få de fleste vanlige spiker til spikerpistoler. Det er dog smart å sjekke hvor stort spikerutvalget er til den spikerpistolen du vurderer å kjøpe.

Varianter av spiker

FIRKANTEDE SPIKER

De vanligste spikerne, som har stor gripeevne. I mange andre land brukes runde spiker med et spor i, som også griper godt. Fås som blank spiker til innendørs bruk og galvanisert til utendørs.

RUNDE SPIKER

Griper ikke like godt som firkantede, og er også lettere å trekke ut. Brukes ofte i spikerpistoler. Runde spiker er ikke så tilbøyelige til å sprekke treet som firkantede. Derfor kan de også settes tettere.

BESLAGSPIKER/KAMSPIKER

En variant av runde spiker, men med kraf-En kraf tige spor, som gjør den vanskelig å trekke ut. Fås både rustfrie til utendørs bruk og som blanke (elgalvaniserte) til innendørs bruk. Også til bruk i spikerpistol.

DYKKERT

Små spiker med et lite hode, som gjør det mulig å slå det ned under overflaten (dykke det). Fås runde og firkantede til uten- og innendørs bruk.

PAPPSPIKER

Brukes til innfesting av både takbelegg, vindpapp, beslag og skifertak. Fås som blanke, som må dekkes av for eksempel takbelegg, eller galvaniserte, som kan tåle vær og vind.

MESSINGSPIKER M.M.

Messingspiker brukes mest til pynt til innfesting av messing. Kobberspiker brukes til kobberbeslag og aluminiumsspiker brukes til forskjellige beslag av aluminium.

BETONGSPIKER

Runde, herdede spiker, som er beregnet til harde betongvegger. Brukes best i en spikerpistol, fordi de er vanskelige å slå inn med en hammer uten at de ødelegges. Typene med riller får ekstra godt grep.

Akkurat nå leser andre ...

Mer fra kategorien Spiker og skruer