Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Karmskruer – bli ekspert på 5 minutter!

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

I denne hurtigguiden til karmskruer viser vi deg hvordan du bruker karmskruer til å montere karmer til dører og vinduer. Du kan også lese om karmskruen fra Essve, som er noe utover det vanlige!

Karmskruer – bli ekspert på 5 minutter!
© Kristian Septimus Krogh

Karmskruer til vinduer og dører

Karmskruer er spesialister. Som navnet antyder, gjør de det en hel del enklere å montere karmer til dører og vinduer enn om du bruker vanlige skruer. Karmskruer er store og kraftige skruer av herdet stål, og er spesielt beregnet for montering av dører og vinduer til murvegger.

Karmskruer kalles også avstandsskruer eller betongskruer, fordi de holder avstanden mellom karmen og veggen, og fordi de kan monteres direkte i betong. Typisk har karmskruer dessuten et smalt hode, som enkelt kan skjules/undersenkes i karmen.

Karmskruer: Karmskruer til vinduer og dører

Karmskruens smale hode gjør det enkelt å skjule/undersenke det i karmen.

Karmskruers gjenger

Karmskruer har alltid gjenger under hodet, og ofte går gjengene ubrutt fra spiss til hode. Gjengene under hodet sikrer nemlig at avstanden mellom karmen og veggen forblir den samme når skruen spennes, slik at karmen ikke trekkes skjev.

Montering av karmskruer

Karmskruer monteres direkte i murverk uten bruk av plugger. Men før du kommer så langt, skal karmen først klosses opp, slik at den sitter riktig i dør-/ eller vindushullet. Vanlige karmskruer brukes nemlig kun til å holde fast karmen når den er på plass – ikke til å justere den.

Karmskruer til tre, murstein, betong og porebetong

Hellingen på gjengene og karmskruenes tykkelse er optimert til å gripe i harde materialer som betong, murstein og porebetong, uten at murverket sprekker. De fleste karmskruer kan dog uten problemer også brukes i tre.

Karmskruer med hode

Karmskruer har typisk et smalt hode, som enkelt kan skjules/undersenkes i karmen. Du kan også finne skruer med et bredt hode, som også uten problemer kan monteres direkte i murverk uten bruk av plugger. Disse skruene kalles blant annet monteringsskruer eller betongskruer.

Dekkpropper til karmskruer

Når karmen er satt fast med karmskruer, og skruehodet er skjult inne i karmen, kan hullet enkelt skjules med en dekkpropp. Det er en enkel vei til en pen avslutning på gjør det selv-arbeidet ditt.

Karmskruer: Karmskrue med muffe

Karmskruen fra Essve består av en muffe med utvendige gjenger og en gjennomgående stålskrue. De to delene kan rotere uavhengig av hverandre.

© Jakob Valling

Justerbare karmskruer

En karmskrue som er noe utover det vanlige, er Essves Programa-skrue. Den gjør det mulig å montere karmen uten bruk av oppklossing. Du kan nemlig bruke skruen til å finjustere karmen etter at den er montert. Programa-skruen består av en muffe med utvendige gjenger og en stålskrue som kan rotere uavhengig av hverandre. Ved kun å skru på muffen med et spesialverktøy når skruen er montert, kan du justere karmen på plass.

Karmskruer: Justerbare karmskruer

Programa-skruen etterjusteres med et spesialverktøy.

© Peter Svendsen
Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel: Karmskruer – bli ekspert på 5 minutter!
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake