Pluggen holder mer enn du tror

Det finnes mange avanserte plugger med et hav av detaljer, som lover optimal styrke. Men ofte er de helt overflødige. En liten, vanlig plugg i god kvalitet er for det meste mye sterkere enn du har behov for.

Expandet Superplugg

Pluggen ekspanderer når skruen trekkes til. Pluggen er godt festet til kantene på hullet.

Hvis du skal henge opp noe i en solid vegg av for eksempel betong eller murstein, er det ingen grunn til å velge en avansert plugg. En helt vanlig nylonplugg i en god kvalitet er ofte alt du har bruk for.

Et glimrende eksempel er Expandets Super-plugg. Den ser helt enkel ut, men den er forbløffende sterk. Monterer du en 6 mm plugg i betong, kan den uten problemer bære 60 kg. Og det er vel å merke per plugg. Monterer du to, kan de til sammen bære det dobbelte.

Bare to plugger til én flatskjerm

Uansett om du skal henge opp gardinstenger, hyller eller skap, får du derfor neppe bruk for en sterkere eller mer avansert plugg.

Gjør Det Selvs test­redaktør, som bor i et moderne betongbygg, har for eksempel hengt opp en stor flatskjerm-TV med hjelp av bare to av disse pluggene. Den eneste grunnen til at det er brukt to og ikke bare én enkelt plugg, er utelukkende at to plugger gjør det en del enklere å få flatskjermen til å henge helt rett.

Trekklast og tverrlast

Når du skal se på en pluggs bæreevne, er det to begrep du skal kjenne til: trekklast og tverrlast. Det er i hvert fall det vi normalt kaller begrepene hos Gjør Det Selv. Noen leverandører bruker noen litt andre betegnelser. Hos Expandet, som denne pluggen er fra, kaller de det for eksempel for direkte trekk og tverrtrekk. Det er likevel snakk om de samme belastningene.

Trekklast er det direkte trekket vekk fra pluggen, mens tverrlast er den loddrette påvirkningen – for eksempel fra et bilde opphengt på en vegg.

I mange tilfeller opplever pluggen begge typer påvirkninger. Men det er forskjell på hvilken påvirkning som er størst, alt etter hvor pluggen er montert.

Hylleknektens utforming og hyllens påvirkning gjør at særlig den nederste pluggen og skruen påvirkes av tverrlast, mens den øverste skruen og pluggen også opplever en stor påvirkning av trekklast.

Så sterk er Expandet Super

Expandet Super er et godt eksempel på hvor sterk en vanllig nylonplugg i en god kvalitet faktisk er.

Expandet har regnet inn en sikkerhetsfaktor, så du skal ikke være redd for å bevege deg mot grensen.

En eske med 100 stk. 6 x 30 mm Expandet Super koster rundt 70 kroner.

I skjemaet kan du se den maksimalt anbefalte bæreevnen per plugg.

    Akkurat nå leser andre ...