Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Plugger - oversikt på 5 minutter

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Det finnes utallige forskjellige plugger, men du kan klare deg med noen få. Se de 10 viktigste plugger her.

Plugger

De store pluggprodusentene har innviklede system med fargekoder og bokstavkombinasjoner som skal vise hva de forskjellige pluggene kan. Dessverre bruker de ikke samme system, så det kan være litt forvirrende å kjøpe inn plugger. Det gir vi deg råd for her, hvor du kan se de 10 viktigste pluggene til gjør det selv-arbeid.

I prinsippet kan du klare deg med universalpluggen, men da skal du unngå de billigste “no name”-typene fra lavpris-butikkene. De billige pluggene er av plastikk, og mister bæreevnen etter hvert, i motsetning til de dyrere nylonpluggene. Hold deg til kjente merker som Essve, Expandet, Fischer og Thorsman, for å nevne noen.

De 10 viktigste pluggene

  1. Universalplugg
  2. Gipsrosett
  3. Hulromsplugg, metall
  4. Gipsplugg
  5. Kipplugg/vippeanker med krok
  6. Ekspansjonsplugg, nylon
  7. Ekspansjonsbolt
  8. Fasadeplugg
  9. Lettbetongplugg
  10. Spikerplugg

Universalplugg

Plugger: Universalplugg

En plugg som kan brukes i alle materialer. Når skruen skrus inn, utvider pluggen seg. Er det et hulrom, danner pluggen en knute. En stor fordel med denne pluggen er at du ikke trenger spesialskruer, men kan bruke vanlige 3-12 mm tre- og sponplateskruer, samt kroker og øyer. Bruk denne pluggen til å sette fast alt fra gardinstenger og bilder, til bokhyller og knaggrekker.

Gipsrosett

Plugger: Gipsrosett

Rosetten brukes når du skal henge opp tyngre emner, som speil, hyller og skap på vegger av gips med hulrom bak. Finnes til både ett og to lag gips, og med krok til takmontering av for eksempel lamper. Pluggen trekkes sammen til en rosett på baksiden, og den kan bære helt opp til 70 kilo.

Hulromsplugg, metall

Plugger: Hulromsplugg, metall

Brukes spesielt til mdf- og sponplater. Når skruen strammes, trekker den metallpluggen sammen, slik at den utvider seg på baksiden av platen og gir en høy bæreevne. For å unngå at pluggen dreies rundt med skruen, har den små spisser på kragen, som slås fast i platen før du skrur. Fås i forskjellige størrelser, som avpasses etter tykkelsen på platene.

Gipsplugg

Plugger: Gipsplugg

Denne pluggen gjør det enkelt å henge opp lette ting på gipsvegger, for eksempel bilder, gardinstenger og lamper. De grove gjengene skjærer seg inn i gipsplaten, og biter seg fast. Deretter er det bare å skru fast emnet midt i pluggen med en vanlig skrue. Fås til forskjellige belastninger.

Kipplugg/vippeanker med krok

Plugger: Kipplugg/vippeanker med krok

Denne pluggen er perfekt hvis du vil henge opp en lampe i f.eks. et gipstak. Den kan også brukes i en vegg. Bor hull gjennom platen, stikk inn vippearmen gjennom hullet, og skru gjengestangen inn i vippearmen, som vipper på plass av seg selv.

Ekspansjonsplugg, nylon

Plugger: Ekspansjonsplugg, nylon

Brukes i alle faste byggmaterialer. Ekspansjonsplugger finnes i flere varianter, fra de enkle, som bare utvider seg når skruen skrus inn, til de mer avanserte som den viste. Skruen trekker pluggen sammen, slik at den utvider seg ekstra mye. Pass på prisen. De billigste er ikke av nylon, og tåler som regel ikke større belastning.

Ekspansjonsbolt

Plugger: Ekspansjonsbolt

Skal du henge opp tunge ting i betong, bør du velge en ekspansjonsbolt. Ikke bruk den til murverk og lettbetong. De kan sprekke, så her skal du bruke nylonplugger. Når bolten spennes, trekkes enden av bolten opp i en metallklips, som utvides og kiler seg fast i hullet.

Fasadeplugg

Plugger: Fasadeplugg

Navnet er forvirrende, fordi denne pluggen, som leveres komplett med tilhørende skrue, også kan brukes innendørs. F.eks. til montering av kjøkkenskap. Pluggene fås opp til 26 cm lange, til både betong og lettbetong.

Lettbetongplugg

Plugger: Lettbetongplugg

Lettbetong er et porøst materiale. Derfor kreves store vinger eller veldig grove gjenger for at pluggene kan få tak. Bruk bare nylonplugger, aldri metall i lettbetong. I så fall risikerer du at porebetongen sprekker, slik at pluggen mister grepet. Husk at skruen skal være litt lenger enn pluggen.

Spikerplugg

Plugger: Spikerplugg

Levereres komplett med både plugger og spiker med gjenger (spikerskrue). Brukes i massive materialer som betong, og i mer porøse materialer som lettbetong og hulstein. De er fine å bruke når det skal gå fort, f.eks. når du skal sette fast lister, sokler og kabelkanaler. Bor gjennom emnet som skal settes fast, og direkte inn i veggen. Slå i pluggen, og du er ferdig. Fordi spikeren har stjernespor i hodet, kan den skrus ut hvis det blir nødvendig en dag. Spikerplugger fås i flere farger.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake