Spesialskruer

Det utvikles hele tiden nye skruer, som oppfyller mer og mer spesialiserte krav. Felles for spesialskruene er at de oppfyller et behov for å gjøre ting enklere, raskere og bedre. Spesialskruer sparer deg nemlig for både tid og problemer – noen ganger også penger.

Til de aller fleste oppgaver er vanlige treskruer et godt valg. Men til spesialoppgaver lønner det seg å ty til en skrue spesielt beregnet til oppgaven.

Til de aller fleste oppgaver er vanlige treskruer et godt valg. Men til spesialoppgaver lønner det seg å ty til en skrue spesielt beregnet til oppgaven.

Hvor brukes spesialskruer?

I HARDTRE

Når den dyre terrassen av hardtre skal bygges, krever det mye av skruene. De skal både være syrefaste, rustfrie og helst kunne monteres uten forboring og undersenking.

I BETONG

De fleste har prøvd å bore i betong for å slå inn nylonplugger, før en skrue monteres. Med en betongskrue sparer du pluggen. Skruen og boret skal dog passe til hverandre.

I METALL

I stedet for å forbore og kanskje skjære gjenger når det skal skrus i metall, kan du bruke selvskjærende skruer med borespiss. De er uunnværlige når du skal skru gipsplater på et stålskjelett.

Hvordan brukes en justerbar karmskrue?

Skal det skiftes ytterdører eller vinduer, skal det også monteres nye karmer. De er ikke alltid enkle å få til straks å sitte som de skal, derfor er det en god idé å bruke justerbare karmskruer.

Den tynne enden av skruen skal inn i veggen, mens den tykke delen, som kan skrus separat, skal sitte i karmen.

Når karmen er på plass og karmskruen er skrudd inn ved hjelp av en spesiell bits, som skrur både både den tynne og den tykke delen samtidig, skifter du bits. Den nye bitsen tar kun tak i den tykke delen av skruen, og når den skrus, kan du justere karmen inn og ut i forhold til veggen. Dermed er det enklere å justere døren riktig i hullet.

Varianter av spesialskruer

HARDTRETERRASSESKRUE

En spesialskrue med skarp spiss, som kan brukes i harde terrassebord uten forboring. Gjengene i toppen lager plass til det sylindriske hodet, slik at det unngås fliser når hodet trekkes ned i treet.

ENVEISSKRUE

Skruen kan på grunn av et spesielt spor kun skrus inn - ikke ut. Brukes slike skruer på glasslistene til vinduer, gjør det jobben vanskeligere for de som prøver å bryte seg inn ved skru løs ruten.

ANSATSSKRUE

Tregjenger foran, sekskant til fastnøkkel midt på og maskingjenger ytterst, gjør skruen egnet til for eksempel montering av et bordbein til en sarg.

FASADESKRUE

Brukes blant annet til montering av fiber ­ sementplater på tre. Det flate og store hodet fordeler trykket, så skruen ikke blir trukket gjennom platen ved fastspenning. Fås lakkert i flere forskjellige farger.

GIPS TIL STÅLSKJELETT

Det trompetformede hodet trekker gipsplaten på plass uten å ødelegge papp­ laget. Borspissen skjærer hull i stålprofilen uten forboring. Det fås korte skruer til ett lag gips og lange til to lag.

SEKSKANTSKRUER

De kraftige gjengene gir godt hold i treverk, mens kragen under hodet sørger for en bredere spennflate. Brukes til tre mot tre og metall mot tre. Sekskanthodet muliggjør hard tilspenning.

BETONGSKRUE

Når du har boret hull i betong, kan skruen monteres uten en plugg. Gjengene skjærer seg inn i betongen, og skruen sitter urok­ kelig fast. Enkelt og tidsbesparende, hvis det skal brukes mange skruer.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Spiker og skruer